Hlavní navigace

Názor k článku Kam kráčí HTML? od Lukas Nevosad - Myslim, ze se zapomina na prafunkci XML+XHTML. A...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2007 11:40

    Lukas Nevosad (neregistrovaný)
    Myslim, ze se zapomina na prafunkci XML+XHTML. A to sice, ze mam data ulozena v XML a nasledne je pomoci XSLT nebo neceho podobneho transformuji na neco jineho, napriklad XHTML, stejne tak z nich mohu vytvorit exporty ve forme strukturovanych XML, RSS apod.

    Praxe ukazala, ze tudy cesta proste nevede. Prvni problem je v tom, ze data se neukladaji do XML, ale do relacnich databazi. Z databaze je taha nejaka aplikace, pro kterou je uz ten XML mezistupen zbytecna prace - jednodussi je, kdyz rovnou vytvori (X)HTML, RSS export atp. Jinymi slovy - pro drtivou vetsinou aplikaci je zbytecne delat mezivrstvu XML dat a pak jejich prezentaci resit pres XSLT, kdyz vse muze udelat mnohem jednoduseji primo aplikace pracujici s databazi. Nehlede na to, ze v XSLT jsou nektere operace s daty komplikovane, dalsi zhola nemozne.

    Z tohoto pohledu mi vysvetlete, proc bych mel pouzivat XHTML misto HTML. Abych usetril praci vyvojarum prohlizecu??? To je fakt stupidni argument. Miliony lidi se maji trapit s XHTML aby si par stovek vyvojaru usetrilo praci? Ktera je uz beztak hotova?

    A jaka je vlastne ta vyhoda XHTML? Oddeleni obsahu od formy? Coze? Oddeleni obsahu od formy je princip XML. XHTML neni v oddeleni obsahu od formy dale nez HTML!!! Ani o kousek! Pokud se nejaka data vymenuji, tak se tomu deje vzdy v XML, ktere je k tomu urcene. Jaky ma smysl hledat treba cenu v XHTML dokumentu? Stejne neni nijak oznacena! Ubohost oddeleni dat v XHTML jen potvrzuje treba XFN a dalsi mikroformaty.

    Naopak budu s XHTML narazet na problemy. Budu mit problemy s pouzivanim pluginu, pri elementarni praci s vice okny budu potrebovat scripting a jediny zapomenuty ampersand mi zpusobi fatal error. Dekuji, nechci.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).