Hlavní navigace

Josef Průša (Prusa Research): Zájem o minitiskárny je brutální, lidé jich zatím objednali 7 tisíc

6. 12. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
Před třemi roky vyráběla firma Josefa Průši kolem 500 3D tiskáren měsíčně, dnes je to až 7 tisíc. V říjnu Průša představil kompaktní model tiskárny a během 24 hodin si ji předobjednalo 1200 zájemců.

„Teď už má náš model Mini objednáno kolem sedmi tisíc lidí. Nestíháme vyrábět, vytvořil se tak poměrně dlouhý pořadník, což je před Vánocemi mrzuté. Ale bohužel se k některým lidem dostane tiskárna asi až v březnu,“ dodává Josef Průša ve videorozhovoru pro server Lupa.cz.

Jeho společnost Prusa Research poslední roky neustále roste. Když dával Josef Průša Lupě v březnu 2016 rozhovor, sídlila společnost ještě v Karlíně a pracovalo pro ni kolem třiceti lidí. Dnes už zcela zaplnila velkou kancelářskou budovu v Holešovicích (a několik dalších prostor), má další laboratoř v Letňanech a zaměstnává přes 460 lidí.

„Už jsou nám malé i tyto prostory. Teď si proto budeme upravovat prostory po bývalé restauraci, která sídlila ve vedlejší budově,“ dodává Josef Průša.

Výrazný nárůst dokazuje i tradiční žebříček Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2019, který byl zveřejněn v říjnu. Ten hodnotil růst tržeb mezi léty 2015 až 2018 a v případě Prusa Research byl nárůst o více než 4,5 tisíce procent. Detaily najdete v textu Česko má nejvíce nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě.

Koncem roku 2018 také prestižní technický časopis MIT Technology Review, který vydává univerzita MIT, zařadila Průšu mezi přední inovátory pod 35 let. Letos pak Průša získal od odborné poroty první místo v kategorii Globální projekty českých tvůrců v soutěži Křišťálová Lupa.

Rozhovor si můžete pustit také jako podcast:

Ve videorozhovoru Josef Průša mluví o tom, co řešili před vydáním kompaktního modelu 3D tiskárny Mini. Přiznává, že panovala obava, aby menší model nekonkuroval tomu většímu. „Je to ale naopak. Zvýšil se zájem i o náš větší model,“ říká Průša.

„Chtěli jsme se cíleně s cenou menšího modelu dostat pod 10 tisíc korun, i když jsme si občas mysleli, že se to nepodaří. Ale naším cílem bylo, aby byl 3D tisk dostupnější pro větší počet zájemců,“ dodává Průša. Menší model se prodává za 9900 korun.

BRAND24

Ve videorozhovoru mluví o další budoucnosti firmy. Zmiňuje například, že se pracuje nyní na větší 3D tiskárně pro velkoformátový tisk. Mluví také o festivalu Maker Faire, který Průšova firma přivezla do Prahy.

GALERIE: Jak vypadá model Průša Mini 3D

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).