Hlavní navigace

Názor k článku Josef Průša (Prusa Research): Zájem o minitiskárny je brutální, lidé jich zatím objednali 7 tisíc od peci1 - Nebudu tvrdit, ze je to jednoduche. Ale neni...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 12. 2019 17:52

    peci1

    Nebudu tvrdit, ze je to jednoduche. Ale neni to ani extra slozite.

    Na kresleni je asi nejlepsi CAD, ale v tom ja neumim. Veci si navrhuju v Blenderu. Z dalsich by mel byt jeste celkem jednoduchy na pouziti Sketchup. V techhle programech clovek navrhne 3D model, ktery vyexportuje nejcasteji do formatu STL (da se prohlizet treba v Meshlabu nebo Blenderu).

    Kazda tiskarna pak ma k sobe (jeden ci vice) program, ktery se jmenuje slicer. Ten na vstupu vezme STL soubor, ruzna nastaveni tisku (rychlost tisku, material, tloustka/presnost vrstev aj.) a z toho vygeneruje instrukce primo pro konkretni tiskarnu (GCode). Tyhle instrukce se pak na SD karte/flashce prenesou do tiskarny, clovek do ni da spravny filament, a uz to jede :)

    Co se tyce prenaseni nejruznejsich komplikovanejsich tvaru do 3D, samozrejme existuji 3D skenery, otocne stolky a podobne (a jsou i v Praze firmy, co vam to udelaji jako sluzbu). Ale je to drahe. Pro takove to domaci kuteni mi prijde nejlepsi si danou vec vyfotit narys/bokorys/pu­dorys s prilozenym pravitkem a pouzit jako podkladovy obrazek ve 3D kreslicim programu. Pokud umite fotky ze sveho fotaku rektifikovat, bude to jeste lepsi (pokud ne, tak aspon fotte na max zoom z dalky, tam mivaji objektivy nejmensi radialni zkresleni).

    Pokud jste v Praze, hodne zajimave mi prijde, co dela Mestska knihovna. Nekolikrat mesicne poradaji seminare 3D tisku pro zacatecniky, a maji tam i pro verejnost dostupnou jednu 3D tiskarnu, na ktere se da superlevne tisknout. Vetsinou to vyjde tak na 30-50 Kc za jeden vytisk. Akorat je to sluzba knihovny, tj. nemel byste cekat profi kvalitu nebo zaruky, a muze to trvat par dnu, nez se na vas model dostane rada. Ale s vysledky jsem byl vzdycky spokojeny a personal knihovny je moc ochotny, a je na nich videt, ze je to samotne bavi a radi se dozvidaji nove veci :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).