Hlavní navigace

Názor k článku Kdo nabízí eknihy na českém trhu od Bystroushaak - "Podle čeho vybíráte které knihy si přečtete?" Tak jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2010 4:40

    Bystroushaak (neregistrovaný)
    "Podle čeho vybíráte které knihy si přečtete?"

    Tak jako kdyby šlo o knihovnu (kam občas taky zajdu, jen pro informaci kdyby měl někdo pocit že je nemorální okrádat autory o peníze - stejně ode mně nic nedostanou, pokud to nejsou vyjímky) a normální knihy. Čtu převážně sci-fi, pokud narazím na zajímavou recenzi, nebo mi knihu doporučí někdo ze známých, tak si jí přečtu. Dál mám své oblíbené autory, od kterých čtu vše.

    Nemůžu přečíst ani zažít vše zajímavé, to je omezení dané fyzikální podstatou reality. Možná bych se tomu mohl přiblížit, kdybych si nechal zmrazit mozek, pak oscannovat stav jednotlivých neuronů, počkat tak 100 let a nechat se simulovat na Superpočítači který by mi umožnil rychlejší a případně paralelní běh. Předpokládám že pak by mohla nastat situace že bych byl schopen vstřebat všechny knihy které vychází a ještě číst ty co už vyšly, ale do té doby se budu muset spokojit s tím že můj výběr do značné míry ovlivňuje náhoda.

    Kniha má své výhody, v podstatě se jedná o uložené myšlenky (popř. vzpomínky, emoce) a záleží jen na autorovi jak dobře vám je dokáže předat. Film to může částečně suplovat, ale pořád nevíte co se postavám honí v hlavě, můžete jen odhadovat a v neposlední řadě to za dvě hodiny skončí ať už chcete nebo ne. Děj je do vás nahuštěn tempem a střihem který vyhovoval režisérovi a úspěšnost předání myšlenky je ovlivněna kvalitou hudby, herců, střihu a spousty dalších věcí co k tomu patří. U knihy jste jen vy a um autora, na ostatních faktorech tak moc nesejde.

    Účelem dobré knihy je vystavět ve vás svět ve kterém se ztratíte, trochu bych to přirovnal k programování, kde děj je program a procesor jste vy. Z málokterého filmu jsem přejal názory a vědomosti, ale u knih se mi to stává pořád..

    Koukám že jsem se trochu rozepsal, snad to bude ke čtení :)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).