Hlavní navigace

Každý bude mít doma data dalších lidí. Internet bude distribuovaný

23. 4. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: zothen / depositphotos
Všechna data budeme mít v cloudu. Ale ne u velkých firem, díky open source řešením bude internet skutečně decentralizovaný, předpovídá Milan Půlkrábek z Paralelní Polis.

Článek je součástí speciálu k 20. výročí založení serveru Lupa.cz – Jak bude internet vypadat za 20 let?

Internet je snad nejrychleji se vyvíjející platforma na planetě. Předpovídat, jak bude vypadat za dvacet let, je podobné, jako předpovídat dnešní stav v roce 1997. Většina z nás používala k prohlížení všech tehdejších 100 000 statických webových stránek Netscape Navigator, začínal se prosazovat Internet Explorer, neexistoval Google (s nadsázkou lze říct, že nebyl potřeba, důležité weby jsme znali skoro všechny zpaměti), modemy s rychlostí 14,4 kb/s (ti šťastnější 56 kb/s) jsme žhavili telefonní linky do ruda. Předpovídat tou dobou cloudové služby, sociální sítě nebo kryptoměny dokázal málokdo. Ale pusťme se do toho i s vědomím, že všechno bude pravděpodobně úplně jinak. :)

Už dnes používá více lidí internet na mobilních zařízeních než na klasických počítačích. Je velmi pravděpodobné, že tento trend bude pokračovat. A protože běžné počítače mají stále výrazně větší kapacitu úložišť než mobilní telefony a tablety, budeme čím dál tím více spoléhat na cloudová úložiště. Paměť v našich zařízeních bude sloužit víceméně jen ukládání dat aplikací, která budou tato naše data spravovat.

Generální partner speciálu Jak bude internet vypadat za 20 let

 

ACTIVE 24 registruje domény a poskytuje webhostingové služby. Malým a středním podnikům, živnostníkům i jednotlivcům nabízí registraci více než 250 doménových koncovek, hosting, redakční systémy pro tvorbu a správu webu nebo e-shopu, e-maily a online kancelář i serverová řešení pro robustnější online projekty. Jde o firmu s prověřenou historií a v oboru působí více než 20 let. Sledování trendů technického vývoje jí umožňuje nabízet služby v nejvyšší dostupné kvalitě.

Dostupnost internetu bude díky sytému stacionárních družic různých poskytovatelů taková, že uchovávat data lokálně nebude mít výrazný praktický význam. Díky silnému (a rychlému) šifrování budou i online naše data v relativním bezpečí. Samozřejmě budou hackeři (black hat – živící se krádežemi dat a financí) a špionážní služby vždy o krok napřed, nicméně již dnes jsou cloudové služby považovány za obecně bezpečnější než domácí počítače a telefony.

Distribuovaný web

Nemusí jít nutně jen o cloudové služby IT firem. Díky open source řešením, jako je například IPFS (InterPlanetary FileSystem – distribuovaný systém ukládání dat), bude mít téměř každý doma malý server, na kterém bude mít uložena nejen data svá, ale i části dat dalších lidí. Samozřejmě zašifrovaná tak, aby k nim měl přístup jen ten, kdo ho mít má.

K tomu přispěje i zvyšující se snaha vlád a velkých korporací na ně napojených o kontrolu internetu. Takzvaný deep web, jak ho známe dnes, přestane být undergroundem, použitelnost „oficiálních“ služeb bude mít díky regulacím klesající tendenci, což přirozeně povede k hledání svobodnějších alternativ.

Lidé nebudou bezpečnější a decentralizované služby používat proto, že budou mít potřebu něco skrývat, ale čistě proto, že budou chtít používat neomezené služby, které nejsou zatížené množstvím předpisů a omezení a které jsou díky tomu efektivnější a pohodlnější. To přispěje k další decentralizaci internetu – nebudeme muset spoléhat na jednotlivé firmy, naše data budou rovnoměrně rozdistribuovaná po celé síti, takže výpadek (cenzura) jedné služby naše data neohrozí.

Kryptoměny na vzestupu

Poskytovat vlastní domácí datové úložiště bude výhodné pro obě strany – za prostor poskytnutý ostatním bude vlastník odměněn buď přímo finančně, nebo tím, že jeho vlastní data budou na oplátku rozdistribuována na dalších místech v síti. Pokud nebude uživatel ochoten (nebo schopen) za cloudové služby platit, bude moci nadále využívat řešení různých firem výměnou za to, že firma komerčně využije tato data např. pro marketingové účely (tak, jak to již dnes dělají např. Google nebo Facebook).

V podstatě také vymizí klasické telefonní služby, nebudou efektivní. Také budou více používané kryptoměny. Ne proto, aby si lidé nakupovali zboží a služby, které jsou nelegální, nebo proto, že v nich budou vidět investiční příležitost. Jednoduše proto, že jejich používání bude díky lepší infrastruktuře výrazně jednodušší a bezpečnější než placení státem vydávanými penězi, které budou díky čím dál složitějšímu výběru daní (kryptoměny nelze jednoduše zabavit) více a více inflační.

Na internet bude připojena také většina našich domácností. Ne jen obligátní ledničky, které umějí samy objednávat jídlo, ale i například chytrá zrcadla v koupelnách nabízející aktuální zprávy a předpověď počasí s interaktivními návody na úpravu účesů a líčení. Domácí asistenti, napojení na neuronové sítě, budou řídit běžný chod domácnosti, nebude potřeba řešit úklid či přípravu jídla.

Virtuální, nebo skutečný?

Klasické otevírání dveří pomocí klíčů bude také na ústupu. Zámek vás pozná a otevře. Odpadnou pravidelné návštěvy lékařů a trávení hodin v čekárně s lahvičkou zabalenou v igelitovém sáčku v ruce. Naše toaleta pošle potřebné údaje sama.

BRAND24

Internet nebude vnímán jako moderní technologie. Bude to prostě součást našich životů. Velká část obyvatel planety budou ti, kteří se narodili do světa, který je propojený, a nebude to něco zvláštního. Navazování vztahů a dlouhodobé partnerské svazky bez fyzického kontaktu budou velmi časté. Ani kvůli sexu se lidé nebudou muset potkávat v „reálném“ světě.

Neznamená to, že se lidé spolu přestanou stýkat a všichni budou žít virtuálně. Jen se naše sociální bubliny budou rozšiřovat bez ohledu na geografickou příslušnost. Kavárny, hospody ani koncertní sály nezaniknou. A hranice mezi virtuálním a reálným světem vlastně nikdo nebude ani vnímat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).