Hlavní navigace

JVC LT-48V953: jarní chuťovka připravená na budoucí DVB-T2/HEVC. A nejen na něj

9. 3. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: JVC
AKTUALIZOVÁNO – Po nějakých osmi letech mám opět v ruce televizor této značky. Paradoxní na tom je, že naprostým omylem. Já ale říkám „měl jsi chlapče kliku…“

AKTUALIZOVÁNO, 17. 3. 2016: Na televizoru se rozeběhlo HbbTV na kanálech FTV Prima. Společnost ETA tedy níže zmiňovaný problém úspěšně vyřešila.

JVC byla vždy značka technologická a rozumně drahá a někdy i vzhledem k tomu, jak špičkové věci nabízela. Její výrobky jako videokamery s diskem či projektory vysloveně posouvaly hranice. Na českém trhu dělala svého času slušné obchody a měla i velkou partnerskou síť. Pak ji ale dohnaly problémy mateřské společnosti a vše vzalo konec. V roce 2008 Victor Company of Japan (JVC) a Kenwood Corporation vytvořily holdingovou společnost s názvem „JVCKENWOOD Holdings“, která se v roce 2011 transformovala na „JVCKENWOOD Corporation“.

Výrobky byly rozděleny pod obě značky plus nově vytvořenou společnost J&K Car Electronics operující samostatně. V Evropě se transformovala zastoupení pouze v nejdůležitějších zemích, v dalších jsou nyní distributoři, což platí i o Česku. Tady značku v případě televizorů zastupuje ETA, v případě audia pak Fast ČR.

Tolik úvodem ke společnosti, která se nesmazatelně zapsala do spotřebněelektronických dějin a jejíž tuším SXRD projektory dávaly ve své době zdravě zapomenout na nejrůznější podivnosti, které měly jen jednu jedinou přednost, a tou byla cena.

Dnes je značka JVC někde jinde, což vidíte i z ceny tohoto nejvyššího modelu, i když na rozdíl od například Pioneeru trh s televizory zcela neopustila a pod tímto jménem je nabízí dál, ať už je to s nimi ve skutečnosti jakkoli.

V případě JVC LT-48V953 s rozlišením Ultra HD (4K) a kompletní tunerovou výbavou, včetně podpory kodeku H.265/HEVC i na rozhraní USB a při příjmu z internetu, vidíme excelentní kombinaci cena/výkon. Pracuje s aktivním 3D a v ceně dokonce dostanete dvoje brýle, což je dnes už pomalu raritní (to první i to druhé). Vyrábí se i ve velikostech 102 cm (40") a 140 cm (55") a je postaven na platformě Opera, nebo se tak alespoň tváří, protože na vstup do obchodu Opera Store narazíte v nabídce widgetů a je tu i stejnojmenný (otevřený) webový prohlížeč. Jsou tu ale i aplikace jiné, umístěné na ikoně Market, a tak se zdá, že stejně jako u značky Philips tu máme jakousi duální platformu. Nic bližšího se zatím zjistit nepodařilo.

Poslední věcí, kterou zde zmíním, je vysoce nadstandardní záruka, která po registraci činí, bez jakéhokoli poplatku, 3,5 roku.

Svižná a pohodlná instalace

Plastové nožičky jdoucí po dvou stranách nainstalujete hravě, šrouby do hlubokých děr padnou jako ulité a nepotřebujete ani šroubovák s magnetickou hlavou. Je vidět, že se u JVC stále na něco dbá.

Instalace je dílem okamžiku a pak stačí jen dvoužilový, napevno přidělaný kabel zasunout do 230 V, připojit anténu dle libosti (já jel na DVB-T a krátce vyzkoušel satelit) a spustit instalaci softwarovou. I ta je dílem okamžiku a našinec si tu příjemně odpočine. A zažije i překvapení, když naběhne Wi-Fi nejen na 2,4, ale i na 5 GHz a dočká se funkčního připojení přes tlačítko WPS.

S routerem TP-Link Archer C9 si televizor rozuměl bez potíží, potěšilo mě i to, že jsem v instalaci internetu našel věc dnes prakticky neviděnou, totiž test rychlosti připojení.

Tady někdo myslel hlavou a myslel i na běžné zájemce a i to musím pochválit, i když příjemným překvapením ještě nebyl konec.

Po naladění kanálů totiž JVC nabídlo jejich setřídění, byť pouze po jednom.

