Hlavní navigace

Jiří Hlavenka: Koronavirus změní vše, co se dříve dělo mezilidským kontaktem

3. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Jan Vaca, Internet Info
Pandemie zcela změní nejen českou ekonomiku, objeví se ale nové příležitosti. Změna čeká i způsob vyučování nebo poskytování lékařských služeb, říká investor Jiří Hlavenka. Uvnitř: PODCAST.

Investor a dlouholetý podnikatel v informačních technologiích Jiří Hlavenka má za sebou úspěšný loňský rok. Společně s dalšími vlastníky prodal svůj podíl v českém vyhledávači letenek Kiwi.com. Podle časopisu Forbes z něj obchod udělal miliardáře. 

O osud společnosti se Hlavenka ale dál zajímá, dnes hlavně v souvislosti s koronavirovou pandemií. Ta totiž byznys vyhledávače tvrdé zasáhla. „Kiwi na tom nyní není moc dobře, protože se zhroutil letecký byznys. Tržby klesly velice prudce. Ale věřím, že to Kiwi zvládne a vyjde z toho jako vítěz,“ říká Jiří Hlavenka v podcastu pro portál Lupa.cz.

Poslechněte si celý podcast:

V rozhovoru mluví ale především o tom, co se bude dít, až pandemie skončí. Nejen Češi podle něj musí počítat s výraznou změnou celé ekonomiky. „Zatím pořád nevíme, jestli nějak nebudeme muset přežívat až do doby, než se objeví fungující vakcína,“ říká Hlavenka.

Podle Hlavenky se dá počítat s tím, že krize přinese nové způsoby podnikání. Zmiňuje především ty druhy, které „nevynucují mezilidský kontakt“. „Určitě poroste internetový obchod versus kamenný. Naroste taky byznys s dodáváním potravin až do domu. Prostě všechno, co se dříve dělo mezilidským kontaktem, ale technologie nabídnou cestu, jak ten kontakt omezit,“ dodává.

UX DAy - tip 2

V podcastu mluví také o tom, jak se možná změní vyučování nebo poskytování lékařských služeb na dálku. Věnuje se ale například i tomu, jak koronavirová krize dopadne na českou startupovou scénu.

V podcastech zpovídáme na Lupě osobnosti z tuzemské e-commerce, IT, startupů i dalších oblastí. Všechny naše podcasty najdete zde (případně si nás můžete naladit na Apple Podcasts, Spotify nebo PodBean, některé si můžete pustit i jako videorozhovor).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).