Hlavní navigace

Kam nás (ne)zavedou mapy na portálech

1. 6. 2005
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Geografické mapy se postupem času staly nedílnou součástí každého většího českého portálu. Ten největší, Seznam.cz, svou aplikaci nedávno inovoval. Předehnal tím své konkurenty? Pokusíme se o porovnání nejen teoretické, ale i praktické. Kam nás tedy mapy (ne)zavedou a jak si poradily s našimi vyhledávanými objekty na různých místech ČR?

Před čtvrt rokem jsme se nechali inspirovat bílou zimou a připravili přehled internetových map u nás i v zahraničí v článku Cestujeme s internetovými mapami. Rozdělili jsme mapy podle způsoby dopravy a cíle, představili plánovače cest.

Jen lehce jsme tenkrát zabrousili na české portály, kde mají mapové sekce poměrně silnou tradici. V dnešním článku tento malý dluh splatíme; kromě srovnání funkcí se už pokusíme najít konkrétní objekty. Vybrali jsme nejsilnější zástupce portálů v podobě Seznam.cz, Atlas.cz, Centrum.cz a Tiscali.cz.

Mapy.cz

Mapová příloha portálu Seznam Mapy.cz, prošla od naší poslední návštěvy inovací. Dubnové změny přinesly vylepšený plánovač tras, který je nyní situován vpravo vedle interaktivní mapy. Do formulářového políčka pro cílovou adresu se tak automaticky vyplní zadaný požadavek ve vyhledávání. Nově jsou přístupné aktuální dopravní informace, zprostředkovávající uzavírky, nehody a stupeň provozu v jednotlivých ulicích a silnicích. Webmastery by mohlo potěšit API a integrace Map do vlastního webu. Více o změnách se dozvíte na weblogu Iva Lukačoviče.

Vyhledávat můžete podle adresy v plném tvaru ulice č.p., město, pokud ale cílíte na menší obec, musíte se v lepším případě spokojit pouze s ulicí. Na mapě se zobrazují další interaktivní prvky: restaurace, pošta, policie, bankomaty, zastávky veřejné dopravy apod.

Mapu si můžete zobrazit ve čtyřech velikostech, poslat si ji e-mailem a samozřejmě pohodlně vytisknout. Zůstala i možnost zanést na mapu vlastní značku a získat k ní přímé URL, byť v nezapamatova­telném tvaru.

Mapy.Atlas.cz

Mapy na portálu Atlas se vždy těšily velké popularitě a nejinak je tomu dnes. Ve funkcích se svému konkurentu na Seznamu vyrovnají a někde ho i předčí. Hlavně díky plynulému posouvání do světových stran oplývají rychlostí – stačí podržet klávesu CTRL nebo využít kolečka myši a dlouhé načítání je minulostí.

Na každé mapě si můžete nechat zobrazit další pomocné prvky, které naleznete v rozbalovacím menu na pravé straně. Připojení vlastního bodu je snadné, narozdíl od Seznamu přitom získáte jednoduchou zpětnou adresu (třeba mapy.atlas.cz/ma­pa/Lupa).

Kromě tradičních externích výstupů nabízí zdejší mapy ještě světový atlas, planetu v noci a hlavně zajímavé ortofotomapy pro Prahu a Brno.

Mapy.Centrum.cz

Mapová služba na portálu Centrum hned zaujme realistickou grafikou, nechybí vyznačená pohoří, vrstevnice či vodstvo. K dispozici je mapa České republiky, Prahy, Brna, Ostravy a více než stovka dalších, které obsahující uliční sítě. Informační objekty se na mapě objeví až po zaškrtnutí v menu, po němž následuje znovunačtení mapy. Nechybí plánovač cest a přehledová mapka, avšak ve srovnání s konkurenčními službami nenabízí Centrum nic převratného. Navíc v méně používaných prohlížečích jsou uživatelé handicapováni (nemožnost přiblížení vybraného bodu).

Mapy.Tiscali.cz

Na portálu Tiscali máme na výběr z map České republiky, Prahy, menších měst (není jich mnoho), automap, ale nechybí ani turistické a cykloturistické mapy, mapy světa a kilometráže nebo mapy pro orientační běh. Pokud nezadáte druh mapy, zobrazí se výsledky ve všech kategoriích. Hledat můžete nejbližší turistické památky a přírodní zajímavosti, zjistit informace o objektu a jeho GPS souřadnice. Na podkladu standardních map Tiscali můžete vytvářet vlastní mapy s vlastními objekty (služba MapClub). Nevýhodou je „přeplácanost“ stránky, menší rychlost a některé odkazy otevírající se do nového okna.

