Hlavní navigace

Názor k článku K čemu je dobrá Mezinárodní telekomunikační unie? od neprávník - Pane Moci, s tou wikipedia jste trefil hřebíček...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2004 23:57

    neprávník (neregistrovaný)
    Pane Moci,
    s tou wikipedia jste trefil hřebíček na hlavičku. Článek je prachsprostým kompilátem několika náhodně vybraných stránek ITU webu. Pokud se autor holedbá, že je spoluautorem skript na FEL-telekomunikace, tak studenty ať ochraňuje Pán Bůh spolu s Alexandrem Grahamem.
    Protože autor reagoval výše na kritiku velice nedůtklivě, chce to asi důkaz:

    ITU www.itu.int/aboutitu/overview/purposes.html:
    " Meanwhile, ITU's continuing role in managing the radio-frequency spectrum ensures that radio-based systems like cellular phones and pagers, aircraft and maritime navigation systems, scientific research stations, satellite communication systems and radio and television broadcasting all continue to function smoothly and provide reliable wireless services to the world's inhabitants."

    autor:
    "ITU má významnou roli ve správě spekter rádiové frekvence a tím zaručuje, že rádiově založené systémy, jako jsou celulární telefony a pagery, letecké a námořní naváděcí systémy, vědecké výzkumné stanice, satelitní komunikace a rádiové a televizní vysílání poskytují spolehlivé bezdrátové služby kdekoliv na světě."



    ITU tamtéž:
    "Under the Constitution of the International Telecommunication Union, the purposes of ITU are:

    To maintain and extend international cooperation between all its Member States for the improvement and rational use of telecommunications of all kinds.
    To promote and enhance participation of entities and organizations in the activities of the Union, .... etc.....
    To promote, at the international level, the adoption of a broader approach to the issues of telecommunications in the global information economy and society, by cooperating with other world and regional intergovernmental organizations and those non-governmental organizations concerned with telecommunications.

    autor:
    Podle Ústavy ITU patří mezi její hlavní cíle:
    udržovat a rozšiřovat mezinárodní spolupráci mezi jejími členskými státy za účelem zlepšení a racionálnějšího využití všech druhů telekomunikace,
    podporovat a zvyšovat účast organizací v aktivitách ITU a napomáhat jejich spolupráci s členskými státy, .....atd.....na mezinárodní úrovni podporovat přijetí širšího přístupu k otázkám telekomunikace v globální informační ekonomice a společnosti prostřednictvím spolupráce se světovými i regionálními mezivládními a nevládními organizacemi zaujatými v oblasti telekomunikací.
    ...
    To se ta skripta napíšou poměrně rychle, že ...

    To, že výběr stránek je spíše chaotický spatřuji ve vyzdvižení "spectrum management", kde se setkávají zejména regulátoři, na úkor daleko významějších rolí ITU, jako je standardizace ITU-S a zejména ITU-D (development), zde speciálně pak ITU Study Groups - ve kterých se setkává public a private sektor (sector members - výrobci, konzultanti, operátoři) na rozvojových programech.

    Nicméně autor neodpovídá na otázku "k čemu je", kterou si dal do titulku. Faktem je, že ITU je spíše politickou organizací typu UN-OSN, která svými složitými schvalovacími procedurami se stává nefunkční. Její roli do značné míry přebraly organizace typu ETSI, které jsou daleko pružnější a svoji nespokojenost s "molochem" ITU dávají oficiálně a hlasitě najevo (např. otevřená výzva k efektivnější práci ITU, neúčast na Telecom Geneva). To že ETSI slaví výrazné úspěchy, je možno najít na www.etsi.org, za všechny lze asi jmenovat úspěch mobilního standardu GSM, který drtivě převálcoval "celulární" standardy ITU, viz penetrace mobilů v Evropě versus používání pagerů v USA.

    P.S. vzkaz pro autora
    Jak píšete, opět cituji:
    "Nemam zadny repsekt k lidem, kteri se skrivaji pod prezdivkou a kritizuji."
    Vězte, že já zase nemám vůbec žádný respekt k lidem, kteří se chlubí cizím peřím, nechávají se za to platit a ještě asi budou "ovlivňovat" chudáky studující.
    BTW - měkké "i" po "R" mi také příliš neimponuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).