Hlavní navigace

Kdo je kdo na kabelu a satelitu: Channels, zástupce programů National Geographic

13. 5. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
V našem seriálu, ve kterém představujeme jednotlivé provozovatele a zástupce televizních stanic, jsme vás už seznámili s programy z rodiny Discovery Channels a podívali se také na projekty Ivana Hronce, generálního ředitele české a slovenské pobočky SPI International. Tentokrát představíme stanice, jež v České republice zastupuje společnost Channels. Půjde mimo jiné o dokumentární stanice National Geographic, Disney Channel pro děti a také kanály pro dospělé Private Spice a Playboy TV.

Stručně o společnosti Channels

Marketingová a distribuční společnost Channels působí na českém a slovenském trhu od roku 2003. Jak na svých webových stránkách uvádí, specializuje se především na oblast vysílání, distribuce a marketingu a PR tematických televizních stanic. V tuzemsku a u našich východních sousedů zastupuje čtyři společnosti. Konkrétně jde o The Walt Disney Company, Fox International Channels, Travel Channel International Limited a Playboy TV UK/Benelux Limited a 12 televizních kanálů. Názvy společností vám jsou jistě povědomé. Channels zastupuje například populární dětský program Disney Channel nebo v České republice velmi málo zastoupenou Baby TV. Patří pod ní také Jetix Play, který však z tuzemska koncem července odejde. Mezi programy zastupované touto společností patří také kanály pro dospělé, například Private Spice nebo Playboy TV. Obě stanice je možné najít v nabídce satelitní platformy Digi TV. Vlajkovou lodí společnosti Channels je však čtveřice kanálů pod hlavičkou National Geographic a právě těm se budeme v dnešním díle seriálu Kdo je kdo věnovat nejvíce.

National Geographic tapeta

Rodina kanálů National Geographic

Jedničkou společnosti Channels jsou stanice z rodiny National Geographic. Právě ty přináší firmě největší popularitu. Jmenovitě jde nejen o stejnojmenný program, ale také Nat Geo Wild, Nat Geo Music a v neposlední řadě též o National Geographic Channel HD, tedy verzi programu National Geographic s vysokým rozlišení obrazu, která se však od té SD, tedy klasické mutace liší. V nedávné době bylo uskutečněno několik kroků k tomu, aby se stanice přiblížila tuzemskému divákovi. National Geographic začal vysílat 1. dubna vybrané pořady v češtině. Pro tuzemské diváky jsou lokalizovány také reklamní přestávky a upoutávky. Finálním stavem bude kompletní počeštění tohoto populárního dokumentárního programu. Součástí počeštění kanálu jsou též webové stránky na adrese natgeotv.com/cz. U některých operátorů je v českém jazyce dostupný také program Nat Geo Wild. Ten ale opět nabízí pro tuzemské diváky pouze některé dokumenty. Nyní se chce společnost zaměřit především na program Nat Geo Music. O všech si ještě řekneme něco podrobněji.

National Geographic Channel

Mottem stanice National Geographic Channel je žijte se zájmem. Svým divákům otevírá pohled do celého světa prostřednictvím vzdělávacích dokumentárních filmů a seriálů. Program si získal zájem lidí především díky popularizaci vědy, technologií, historie, archeologie a záhad přírody. Pokud jde o konkrétní názvy seriálů, jsou to např. celosvětové vysílané Starověké megastavby, Vyšetřování leteckých neštěstí, Vteřiny před katastrofou, náhled na problematická témata naší společnosti Tabu nebo dokumenty o krásách přírody jako například Ruská divočina, Oáza pod hladinou moře či Lovec kořistí. V nedávné době byl v České republice a na Slovensku uveden seriál o výcviku psů, ale i jejich pánů, Znalec psí duše. Vlastníky tohoto programu jsou National Geographic Television a FOX Entertainment Group. Celosvětově vysílá National Geographic Channel do více než 320 milionů domácností ve 166 zemích a 34 jazycích po celých čtyřiadvacet hodin denně. V Evropě má rozsah 43 milionů domácností ve 39 zemích s programy v 18 jazycích.

Soutěžte s National Geographic Channel o balíček cen!

TV2 National Geographic logo 100
National Geographic Channel mluví od dubna česky a při této příležitosti připravil ve spolupráci se serverem DigiZone.cz soutěž o balíček cen. Soutěž se zaměřuje na projekt Oceán 2010, který National Geographic spustil ke Dni Země a jehož prostřednictvím chce diváky seznámit s koloběhem vody na planetě Zemi a její potřebě pro život i lidskou činnost. Soutěžit můžete prostřednictvím DigiZone.cz do konce května.

Nat Geo Wild

Také tato stanice vysílá 24 hodin denně, avšak pouze v angličtině a u některých operátorů jsou vybrané pořady dostupné s českým komentářem (například digitální kabelová televize společnosti UPC). 90 % pořadů je opatřeno českými titulky, Program dává především možnost svým divákům nahlédnout do nejintimnějších částí divočiny. Objevují se zde nejen dokumenty z přírody, životního prostředí a úžasných tvorů, kteří obývají naši planetu. Na Nat Geo Wild na Vás čekají mimo jiné také přírodovědné dokumenty z mořských hlubin (Ztracený podmořský svět, Ráj v Tichém oceánu, Oáza pod hladinou moře, Muži stopující žraloky nebo Na udici!). Mezi zástupci “suchozemských” formátů to jsou pak třeba Přežít v džungli, Život zvířat v extrémních podmínkách nebo Bitevní pole predátorů. Nat Geo Wild vysílá pro 22 milionů předplatitelů ve 27 zemích světa. Webové stránky jsou k dispozici na adrese wild.natgeotv­.com.