Vlastní mapy má také portál Quick, ale nabízí méně funkcí než jeho konkurenti. Navíc nemáte možnost zadat číslo popisné hledaného objektu. Obsáhlé mapy má rovněž server iDnes, ale jelikož běží na stejném enginu jako mapy na Tiscali, o kterých jsme mluvili výše, v přehledu je vynecháváme.

Test

Přichází čas na praktickou část článku. Vybrali jsme libovolné objekty na území ČR, zadali do vyhledávacího pole jejich adresy ve tvaru ulice č.p., obec a čekali, jak si s uživatelovým přáním portály poradí. Kromě kvality zobrazené mapy jsme sledovali, jaké další informace nám portály nabídnou.

Durychova 101, Praha 4 – Pouť začínáme v hlavním městě a rovnou v sídle našeho vydavatelství. Mapy.cz si s požadavkem poradily dobře, budovu našly včetně blízkých autobusových zastávek MHD. Na Atlasu je lepší předem definovat, že hledáme v Praze a také specifikovat cíl. Můžeme si nechat ukázat autobusové zastávky (kupodivu se příliš neshodují s těmi, které našly Mapy), a hlavně použít ortofotomapu, která nám značně vylepší orientaci. Centrum je také úspěšné, leč informační ikony nám o lokalitě příliš neprozradí. Na Tiscali už přichází problémy – vyhledávání musíme omezit pouze na ulici, přesto se Tiscali skoro trefilo.

Bratislavská 67, Brno – Vzhůru do moravské metropole. Na této adrese sídlí Muzeum romské kultury a Mapy.cz to dobře . Atlas si s požadavkem rovněž bez okolků poradil, ale překvapí nedokonalost mapy, kterou by v případě Brna uživatel nečekal. Informační objekty trochu zaostávají, o existenci muzea Atlas netuší, a tak situaci opět zachraňuje ortofotomapa. Bez většího otálení reaguje Centrum, výsledek je uspokojivý. Na Tiscali musíte nejprve vyhledat samostatnou ulici a až poté si vybrat z objektů, které vám portál nabídne. Nejbližší je tento, hledané muzeum je přesto na mapě dobře vidět. S obsahem databáze je to evidentně horší: v okruhu 20 km nenašlo Tiscali žádný hotel, divadlo ani kino.

Nám. F. Křižíka 1292, Tábor – Do kina se vydáme v husitském městě na jihu Čech. S delším názvem budete možná trochu zápasit, než zjistíte, jaký tvar systém podporuje. Mapy.cz biograf bez problému nalezly, Atlas je rovněž přesný, ale se značením kulturních objektů je opět na štíru. Centrum si tentokrát s číslem popisným neporadil, nalezl pouze lokalitu, na níž je však kino rozpoznatelné. Aplikace Tiscali plán Tábora neobsahuje, což předznamenává peripetie – biograf přímým vyhledáváním nenajdeme, uspějeme s vyhledáním města na automapě ČR a využitím dolního formuláře.

Nákladní 495, Liberec 3 – Z jihu na sever, tedy do Liberce a na jeho vlakové nádraží. Přichází první zádrhel na Mapy.cz – zobrazí pouze ulici, po železniční stanici ani vidu, ani slechu. Pro nalezení musíme posunout mapu posunout na sever (přitom nás potkává interní chyba). Ani Atlas objekt hned neobjeví, je mu však mnohem blíž; po zapnutí informační ikonky pro vlakovou stanici jsme cíl vypátrali během pár vteřin. Plán města Liberce Centrum ignoruje, postup je tedy trochu jiný: na mapě ČR vyhledáme železniční nádraží v Liberci, vybereme ze seznamu výsledků a jsme na místě. Stejně dopadneme u Tiscali, zdejší měřítko je ale pro detailnější orientaci nepoužitelné.

Na Sekyře 2377, Rakovník – Na této adrese se nachází rakovnické kulturní centrum, mj. dějiště autorova oblíbeného šachového turnaje. Mapy.cz nachází objekt bez problémů. Při pokusu o průzkum okolí a pohybu na východ nás podruhé potkává interní chyba a jsme nemilosrdně přesměrováni na obecnou mapu ČR. Atlas nezklamal, šíře informačních objektů je ale oproti Seznamu slabší. Centrum rovněž boduje, objekt správně identifikuje jako kino. S Tiscali je to opět horší – maximálně získáme obecnou mapu a díky formuláři zjistíme, že se někde v Rakovníku nachází biograf.