Proč tohle nedělají všichni?

Bytelný a přehledný dálkový ovladač

A také raritní v tom, že na zadní straně vidíte přišroubované víčko. Ale co! Je přehledný a dobře čitelný, takže na něj uvidí i ti se slabším zrakem. Důležitá tlačítka jsou navíc soustředěna kolem kurzorového kříže a daleko od něj není ani vyvolání EPG, které se dá pohodlně namáčknout po paměti.

Menu nastavení je na první úrovni provedeno s jistým nadhledem a dovoluje tak vstup do chytrých funkcí, rychlejší vyvolání obrazových a zvukových úprav (to můžete částečně udělat i přes kontextové Q.Menu) či seznamu naladěných kanálů, což najdete i na tlačítku OK. To v multimédiích žádnou funkci nemá a obvyklé informace o přehrávaném souboru s nápovědou najdete na tlačítku „i“.

Z výše uvedeného menu taktéž vyvoláte multimédia, což se hodí, protože nejsou uvedena mezi vstupy. Můžete jít ale přes speciální tlačítko na dálkovém ovladači a jak vidíte, cest, jak se dobrat výsledku, je tu více, což platí i u jiných funkcí.

Desetidenní EPG se třemi náhledy, ale bez zvuku i obrazu

Základní (klasický) náhled programové nabídky zobrazí dvanáct stanic. Pokud zmáčknete tlačítko „i“, ukáže se část rozšířeného popisku vybraného pořadu a počet stanic klesne na sedm. Prostřednictvím teletextového tlačítka si ještě můžete vyvolat druhý náhled, kterému se zde říká „seznamový“ a který nabídne pořady pro jednu stanici vypsané na výšku. Aby toho nebylo málo, existuje ještě třetí náhled na programovou nabídku, totiž prosté vypsání stávajícího a následujícího pořadu do dvou sloupců. Hezky dělané, ale v žádném z náhledů nepracuje ani obraz, ani zvuk, a zvláště to druhé mrzí asi nejvíce.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, dokud nezmáčknete OK. Pak jste na daný kanál buď přepnuti, nebo si pořad můžete nahrát či se na něj nechat upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

Nabídku si však stáhl pro všechny dostupné kanály bez ohledu na multiplex, na kterém jsem se nacházel, což je rozhodně velmi příjemné překvapení.

Pořady můžete bohatě filtrovat, ale nikde jsem nenašel možnost přesunout se na další den jinak než prostým posunem šipkou doprava. V příručce se sice píše, že k tomu slouží tlačítka postupné volby kanálů, ale v mém případě nepracovala a vlastně nedělala vůbec nic. Na závěr testu se už ale chytla a vše začalo fungovat přesně podle příručky. Nakonec jsem zjistil, že funkce pracuje jen občas (zřejmě chybka ve firmwaru), a pokud to klapne, programová nabídka je k vidění na obvyklý asi týden dopředu, EPG ale jelo ještě o kousek dále a končilo na deseti dnech.

Rozhraní překvapí, chytrá část je ale prakticky bez českých aplikací

Wi-Fi je zabudováno dokonce i na 5 GHz, což se hodí nejen v zarušených oblastech, na zadní straně ale vidíte například i klasický D-Sub a dokonce i dvě rozhraní USB 3.0, což je hodně příjemné překvapení, protože i v televizorech desetkrát dražších dnes najdete z neznámých důvodů pouze jedno.

Když si připočítám výstup na subwoofer (!), optický audio výstup a další „drobnosti“, je to vysoce nadstandardní nejen v dané cenové relaci.

A chytrá část? Vstoupíte do ní buď přímo, přes tlačítko zeměkoule, nebo přes tlačítko Menu, resp. jeho první úroveň.

Na první pohled je tu jediným domácím widgetem Copak.cz. Po důkladnějším propátrání jsem ještě narazil na ikonu Radioline, která nabízí několik českých stanic jako Radio Blaník, Radiožurnál či Zet rádio. Cenou za používání byl v mém případě poslech krátké reklamy vždy při spuštění.

Obvyklé zahraniční widgety představuje například počasí od AccuWeather a Meteonews, Twitter, iConcerts či YouTube. Vše bylo bez problémů funkční i v případě YouTube, včetně přehrávání 4K videí, která tentokráte jdou i snadno vyhledat.