Nat Geo Music a National Geographic Channel HD

Zvláštní pozornost si zaslouží programy Nat Geo Music a National Geographic Channel HD. Zatímco jeden je, jak již z názvu vyplývá, specifickým hudebním kanálem, druhý nabízí dokumenty dostupné čistě v nativním, tedy přirozeném HDTV. Nat Geo Music přináší rytmy z celého světa. Program je dobrou volbou pro ty, kteří jsou vášnivými milovníky hudby i světových kultur. Nat Geo Music přináší hudební videa z celého světa, dokumentární filmy a seriály v krátké i celovečerní stopáži stejně jako koncerty a rozhovory. Celé programové schéma se pak snaží muzikou diváka ovlivňovat, inspirovat a měnit. Mezi interprety, které zde mohou zaznít, se objevují například Nelly Furtado, Shakira, Juanes a řada dalších. Na Nat Geo Music na vás čekají souhrnné pořady o hudbě z jednotlivých koutů světa nebo podrobné sondy do jednotlivých hudebních žánrů (reggae, flamenco, folk, fusion), National Geographic Channel HD přináší divákům to nejlepší z dokumentů Nat Geo, a to ve vysokém rozlišení obrazu. Jde o pořady věnované historii, vědě, cestování, civilizacím a tak dále. Program nevysílá 24 hodin denně a bohužel také není lokalizován do češtiny.

Playboy TV

Trochu erotiky neuškodí

Společnost Channels nabízí v České republice a na Slovensku operátorům tři kanály, které potěší především muže díky své tematice. Jde o erotické a porno stanice. Playboy TV je zaštítěn světově známou značkou s více než padesátiletou historií. Kanál nabízí nejširší rozsah žánrů s erotickým obsahem, který by však zároveň neměl diváka pohoršit. Tento žánr zastupují drama, komedie, filmy a zábava. Program je dostupný denně od třiadvacáté do čtvrté hodiny ranní v originálním znění bez titulků. Pro fanoušky něčeho „tvrdšího“ je zde program Adult Channel. Ten nabízí bez cenzury i velmi detailními záběry. K dispozici je denně od třiadvaceti do pěti hodin do rána opět v originálním znění. Na straně operátorů je však nutností vlastnit speciální satelitní přijímač Tandberg TT-1220, který není zrovna levnou záležitostí. V internetových aukcích vyjde přibližně na 500 dolarů. Pravděpodobně nejoblíbenějším erotickým kanálem však zůstává Private Spice, který nabízí divákům tvrdou akci a dle vlastní charakteristiky divoký, nestydatý a živočišný sex. Na satelitu je stanice díky emulaci paradoxně dostupná 24 hodin denně.

BRAND24

Pohádkové programy pro děti

Svého zástupce má v České republice v podobě televizní stanice také společnost Walt Disney. Ta spustila 19. září loňského roku populární dětský program Disney Channel, který se může pochlubit řadou hvězdiček, v čele s herečkou a zpěvačkou Miley Cyrus. Nahradil v tuzemsku doposud působíci Jetix. K přejmenování stanice na Disney Channel došlo osm let poté, co firma Disney Copany získala většinový podíl ve společnosti Jetix Europe. Samotný Jetix vznikl v roce 1990 ve Spojených státech a vysílal pod názvem Fox Kids. Disney Channel je na světě jednou z vedoucích značek, co se týká vysílání pro děti a rodiny, a do roku 2009 měl zásah na 60 milionů domácností. Chceme, aby se děti ve vysílání viděly a pozitivně byla zobrazena jejich společnost, řekl při příležitosti jeho spuštění v České republice generální ředitel Disney Channels pro střední a východní Evropu Maciej Bral. Pro děti ve věku od dvou do pěti let je určen blok Playhouse Disney, který nese podtitul Představuj si a uč se.

Travel Channel ilustrační

Pro milovníky cestování je zde Travel Channel

Pokud patříte mezi ty, kteří rádi cestují, pak právě pro vás je určen čtyřiadvacet hodin vysílající Travel Channel. Ten na českém trhu působí již šestnáct let a vice než 96 % jeho programu je dostupných v češtině. Stanice zavádí diváky do jakýchkoliv koutů naší planet a přináší například praktické rady při výběru a plánování dovolené. S touto stanicí mimo jiné také ochutnáte jídlo a pití z různých koutů světa nebo zavítáte do lákavých horských center či oblíbených letovisek turistů. Můžete také nahlédnout do nejluxusnějších hotelů na světě. Travel Channel myslí i na ty, kteří mají různé koníčky, mezi které patří například plachtění, vlaky, trekking, automobilové rallye, golf nebo jízda na motorce. Vysílacími právy ošetřená, rozmanitá knihovna Travel Channelu umožňuje přípravu řešení s obsahem šitým na míru pro všechny platformy – satelitní, kabelové, IPTV a další. V České republice si můžete stanici naladit například v nabídkách UPC, Telefóniky, Digi TV a dalších.

Které programy společnosti Channels vás oslovily nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).