Hlavní navigace

Kam až spadne ADSL?

15. 4. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Spodní hranice ceny za ADSL služby dále poklesla - na 1150 korun měsíčně (bez DPH a bez modemu). Jde o nabídku společnosti Tele2, které po odečtení nákladů na ADSL zbývá 170 korun na uživatele a měsíc, za něž musí pořídit všechny zbývající služby. Z jiného soudku: jak na nefungující FTP na ADSL přípojkách?

Až dosud se zdálo, že ceny za internetové přípojky na bázi ADSL se stabilizovaly v určitém rozmezí, ze kterého není úniku, alespoň ne směrem dolů. Například u nejpomalejší přípojky 192/64 kbps, kterou podle dostupných údajů volí téměř 80 procent zájemců, se cena pohybuje v rozmezí od 1237,– Kč (Czech On Line) do 1349,– Kč (IOL), vše bez DPH a bez modemu. S uvážením skutečnosti, že jde vlastně jen o přeprodej „základní suroviny“ ve velkoobchodní ceně 980,– Kč, ke které je třeba přidat ještě řadu dalších služeb, zde opravdu není moc prostoru pro další pokles cen.

Pravda, je tady ještě jedna možnost  – to, že si operátor svého zákazníka „zkasíruje“ na něčem jiném, a pak mu ADSL poskytne prakticky jen za režijní cenu. Příkladem může být „bundle“ (balíček) od firmy GTS, který kromě ADSL obsahuje ještě hlasové služby na bázi volby operátora. Pokud na těchto hlasových službách utratíte alespoň 3000 měsíčně, dostanete od GTS jeho ADSL připojení za 990,– Kč (podrobněji). Tedy vlastně jen za 10,– Kč navíc k tomu, co za tuto přípojku platí GTS svému subdodavateli (Českému Telecomu).

V této souvislosti si dovolím zmínit to, co zaznělo minulý týden na tiskovce Aliatelu (při příležitosti představení produktu Business Komplet). Na otázky ohledně ADSL služeb byla odpověď taková, že Aliatel chystá jejich spuštění na začátek června, a že by se mělo také jednat o nějaký „bundle“ doplněný o další služby. Konkrétní ceny budou zřejmě oznámeny až těsně před spuštěním, ale již nyní si dovolím tipovat, že princip bude stejný jako u GTS: pokud si zákazník pořídí ADSL samostatně (a pokud to vůbec Aliatel nabídne), bude cena někde na úrovni ostatních nabídek. Pouze pokud si uživatel objedná také další služby a zaváže se k nějaké „minimální povinné konzumaci“ či spíše k „minimální povinné útratě“, má šanci dostat k tomu ADSL výrazně levněji, někde poblíž režijní ceny.

Tele2 znovu překvapila

Přes všechny výše naznačené úvahy se včera na našem trhu objevila další nabídka, která dokázala jít s cenou za „samostatné ADSL“ (nikoli v balíčku s něčím dalším) ještě podstatně níže – na pouhých 1150,– Kč měsíčně. Samozřejmě za nejpomalejší přípojku (192/64kbps), bez DPH a bez nezbytného ADSL modemu – ale i tak je to o plných 87,– Kč méně než dosud nejnižší cena. Jde o nabídku společnost Tele2 s.r.o. (součást švédské skupiny TELE2 AB, dříve NetCom AB), která na našem trhu překvapila již několikrát. Například u volby operátora nízkou cenou meziměstských hovorů (2,40 Kč), bez měsíčního paušálu a bez „povinné minimální konzumace“. Před měsícem pak překvapila poměrně razantním snížením cen svého bezdrátového připojení k Internetu , zřejmě v reakci na nástup ADSL jako konkurence bezdrátů. No, a nyní přišla Tele2 s vlastní nabídkou ADSL ..

Pokud vám rozdíl 87,– Kč oproti dosud nejnižší nabídce nepřipadá až tak významný, podívejme se na to z druhé strany. Z inkasovaných 1150,– Kč musí Tele2 odvést 980,– Kč Telecomu. Zbývá 170,– Kč na zákazníka a měsíc, za které musí Tele2 pořídit alespoň:

  • billing
  • připojení k IP síti Telecomu (službu Carrier IP Access, ceny jsou dnes individuální)
  • vlastní IP konektivitu do Internetu, bez omezení objemu přenesených dat
  • další součásti služby (mailové schránky, prostor pro WWW stránky atd.),
  • podporu uživatelů
  • provoz serverů nutných k zajištění služeb (DNS, mail servery, WWW servery atd.)
  • marketing atd.