Ringhofferova 1, Velké Popovice – Velká města střídá malá vesnice v okrese Praha-východ, proslavená známým pivovarem. Za pár dnů se zde konají tradiční oslavy zlatavého moku. Jak si s tímto oříškem poradí mapy na portálech? Mapy.cz nám jako výsledek nabízí dva popovické objekty, až na mapě zjišťujeme, že jich zná více, včetně pivovaru. Ze špatné mapy se pokoušíme získat více, ale potřetí nás zastavuje interní chyba. Atlas ulici zná, na obecné mapě ji ale nezobrazí. Na Centru jsme opět šťastni za zobrazení obecné mapy, u Tiscali rovněž. Mapy na portálech malé obce nerady.

Hrčava 53 – Na závěr bonbónek v podobě nejvýchodnější obce ČR Hrčavy, která leží ještě na území Slovenska a Polska. Hrčava 53 je oficiální adresou tamního obecního úřadu. Mapy.cz obec po smazání čísla popisného nalézají. Při detailním prozkoumání tří nalezených informačních objektů (úřad, pošta, škola) zjišťujeme, že hledanou adresu server indexuje – škoda, že nám při jejím zadání odpovídá „Zadanou adresu se nepodařilo nalézt“. Stejně reaguje Atlas, místní úřad však nezná a omezuje se na poštu. Sympatické je, že za státními hranicemi nevidíme bílé prázdno jako na Seznamu. Adresa nebyla nalezena ani na Centru, ale to nám alespoň poskytlo odkaz na obecnou mapu bez informačních ikon. Hrčava se vešla na mapu také u Tiscali, které dokonce nabízí v okruhu 20 km zajímavé turistické cíle.

Závěr

Vybrat mezi čtyřmi testovanými aplikacemi není jednoduché. Záleží na požadavcích a „vyspělosti“ uživatele, protože každý portál má svá pro a proti.

Mapy.cz na tom opravdu nejsou tak špatně, jak by se vám mohlo zdát po přečtení spotu Filipa Rožánka. Asi už se stává pravidlem, že Seznam své služby vylepšuje „za pochodu“. Sice nás potkaly během testu tři (neomluvitelné) výpadky, s faktickým nalezením ale neměl větší problémy. Hodně uživatelů potěší čistý vzhled a z toho plynoucí přehlednost. Ze všech portálů mají Mapy.cz pravděpodobně největší databázi informačních objektů, které se zobrazují přímo na mapě.

Mapy.Atlas.cz za Seznamem nezaostávají. Mezi jejich největší přednost patří bezesporu pohyb uživatele na mapě, v němž nemají konkurenci. Někdo možná ocení, že si informační objekty vyvoláváte z menu a na mapě vás předem neobtěžují. Pokud danou lokalitu neznáte, může se tato funkce obrátit proti vám, když v podúrovních nabídky marně zkoušíte štěstí mezi jedenácti druhy pohostinských zařízení.

Mapy.Centrum.cz by obsadily pomyslné třetí místo. Málokdy si aplikace poradila s číslem popisným. Sami si sice určujete, jaké informační ikony chcete mít na mapě, po jejich zvolení ale následuje nešťastné překreslení mapy. O dalších výhodách a nevýhodách jsme už hovořili výše.

Mapy.Tiscali.cz jednoznačně doplácí na nedostatek městských plánů. Opravdu výjimečně uspějete s číslem popisným, maximálně naleznete ulici. Potenciál aplikace je v bohaté kulturní a turistické nabídce, ale zatím není příliš využit. Na obtíž je malá rychlost.

Obecně můžeme testovaným mapám vytknout, že hazardují s trpělivostí uživatelů; mnohdy při hledání uspějeme na druhý až třetí pokus. Pokud si troufneme zadat číslo popisné, jak nás portály vyzývají, objekt bude „nenalezen“, přestože aplikace zná ulici. S větším městem samozřejmě roste naděje na úspěch. Jistě by stálo za to uvažovat také nad integrací jízdních řádů s mapami.

BRAND24

Doporučujeme všechny mapy vyzkoušet a zjistit, se kterou se vám pracuje nejlépe. Výběr je velký a na českém Internetu se nemusíme za virtuální kartografii stydět. Nakonec ještě malý tip: ověřování adres včetně mapového serveru na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

A jaké jsou vaše zkušenosti s online mapami na českých portálech?

Které mapy využíváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).