S platformou Opera jsem měl minulý rok televizor Gogen TVF 40384 Web a vedle těchto aplikací v něm byla i aktualizovaná verze on-line videotéky Voyo. Tu jsem ale tentokráte nenašel a nebyla ani v Opera Store. JVC nejspíše z nějakých důvodů nechce, aby se v nabídce Opera Store objevovala, nebo ji vlastník prostě nedal k dispozici. V každém případě je to škoda. Pomohlo by to. Copak.cz totiž poslední dobou přináší jen ikonové zobrazení jednotlivých akcí, které už ale dál nepokračuje. Tedy pokud nepočítáme hlášení o webové stránce, kde zprávu o koncertu, divadelním představení či nějaké jiné události najdete.

V chytré části se připravte na to, že ovládání je poněkud jednodušší a zapojena jsou i teletextová tlačítka, protože ne vždy se těmi šipkovými dostanete tam, kam potřebujete.

Co se týče HbbTV, to není třeba nikde povolovat a rozjelo se okamžitě po instalaci. Pracovalo ale pouze u kanálů ČT, například na FTV Prima už nikoli. Dovozce už o problému ví a není důvod, proč by nebyl vyřešen. Televizor byl v každém případě připojen k internetu vždy a co jsem si všiml, spojení nijak nezlobilo. Bezproblémově v tomto ohledu pracovalo i napojení přes funkci Sdílení obrazovky, přičemž na mobilním telefonu LG Flex 2 stačilo povolit Wi-Fi Miracast.

U televizoru se pak funkce jmenuje Wireless Display a najdete ji na tlačítku vstupů. I tady mě překvapila velmi vysoká, tedy chci říci až nezvykle vysoká úroveň obrazové kvality na úrovni DVB-T. A tu velmi často nevidím ani u televizorů několikrát dražších. Výborné obrazové podání bylo ale znát i u HbbTV České televize a v podstatě i všude jinde. K tomu se ale ještě dostanu.

Pseudoprostorový obraz je proveden v aktivním režimu, takže brýle jsou napájené a dvoje dostanete v ceně. I to je vynikající!
Autor: JVC

Pseudoprostorový obraz je proveden v aktivním režimu, takže brýle jsou napájené a dvoje dostanete v ceně. I to je vynikající.

Úpravy obrazových nastavení pro většinu dostatečné

Obrazových režimů je pět, po instalaci byl bohužel standardně nastaven Dynamický. Nejvíce se mi zamlouvalo citlivě nastavené Kino, použitelná je i volba Přirozený. Zajímavé ale bylo, že ani v jednom režimu nešla regulovat úroveň podsvícení, i když tu volba je. Podle mých zkušeností s touto platformou to vypadá na to, že se někam ztratil režim Uživatelský.

V základu u obrazu upravíte obvyklý jas, kontrast či ostrost, v pokročilých nastaveních pak teplotu barev, včetně nastavení manuální úrovně, a také barvu pleti a barevný posun červená, zelená.

U zvuku je režimů šest, výsledek jde ovlivnit v rámci pětipásmového ekvalizéru a je tu i volba pro přestavení sluchátkového výstupu na linkový, zapnutí automatického vyvažování zvukové úrovně a mj. i přepnutí digitálního výstupu z PCM na komprimovaný.

Solidní kompatibilita, včetně HEVC, ale příliš drobné titulky

I když toho televizor v případě externích titulků nabízí poměrně dost (podívejte se do galerie), jejich maximální velikost 66 bodů ani zdaleka nestačí na jejich rozumnou čitelnost. Dokonce si ani nejsem jist, zda opravdu mají tuto velikost, spíše bych si tipl, že nikoli a že se sem vloudil drobný šotek.

Souborový manager je však velice pohodlně ovladatelný, nemá problém se dvěma médii a standardně v něm po instalaci byl nastaven náhled typu Složka, což znamená, že nemusíte přehrávat média podle jejich druhu, ale jde to i najednou v jednom náhledu.

Z videosouborů jsem přehrál například kodek x264 i x265/HEVC, a to jak v rozlišení Full HD, tak Ultra HD vždy ve výtečné kvalitě a bez jakýchkoli zádrhelů. U více než testovacího souboru byla pozorovatelná vynikající hloubka, výborná pohybová ostrost a i v základním nastavení překvapily příjemné barvy se sklonem k těm přirozeným.

