Hlavní navigace

Jiří Burýšek (Jirka vysvětluje věci): Na jednom videu pracuju i dvě stě hodin v kuse

23. 1. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Archiv Jiřího Burýška, publikováno se svolením
Už dva roky novinář Jiří Burýšek vysvětluje na svém youtubovém kanálu různé věci, například to, jak se o 2. světové válce učí v Německu nebo kdo jsou nejbližší spolupracovníci Vladimira Putina. Evidentně to jeho fanoušky baví, má jich už přes dvě stě tisíc.

Ještě před dvěma roky seděl Jiří Burýšek v redakci serveru Seznam Zprávy. Jako datový novinář měl na starost téměř tři roky především faktografické texty. Částečně jimi navazoval na svůj projekt Bez faulu o manipulacích.

„Práci v Seznamu jsem měl strašně rád, ale ke konci, když přišel covid, toho bylo už trošku moc. Covidovou agendou jsme byli dost zavaleni. A když jsem naznal, že bych kvůli tomu přestal tu práci mít rád, tak jsem se raději rozhodl odejít. Začal jsem pak natáčet videa, byl to takový aktivní odpočinek,“ vzpomíná Burýšek v našem podcastu na začátky svého kanálu Jirka vysvětluje věci.

Podcast Lupa.cz si můžete poslechnout na službách, jako je Google Podcast, Apple Podcast, Spotify, nebo přímo zde:

„Začal jsem se tím vlastně i učit, jak se stříhá, jak mám nasvítit scénu a vše kolem natáčení,“ dodává.

Na začátku neměl pro svůj kanál ani název, první videa publikoval pod značkou „V kontextu“. Řekl to tehdy svému kamarádovi Jankovi Rubešovi (ten společně s Honzou Mikulkou provozuje youtubový kanál Kluci z Prahy, pozn. red.), se kterým spolupracoval dřív i v Seznamu. „Ten to označil za strašný název a řekl, abych to pojmenoval Jirka vysvětluje věci, protože je to kanál, na kterém budu vysvětlovat věci,“ směje se Burýšek.

Kanál se poměrně rychle chytil a dnes ho sleduje přes dvě stě tisíc lidí, což je na Česko slušné číslo. Většina videí, kterých publikoval kolem padesátky, má minimálně dvě stě tisíc zhlédnutí. To nejúspěšnější s názvem Jak se vyučuje 2. světová válka v Německu jich má už přes 760 tisíc.

V loňském ročníku ankety Křišťálová Lupa skončil na pátém místě kategorie Online video. V minulosti v Křišťálové Lupě ale bodoval i se svým předchozím projektem Bez faulu. S ním se snažil zlepšit veřejné a politické diskuze, poukazoval i na dezinformace.

Burýšek v podcastu říká, že ho nyní kanál živí, na začátku to ale tak nevypadalo. „První peníze za reklamu na YouTube vlastně přišly na poslední chvíli. Kdyby to trvalo ještě nějakou dobu, tak bych už neměl finance na natáčení a musel bych se vrátit do nějaké redakce,“ doplňuje.

V podcastu mluví o tom, kolik práce zaberou jednotlivé epizody a co je na nich nejsložitější. Hovoří i o svých vzorech a plánech do budoucna.

UX DAy - tip 2

V podcastu portálu Lupa.cz zpovídáme zástupce české e-commerce, IT scény, mediálních domů i osobnosti z dalších souvisejících oborů. Naposledy jsme mluvili třeba se ředitelem odboru e-governmentu na Ministerstvu vnitra Romanem Vrbou o datových schránkách nebo s právníkem a spoluzakladatelem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNZ) Jiřím Kučerou o novele autorského zákona.

Natáčíme i speciální seriál o historii českého internetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).