Hlavní navigace

Názor k článku Jiří Hlavenka: Kdo jsou Křižíkové dneška aneb o významu informatiky od x - Ad 1 - když řeknete A, řekněte i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 10. 2014 16:26

    x (neregistrovaný)

    Ad 1 - když řeknete A, řekněte i B. Tedy kdo stojí za těmi patenty, které pocházejí z Číny. Ve velké míře to jsou americké a evropské mozky, které pracují v asijských výzkumných centrech. Typicky to platí o biotechnologiích a genetice, kteréžto obory jsou v Evropě i USA brutálně byrokraticky omezovány a napadány kdejakým aktivistickým nýmandem. Firmy pak stěhují svá výzkumná centra do Asie, spolupracují s místními univerzitami a patenty pak jsou, kupodivu, mimo jiné i asijské.

    Ad 2 - ne, oni se nestávají nepoužitelnými kvůli soft skills, ale prostě proto, že je nikdo neučí ani hard skills, ani soft skills. České školství je v pérdeli, pane hrábě, hlavně kvůli neustálým reformám, které ale už se nijak netýkají vzdělávání učitelů na pedagogických fakultách (kde navíc mnohdy končí studenti, kteří se nedostali na jinou školu). Jak chcete, aby žáci něco uměli, když máte k dispozici zoufale málo schopných učitelů?

    Ad 3 - svět není plný managerů, ti jsou jen vidět, nesou odpovědnost, dělají rozhodnutí, mnohdy hloupá, většinou ale úplně normální, bezproblémová. Svět je i nadále plný lidí na nižších pozicích, kteří nejsou tolik vidět. No, a jestli ti manageři najdou práci, pak zřejmě potřeba jsou. Pokud by opravdu nebyli potřeba, měli bychom tu továrny řízené dělníky a mangeři by byli na dlažbě. Ale můžeme udělat revoluci a ty továrny dělníkům dát. Nebylo by to nic nového.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).