Hlavní navigace

Jony Ive zpět ve vedení Applu, nástup kvantových počítačů, nový trailer Ready Player One

15. 12. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Bílý dům chystá modernizaci IT. Pražský Mibcon investuje do 33A+. Facebook vydává AR Studio. Seagate zase propouští. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Jony Ive se vrací do vedení Applu. V roce 2015 odstoupil z pozice senior vice prezidenta, který dohlížel na design skrze portfolio společnosti. Hodně se věnoval novému kruhovému sídlu nazvanému Apple Park, které se postupně uvádí do provozu.

Microsoft spouští veřejné preview pro Quantum Development Kit. Součástí je jazyk Q# včetně kompilátoru, knihovny, simulátor (zvládá simulovat 40 qubitů), rozšíření pro Visual Studio, dokumentace a tak dále. Cesta směrem ke kvantovým počítačům pokračuje.

IBM zase získala řadu zákazníků, se kterými bude quantum computing více testovat. Naskakují JPMorgan Chase, Barclays, Daimler, Honda, Samsung nebo Hitachi Metals. Ti přes cloud získají přístup ke Q Network, což je chystaný kvantový počítač s 20 qubity. V Číně se zase IBM spojuje s Walmartem, JD.com a Tsinghua University. Společně spouští na blockchainu postavenou platformu pro větší bezpečnost jídla (jeho sledování a podobně).

Mibcon, který patří k nejvýznamnějším partnerům SAPu v Česku, spoluzaložil a investičně podpořil společnost 33A+. Druhým partnerem je Armex Group. Nový projekt chce nasazovat internet věcí při využití technologií SAP Leonardo a SAP Cloud Platform.

Apple investuje 390 milionů dolarů do podniku Finisar. Ta vyvíjí a vyrábí laserové diody VCSEL. Naleznout je můžete zejména v TrueDepth kameře v iPhonu X (rozpoznávání obličeje) nebo v bezdrátových sluchátkách AirPods. Apple si chce pojistit dodávky technologie, kterou evidentně hodlá v budoucnu používat více a více. Mluví se třeba o tom, že i MacBooky se budou odemykat displejem.

Venku je nový trailer na film Ready Player One, který vychází ze stejnojmenné kultovní knihy. Oproti původnímu traileru už vzbuzuje o něco větší naděje. Film má ukazovat využití pokročilé virtuální reality a skrze ni přístupného světa. Filmová verze zřejmě nebude tolik využívat motivy počítačové kultury a popkultury osmdesátých let a propůjčuje si i modernější prvky. Premiéra bude 30. března příštího roku.

Bílý dům vydal plán a report toho, jak modernizovat federální IT systémy a infrastrukturu. K prostudování zde a zde.

Facebook vypouští do veřejného beta testování své AR Studio. Zuckerberg chce pomocí něho co nejvíce rozšířit možnosti rozšířené reality využívané skrze kamerky na mobilech.

Seagate propustí dalších 500 lidí. Na ročních nákladech to má ušetřit 64 milionů dolarů. Seagate v poslední době hlásí výrazné poklesy tržeb a celkově už oznámil propouštění více než šesti tisíc lidí.

Amazon mírně zpomaluje v nabírání ve své centrále v Seattlu, informují Seattle Times. Tam dlouhodobě masivně investuje, usazuje se v řadě budov a další v centru města staví. To vyhnalo celý sektor nahoru a do města míří lidi a vývoje. Důvodem zmírnění je fakt, že Amazon hledá místo pro svoji druhou centrálu, o kterou se pere řada amerických měst. Ono zpomalování je ale skutečně mírné, firma má globálně otevřených 11 tisíc pracovních míst a jen v Seattlu jich jsou přes tři tisíce. O Seattlu v naší reportáži.

Microsoft minulý týden oznamoval, že je prvním velkým cloudovým providerem, který nasadí nové čipy EPYC od AMD. Tento týden podobný krok hlásí čínské Baidu. Na EPYCu spouští služby pro AI, velká data a další.

Francouzský Atos velmi touží po nizozemské firmě Gemalto. Nejdříve tento týden podal odkupní nabídku ve výši 4,3 miliardy eur, tu představenstvo Gemalto odmítlo. Atos na nabídce nadále trvá a říká, že je ve hře i nepřátelské převzetí. Gemalto dělá například čipy do platebních karet, SIM, digitální bezpečnost. Finanční výsledky v poslední době nepřesvědčují.

Iron Mountain za 1,3 miliardy dolarů kupuje datacentrový byznys od firmy IO Data Centers. Jde o čtyři velká kolokační centra ve Spojených státech, které využívá státní sektor i finanční či letecký průmysl. Iron Mountain už letos koupil velké datacentrum od firmy Fortrust a v chodu je odkup dvou komplexů od Credit Suisse. Iron Mountain se zabývá archivací dokumentů a ochranou dat, působí i v Česku. S datacentry byznys modernizuje.

Denso jako významný dodavatel automobilek, který operuje i v Česku, kupuje společnost InfiniteKey. Ta využívá Bluetooth Low Energy (BLE) a má ambici nahradit klíčky od auta chytrým telefonem.

Telstra kupuje firmu VMtech. Jde o poskytovatele managed služeb. Telstra se chce pomocí podobných kroků se svojí strategií pro správu hybridních cloudů dostat do celého světa.

BRAND24

Představenstvo podniku Walt Disney se plní známými jmény z IT světa. Nově do něj byla jmenována šéfka Oraclu Safra Catz. V představenstvu už sedí provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandberg a zakladatel a ředitel firem Twitter a Square Jack Dorsey.

Firma eD‘ system Czech má nového šéfa, povede ji Petr Slouka. Ten zároveň dostane na starost také pobočky na Slovensku a v Polsku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).