Hlavní navigace

Pohled k sousedům: 4K TV boxy polského T-Mobile a operátora Play

7. 10. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: T-Mobile
Vydáme se na návštěvu k sousedům a podíváme se na přístroj, který poskytuje polský T-Mobile v rámci nabídky Magenta 1 po optické síti. A porovnáme ho s konkurenčním boxem z nabídky operátora Play.

Kaon KSTB6077

Konkrétně se jedná o model označený jako Kaon KSTB6077 z produkce indonéské továrny společnosti Kaonmedia. Přístroj je osazen procesorem Broadcom BCM 7268 s grafikou Broadcom VideoCore V HW (V3D-520). Paměťová konfigurace představuje 2 GB RAM (DDR4) a 8 GB eMMC Flash.

O síťovou komunikaci se stará ethernetový port RJ45 10/100 M, bezdrátové spojení je možné přes dvoupásmovou (2,4/5 GHz) Wi-Fi 802.11ac 2×2 s interními anténami a Bluetooth 4.1 LE.

Box využívá operační systém Android TV ve verzi 8.0 (Oreo). Jde o standardní provedení s hlavní obrazovkou od Googlu, hlasovým vyhledáváním a ostatními aplikacemi, jako je obchod s aplikacemi Play nebo filmová aplikace Movies. Přístroj má také integrovanou aplikaci pro Netflix s podporou rozlišení 4K a oficiální certifikací.

Přední a vrchní panel
Autor: T-Mobile/Petr Faistauer

Přední a vrchní panel


Autor: T-Mobile/Petr Faistauer

Zadní panel


Autor: T-Mobile/Petr Faistauer

Levá strana


Autor: T-Mobile/Petr Faistauer

Pravá strana

Dálkový ovladač s hlasovým vyhledáváním a dedikovaným tlačítkem pro Netflix:


Autor: T-Mobile/Petr Faistauer

Autor: Petr Faistauer

Domovská obrazovka po zapnutí

Ladění kanálů DVB-T:


Autor: Petr Faistauer

Autor: Petr Faistauer

Autor: Petr Faistauer

Nabídka Magenta 1 u polského T-Mobile je v jedné věci naprosto odlišná od ostatních zde v minulosti představovaných služeb. Kromě volné nabídky kanálů šířených prostřednictvím DVB-T/T2, Netflixu ve 4K a YouTube taktéž ve 4K nemá žádný vlastní dedikovaný balíček TV kanálů distribuovaný přes IP protokoly.

Balíčky televizních kanálů zajišťuje samostatně zpoplatněná služba IPLA TV. Jejím poskytovatelem a vlastníkem je Cyfrowy Polsat.


Autor: Repro Cyfrowy Polsat

Přístroj je možné získat ke dvěma variantám nabídky. První je Magenta 1: zahrnuje mobilní tarif s neomezeným voláním, datový balíček 5/30 GB, internetové připojení přes optiku a Netflix. Druhá varianta se jmenuje Magenta Rozrywka. V té je pouze internetové připojení přes optiku a Netflix.

Sagemcom DCTIW362

Obdobný hybridní TV box představil zhruba o dva měsíce dříve velký operátor Play pro svou službu Play Now. Přístroj DCTIW362 pochází z produkce společnosti Sagemcom a může přijímat nejen kanály DVB-T, ale i DVB-C.


Autor: Play

Uvnitř je procesor Broadcom BCM 72604 s grafikou Broadcom VideoCore V HW (V3D-510). Paměťové moduly jsou 2 GB RAM a 8 GB ROM. Stejně jako u T-Mobile je základem operační systém Android TV 8.0, ale s nadstavbovým uživatelským rozhraním Atende Software.

Konektivita je podobná jako u Kaonu, tedy standardní ethernetový port RJ45, dvoupásmová Wi-Fi a Bluetooth.


Autor: Petr Faistauer

Přední panel


Autor: Petr Faistauer

Zadní panel a porty

Dálkový ovladač s podporou Bluetooth a popis jeho funkcí:


Autor: Petr Faistauer

Přístroj pro službu Play Now má na ovladači hned tři tlačítka pro rychlý přístup do videoslužeb. Kromě oblíbeného Netflixu jde také o přímý vstup do HBO GO a YouTube.

První dvě jmenované videotéky jsou sice integrovány do uživatelského rozhraní, přístup je ale extra zpoplatněn podle ceníku konkrétní služby. Není tedy v rámci paušálu za službu Play Now. Ale v rámci marketingových akcí může být klientům Play Now, kteří si současně předplácejí Netflix nebo HBO GO, poskytnuta výhodnější cena.

Také TV box služby Play Now se může pochlubit oficiální certifikací Netflixu pro rozlišení 4K. Rovněž disponuje podporou titulků, alternativního audia a tzv. SSI (Silent Sign-In, technologie umožňující automatické přihlášení k účtu Netflixu). Předplatitel Netflixu, který odebírá službu prostřednictvím Play, je pak automaticky přihlášen ke svému novému, dalšímu nebo vyměněnému Play TV boxu.

Na rozdíl od služby Magenta 1 je Play Now klasickou IPTV/OTT službou s vlastními balíčky kanálů poskytovaných přes IP protokoly. Zákazníci se mohou těšit i na dodatkové služby, jako jsou procházení odvysílaných pořadů za celý týden zpětně nebo možnost nahrávání pořadů s uložením v cloudu.

BRAND24

První tři měsíce (počítáno od data první aktivace) nabízí operátor službu zdarma na zkoušku. Přístroj a základní balíček pak se smlouvou na 24 měsíců vyjde na 35 zł měsíčně. Kanály dostupné prostřednictvím DVB-T nepodléhají poplatku.

Kromě klasického TV boxu je dostupná možnost sledování pořadů i přes webové rozhraní v prohlížeči.


Autor: Petr Faistauer

Webové rozhraní služby Play Now – hlavní strana


Autor: Petr Faistauer

Detail pořadu ve webovém rozhraní


Autor: Petr Faistauer

Hlavní menu HBO GO přes Play Now


Autor: Petr Faistauer

Zobrazení seriálů v HBO GO přes Play Now


Autor: Petr Faistauer

Detail pořadu v HBO GO

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).