U fotografií se přehraje MPO, tedy 3D snímky, které mám rád a které mají podle mého smysl, jen jsem si musel pohrát s nastavením, protože je režim Auto správně nepromítl. Kdo si dělá zálusk na FLAC, toho bohužel musím zklamat. Pracovalo mi standardní MP3, WMA a WAV.

Podstavec je plastový stejně, jako uzounký rámeček a stříbrná obruba. Za dvacet tisíc nemůžete vzhledem k výbavě, obrazovce a zjevně i výborné vnitřní elektronice čekat nic jiného.
Autor: JVC

Podstavec je plastový stejně, jako uzounký rámeček a stříbrná obruba. Za dvacet tisíc nemůžete vzhledem k výbavě, obrazovce a zjevně i výborné vnitřní elektronice čekat nic jiného.

Překvapení? Určitě ano

Nejvyšší model značky JVC, LT-48V953, je za danou cenu hodně příjemným překvapením. Obraz podává hladce a ostře za prakticky jakýchkoli okolností, nemá příliš velkou tendenci k zatmavování detailů, což je bohužel čím dál větší problém (pomůže až HDR), a vyzkoušení přes satelitní příjem potvrdilo i podporu Ultra HD, která pracovala – opět s excelentní kvalitou – i přes rozhraní USB. Full HD kanály taktéž neměly chybu, ale to nemají snad nikdy. Pozorovatelný výkyv v kvalitě, a to o trochu více než u konkurence, byl u nízkého rozlišení (SD). Občas se tak objevovalo drobné rozostření a znát to bylo i na záběrech ze studia, typicky u ČT 24. Nakonec jsem si ale uvědomil, že to za danou cenu, nebo řekněme do nějakých 25 000 Kč, nijak zásadní není a je to i vcelku běžné. Uvědomil jsem si ale i to, že mám jistou tendenci posuzovat tento televizor optikou přístrojů minimálně dvakrát dražších a že k tomu jeho obrazové kvality jednoduše svádějí. Nakonec jsem měl větší výhrady k nadmíru se lesknoucí obrazovce, s čímž našinec dnes už bohužel nic neudělá, a poněkud slabší černé, která někdy jde až do nádechu šedé.

Nicméně vše se dá částečně vylepšit a hlavně doporučuji se okamžitě zbavit, hned po instalaci, obrazového režimu Dynamický, který byl nastaven standardně.

Zvukově televizor odpovídá ceně, v závěru testu jsem ještě narazil na někdy nespolehlivý dálkový ovladač, který tu a tam prostě nereagoval a zjevně odmítal dát jakýkoli impuls. Tohle ale bude s největší pravděpodobností problémem kusu, takže to ani neuvádím v pro a proti.

Narazil jsem také na pár drobných nedostatků ve firmwaru jako nemožnost posunout se (někdy) na další den v EPG tlačítky P+ a P- nebo na to, že občas po návratu z chytrých funkcí zbývá v levém horním rohu ikona křížku.

Naopak velice příjemné je to, že televizoru lze prakticky okamžitě po zapnutí ztlumit zvuk a fungují i další funkce jako přepnutí do EPG či chytré části. Platforma je v drtivé většině případů rychlá, nejdéle trvá přechod do chytrých funkcí, což obnáší nějakých šest sekund, během nichž nejde zvuk. Za dané peníze, při dané výbavě a obrazové kvalitě nad tím ale klidně mávnu rukou.

JVC LT-48V953 je za cenu 17 990 Kč, za kterou televizor aktuálně seženete v obchodech, vskutku vynikající nabídkou, která vás katapultuje do nové obrazové éry.

Hodnocení

pro: excelentní poměr cena/výkon a cena/výbava, výtečný obraz za prakticky všech okolností, a to včetně streamování (!) videa z mobilu, kompletní podpora kodeku HEVC, nadstandardní záruka (po registraci), pro někoho i dvoje 3D brýle v ceně, překvapivé EPG v několika náhledech…

BRAND24

proti: …ale bez obrazu i zvuku, v daném okamžiku nefunkční HbbTV na jiných kanálech než ČT (pracuje se na odstranění), příliš malé znaky v externích titulcích v multimédiích

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • 2× 3D brýle (aktivní)
  • adaptér pro SCART
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (pevný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka
  • záruka: 42 měsíců (po registraci)

Už jste rozhodnuti pro Ultra HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).