Hlavní navigace

Názor k článku Kde se pozemně vysílá v MPEG-4 a s jakými výsledky od Peslo - Aha, opět jedno zažité schéma: budeme mít 10...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 5. 2007 22:51

    Peslo (neregistrovaný)
    Aha, opět jedno zažité schéma: budeme mít 10 programů, které si budou konkurovat - a na nich zajímavé programy, ze kterých si vyberu. Ne, nebude to tak. Proč? Nedostatek financí, malá divácká obec, to, že u DVB-T prakticky nikde (mluvím o zemích s podobnými podmínkami jako v ČR) nefunguje PAY TV model.

    Už jsem trapný, ale říkám to znovu: jediným výsledkem bude utužení sdíleného monopolu. O nové televize nebude ze strany mediálek zájem, protože budou mít nízkou sledovanost, díky tomu nebudou mít finance - a budou se propadat. Výsledek? Plíživá změna programového schématu, příklon k teleshopingu, infokanálu a změna majitele.

    Konkurence nerovných není konkurencí, není kam jít za roh. A nezapomeňte na nutnost zachování veřejné služby, která se v Evropě typicky řeší několikaletou smlouvou s (dostatečně velikým) subjektem. To zanáší další nerovnost a sklon k posilování monopolu.

    U SATu se to celkem rozumně řeší třeba PAY TV modelem (na který jsou diváci zvyklí a který je u SATu akceptovatelný), u kabelovek třeba regionálními televizemi (v zahraničí, u nás to zatím moc taky nefunguje), IPTV třeba "půjčovny", video on demand.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).