Hlavní navigace

Názor k článku Jiří Hlavenka: Kdo uchvátil Internet? Ztrátě svobody se zřejmě nevyhneme od Jean Laroux - Já mám s tím pojmem problém obecně. Pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2013 13:14

    Jean Laroux (neregistrovaný)

    Já mám s tím pojmem problém obecně. Pokud se zvedneme a jdeme něco dělat pak je to občanská iniciativa v rámci společnosti. Demokratické, totalitní .. v jakékoliv. Někde máte více možností a někde máte omezené možnosti pro svou iniciativu ale v principu ten prostor pro občanské iniciativy je všude a to i v té nejtotalitnější společnosti. Nic nám ale nedává důvod považovat možnost k realizaci občanských iniciativ za Občanskou společnost.Nemá to žádnou logiku. Společnost tím jako celek není nijak speciálně charakterizována. To jako bychom si občas mohli skupinově zazpívat někde na náměstí a nazývali bychom se proto zpívající společností :) Copak jinde si nezpívají ?

    Sponzoři mají takřka vždy nějaké ty úmysly. Na co by jinak sponzorovali ? Aby to odepsali z daní? Kdyby v tom neměli nějaký úmysl (třeba i bohulibý a nezištný) pak klidně mohou odvést ty daně, ne ? :) V politice a při sponzoringu politických subjektů je ten zájem samozřejmě jasně účelový. Jsem bohatý podnikatel ? Sponzoruji takový subjekt, který mi může v podnikání pomoci. Logické. nějak pod kontrolu by se to asi dostat mělo. Mě osobně se zdá poměrně nevhodné aby sponzoři přispívali na volební kampaně např. Z principu mají kandidáti přesvědčit své voliče svým programem. Měli by dostat všichni naprosto stejné šance na prezentaci. Dostat svůj rovnocený podíl v mediálním prostoru. A abychom vyloučili možnost lobismu hned na úvodu měl by každý kandidát dostat peníze na kampaň ve stejné výši a z veřejných prostředků. nakládání s těmito prostředky by mělo být naprosto transparentní vzhledem k aktivitám při kampani. Pokud se prokáže přijetí jiných peněz na kampaň = automaticky z kola ven a příspěvky státu vrátit. Soukromé sponzorské dary v této fázi = úplatek. Pokud to nebude takto nějak, pak budou vždy soukromé subjekty ovlivňovat volby. Ti, kteří budou mít na kampaň desítky milionů budou vždy vidět a slyšet víc než ti, kteří budou mít např. 150 000,- To ovlivní voliče, kteří volí z těch co jsou vidět. Sponzoři - privátní sponzoři budou tedy ve finále ovlivňovat volební výsledky. Tady už se asi nedá mluvit ani o svobodných volbách. Vaše osobní zkušenost plyne z místa odkud se na systém díváte. Myslíte, že to vidíte až z takové výšky ? :) Podle mne jste jen v podhradí ať se angažujete jak se angažujete a vidíte jen tolik kolik můžete vidět. A pochopitelně to co nevidíte jsou pro Vás konspirace. Já osobně se neangažuji v žádné občanské iniciativě. Nemám potřebu něco ovlivnit přímo ve svém okolí a k větším iniciativám jsem nenašel důvěru - viz. to o čem "konspiruji" ;) Jsem tedy teoretik. Ne zase ale až takový teoretik. Měl jsem při své práci v zahraničí možnost osobně nahlédnout pod pokličku činnosti mnoha různých NGOś takže mám určité zkušenosti s tím jak fungují. Stačí to jako odpověď na Vaši otázku ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).