U dosud nejnižší nabídky od Czech OnLine (1299,– Kč měsíčně včetně DPH, resp. 1237,– Kč bez DPH) zbývalo na stejné činnosti 257,– Kč. Takže pokud se na celou věc podíváme z pohledu toho, kolik poskytovateli zbývá na „obsloužení“ jednoho zákazníka po odečtení povinných nákladů (980,– Kč), pak jde o pokles z 257,– Kč na 170,– Kč, tedy o cca 34 procent. To je opravdu hodně.

Na druhou stranu Tele2 neodpouští instalační poplatky (jako např. Nextra, do konce června), ani nedává první měsíc provozu zdarma (jako např. IPEX). Pokud bychom tyto slevy ohodnotili (orientačně) částkou 1600,– Kč a vydělili 87 korunami měsíčně, o které nyní Tele2 zlevnila, odpovídá to srovnání za dobu 18 měsíců. Takže ono to zase až tak velké překvapení není. A kdoví, jaké budou ceny ADSL za rok či rok a půl ..

Jaká je nabídka Tele2?

Jak konkrétně tedy vypadá nabídka vysokorychlostního připojení k Internetu přes ADSL v podání Tele2?

Měsíční poplatky za jednotlivé druhy přípojek činí:

  • 192/64 kbps: 1.150,– Kč bez DPH (1.207,50– Kč vč. DPH)
  • 320kbps/128 kbps: 1.950,– Kč (2.047,50– Kč)
  • 256kbps/64 kbps: 2.950,– Kč (3.097,50– Kč)
  • 512kbps/128 kbps: 4.950,– Kč (5.197,50– Kč)
  • 1024kbps/256 kbps: 8.950,– Kč (9.397,50– Kč)

Tyto ceny nezahrnují ADSL modem, který musím být povinně pronajmut. Cena je stejná jako u ostatních nabídek: 150,– resp. 500,– Kč měsíčně bez DPH.

Jednorázové instalační poplatky vychází na 1600,– Kč (u 192/64 a 320/128 kbps), resp. na 4900,– Kč (u ostatních přípojek), vše bez DPH. Zajímavostí, kterou jsem u konkurence nenašel, je povinnost složit vratnou zálohu ještě před instalací. U přípojek 192/64 kbps a 320/128 kbps ve výši 1500,– Kč, u ostatních ve výši 7000,– Kč. Pokud jde o ostatní podmínky služby, na webu Tele2 se praví, že:

Minimální doba smlouvy pro všechny produkty TELE2 Internet ADSL je 6 měsíců. Po uplynutí této lhůty může být smlouva ukončena s 3 měsíční výpovědní lhůtou.

Součástí poskytované služby je také prostor 10 MB pro WWW stránky a 5 emailových schránek po 10 MB. Podle včera rozesílané tiskové zprávy jsou uživatelům přidělovány dynamické IP adresy.

Co s nefunkčním FTP?

V průběhu víkendu i včerejšího dne se zde na Lupě i jinde objevily reakce čtenářů signalizující nedostupnost FTP na jejich přípojkách, napříč různými ISP. Očividně jde o závadu na straně Českého Telecomu, nikoli o záměr blokovat použití tohoto protokolu (to by bylo proti všem dosud zveřejněným podmínkám služby). Snažil jsem se zjistit něco o příčině těchto problémů přímo v ČTc, ale do uzávěrky jsem se nic nedozvěděl.

Sdílnější byli v IPEXu, kam jsem se obrátil poté, co jeden ze čtenářů v reakci napsal, že mu zde poradili náhradní řešení. Je principálně velmi jednoduché: jde o to, že když skrze část sítě s dosud neidentifikovanými problémy neprojde „FTP požadavek“ (nejde vést standardní relaci s FTP serverem na portu 21), lze protlačit příslušný požadavek skrz inkriminovanou část sítě alespoň ve formě „HTTP požadavku“ k proxy bráně, která jej dokáže transformovat na „FTP požadavek“ a ten dále vyřídit standardním způsobem.

Musí tedy jít o proxy bránu, která podporuje „FTP-over-HTTP“, resp. je typu „HTTP proxy with FTP support“. Takovýchto proxy bran je v Internetu poměrně dost (příslušnou schopnost podporuje např. oblíbený program Squid, pomocí kterého je realizováno mnoho proxy bran), ale bohužel nemám k dispozici žádný jejich výčet či jiný seznam.

BRAND24

Zajímavá je také situace na straně uživatele: jak generovat příslušné požadavky ve tvaru „FTP-over-HTTP“? Ze známějších programů se zabudovaným FTP klientem to umí např. Windows Commander (nyní přejmenovaný na Total Commander), v jehož konfiguraci je u příslušného spojení třeba zvolit přechod přes „HTTP proxy with FTP support“, viz obrázek.

Schopnost spolupráce s proxy branou podporující FTP-over-HTTP by zřejmě měly mít také běžné WWW browsery, pokud se jim explicitně nastaví, že mají používat příslušnou proxy bránu i pro protokol FTP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).