Hlavní navigace

Jsou proxy cache nepřátelé lidstva?!

29. 5. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už se na Lupě jednou psalo o tom, že CESNET zavádí novou transparentní proxy cache, tento týden zřejmě poprvé jede doopravdy. Stačilo pár dní a už ozvala se řada provozovatelů českých serverů, kterým tato skutečnost přináší problémy. Diskuse je vcelku bouřlivá, dovolím si proto oddělit všeobecnou stránku věci od aktuálního případu CESNETu. Nejprve tedy obecně o tom, co proxy dělají a jaké s nimi mají provozovatelé serverů problémy.

Včera jsem se dlouze rozepisal v článku na téma návštěvnost WWW serverů a unikátní hosty. Pokusil jsem se ukázat, že není žádná přímá úměrnost mezi počtem unikátních hostů a návštěvností nějakého serveru, či dokonce počtem lidí, kteří ho navštíví. Chlubí-li se tak jeden server 600 unikátními hosty, zatímco druhý má jen 300, rozhodně nelze s jistotou říci, že by ten první navštěvoval dvojnásobný počet lidí. Není dokonce možné s jistotou tvrdit ani to, že ten první je navštěvovanější než druhý, může to být přesně naopak; unikátní hosty se prostě k nějakým velkým úvahám nehodí, přestože je to šikovné číslo, se kterým se dobře pracuje (a i já se jím řídím třeba při pohledu na vývoj návštěvnosti Lupy v různých dnech).

Jako důvody jsem uvedl především omezený počet IP adres, za kterými se skrývá množství lidí z masa a kostí. V zápalu boje jsem přitom zapomněl zmínit další významný bod, na který mne dnes upozornil pan Lukáš Horálek z Hospodářských novin. Spousta velkých i malých firem dnes pro připojení do Internetu využívá tzv. maškarádu (odborníci jí zovou masquerading). V praxi to znamená, že ve vnitřní síti je neurekom počítačů (třeba u ČEZu, PVT či Telecomu to jistě půjde do stovek až tisíců), které však do vnějšího Internetu přistupují přes jediný počítač s jedinou IP adresou – v statistice vám tak přibyde pouhopouhý jeden unikátní host třeba na deset tisíc lidí.

Další z důvodů, které požírají unikátní hosty, jsem nezdůraznil poněkud záměrně, protože jsem se mu vzhledem k aktuálním událostem rozhodl věnovat dnešní komentář. Tušíte správně, jde o proxy cache všeho druhu. Uživatelé, kteří přistupují přes takovou cache, jsou totiž rovněž skryti za jedním počítačem. Princip je ostatně stejný, jako u maškarády, pouze se nejedná o jednu vnitřní počítačovou síť, ale kupříkladu o všechny zákazníky jednoho poskytovatele připojení.

Dokud byly proxy „dobrovolné“ a vyžadovaly součinnost uživatele, který musel příslušným způsobem nastavit svůj browser, nebylo to tak významné, protože málokdo to udělal. S příchodem transparentní cache, která se s nikým nebaví a natvrdo filtruje všechen provoz na příslušném portu, se však situace naprosto mění. Například na Lupě dnes představuje nově zavedená cache, kterou CESNET obdařil akademický TEN-34 CZ, něco málo pod 10 % všeho provozu. To není málo.

V případě proxy se poskytovatelé připojení s provozovateli serverů mohou shodnout jen těžko. Cílem poskytovatelů připojení je snížení zátěže linek, tedy omezení provozu. Cache je ideální a rozumné řešení – zajímavé stránky se stahují jen jednou, provoz klesá a může se využít jinak. Uvažovat se dá i o finanční úspoře, CESNET ve výroční správě TEN-34 CZ uvádí dokonce částky v řádu milionů. Fakticky se samozřejmě neušetří nic, protože pochybuji, že by se po zavedení cache snižovaly kapacity linek, spíše jde o jejich efektivnější využití.

Provozovatele obsahu naopak rychlost linek moc nezajímá, to berou jako základ, který požadují od svého poskytovatele – a je jim jedno, jak to zajistí. Podstatná je pro ně naopak návštěvnost, čím více lidí je navštíví, tím lépe. Pokud proto mezi ně někdo postaví proxy cache, návštěvnost jde zákonitě dolů a to je pochopitelně důvod k nespokojenosti a prskání.

Podle mého osobního názoru má v tomto případě lepší využití linek přednost, přikláním se tak zdánlivě na stranu poskytovatelů připojení. Je však třeba současně vytvořit takové podmínky, které uspokojí i provozovatele serverů. O tom, co by se mělo dít, jak na věc hledí náš právní řád, jakým technickým způsobem se dá cachovaní bránit a především co se děje v konkrétním případě CESNETu se dočtete v druhém komentáři.

Marek Antoš

BRAND24


Související články:

* CESNET v TENu zavádí novou cache a provozovatelé serverů prskají

* Kdo to chodí po českém Internetu?
* Kdo mi to loupe perníček?
* Boga jego

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).