Hlavní navigace

Názor k článku Kapacita digitálního rozhlasového multiplexu T-DAB+ v souvislostech od Pamětník - Slovům a argumentům snad rozumím, ale jako celku...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 8. 2015 15:56

    Pamětník

    Slovům a argumentům snad rozumím, ale jako celku už ne. Je sice pěkné, že někdo nostalgicky vzpomíná na kvalitu analogové televize, kterou prý nelze v DVB dosáhnout. Ale, kam by se vešlo několik desítek tuzemských stanic v analogu? Vím, mnozí by i většinu současné nabídky oželeli, ale hlavně komerční TV jsou jen podnikatelský záměr, který je životaschopný s těmi vlastnostmi, které právě má. Někdo možná zapoměl na typické TV artefakty analogu = duchy, šum, vypadávání barev, maximálně pár stanic a ještě jen někde.

    Sice u VKV vůbec nevadil a nevadí šum, úniky, DX rušení, ale na DAB+ se nedá najít žádné pozitivum? Digitální rozhlas není žádný patent Česka a je divné, že i vyspělé země přecházejí z tradičních rozhlasových vln na digitál. V našich zákonech není definováno, v jaké kvalitě a co musí komerční rádia provozovat v DAB+. Je to opět zákon podnikání a peníze zde mají funkci přirozené regulace.

    Když se ohlédneme zpět za analogovým rozhlasem, několik nejdražších modelů přijímačů mělo tehdy pár pamětí a taky na co, když stanic s kvalitním zvukem bylo jako šafránu. Někomu se zdá chybou, když nemá DAB+ přijímač mnoho desítek předvoleb, nejlépe, pro "loviče", stovek. Ano, taková nabídka nás čeká, ale standardní posluchač se kvůli tomu nezdigitalizuje a stejně bude poslouchat jen pár svých oblíbených stanic. Nevěřím, že existují posluchači, kteří poslouchají rozhlas podobným stylem, jako někteří TV diváci. Čili s DO v ruce proklikávají třeba stovky stanic ze satelitu a hledají něco, na co se právě dá koukat. Posluchač by to sice mohl dělat také a není na to potřeba spousta předvoleb, jen by postupně proklikával stanice v paměti, ale efekt by byl ještě mizivější. Zejména, když se i zde stále prezentuje, jak někdo je schopen poslouchat jen dvě, tři stanice, protože ty ostatní k poslouchání nejsou a stejně jsou všechny na jedno brdo. Se starými písničkami, otravnou reklamou, neposlouchatelným mluveným slovem a pod..

    Tím nechci říci, že jsem já osobně se situací kolem DAB+ u nás spokojen. Ano, nabídka přijímačů je mizivá, ale mám čerstvou zkušenost z bavorského Chamu. V tamních prodejnách je DAB+ přijímačů relativně pestrý výběr, ale v drtivé většině jsou to monofonní plastové hračky, od 60€ výše. 10 pamětí je obvyklé, vstup pro externí anténu měl jen jeden DAB+ minituner. Jedinou výhodu tedy Bavoráci mají v tom, že si mohou volně v regále DAB+ přijímač osahat, pustit nedaleký Hoher Bogen, ale tím to končí.

    Trochu mimo téma. V Německu se chystají na DVB-T2, ale v běžném obchodě s elektronikou ani snad o tom neví. Dokonce v K&B mi zavolali česky mluvícího prodavače a ten jen informoval, že o tom ví, ale kromě vestavěných DVB-T2 tunerů v televizorech, žádný STB pro tuto normu v nabídce nemají. Už vidím, jak našinci jezdí do Itálie kupovat DVB-T2 tunery pro budoucí HEVC kodek....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).