Hlavní navigace

Kdo vlastně koupil podíl v Seznamu?

5. 4. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Některá média v posledních dvou dnech přinesla zprávy o „vstupu japonských a amerických investorů do Seznamu“. Za 30% podíl měl prodávající Lycos inkasovat 65 milionů eur, tedy cca 1,8 miliardy korun. Jednoduchá matematika pak svádí k výpočtu, že 70% podíl Iva Lukačoviče má hodnotu 151,6 milonu eur (tedy přes 4 miliardy korun). Část informací však překvapený Seznam a některá média neuvedly přesně.

V miliardovém byznysu jednoduchá matematika neplatí. Někdy může mít rozhodující jednoprocentní podíl cenu daleko vyšší než jednu setinu celku. A třicetiprocentní podíl se může zdát téměř bezcenný.

Zhruba před rokem jsme přinesli zprávu, že Ivo Lukačovič v roce 2005 převedl na Lycos 20% podíl v Seznamu. Tento podíl předtím v tichosti sám pro sebe získal za částku v řádu milionů korun navýšením kapitálu, kterého se minoritní akcionář, Lycos Europe, nezúčastnil. Chvíli tak byl Ivo Lukačovič zhruba 90% vlastníkem Seznamu. Článkem jsme překvapili čtenáře, Ivo Lukačovič toto jako přímý účastník transakcí věděl, ale nechlubil se tím. Má pravdu, Seznam je čistě soukromá akciová společnost a není povinna veřejnost o takových krocích informovat.

Nyní však byl Lycosem překvapen i sám Ivo Lukačovič jako majitel (opět „jen“) 70% podílu v Seznamu, společnosti s loňským téměř miliardovým obratem a předběžným (auditorem zatím neověřeným) ziskem 480 milionů. Lycos dohrál „šachy s akciemi“ a prodal za zády Iva Lukačoviče svých 30 procent za 65 milionů eur v naší krajině neznámým investorům. Podle tiskové zprávy vydané Seznamem 3. dubna zřejmě Ivo Lukačovič jako fyzická osoba (o tom zpráva nemluví) a zcela jistě společnost Seznam (jako právnická osoba) nebyli o transakci předem informováni (pozor – z hlediska právní subjektivity Ivo Lukačovič nerovná se Seznam – jde o fyzickou osobu se 70% účastí na právnické osobě a do třetice je Ivo Lukačovič ještě předseda představenstva oné právnické osoby). O prodeji 30 procentního podílu byl Seznam informován společností Lycos Europe ve stejný den, kdy k prodeji balíku akcií došlo, konstatuje tisková zpráva Seznamu.

Společnost Lycos Europe ve výroční zprávě [PDF v angličtině, 1,5 MB] akcionářům přiznává, že přestože drží 30% podíl na základním kapitálu Seznamu, nemá na Seznam žádný vliv, nemá zastoupení v představenstvu, neúčastní se tvorby firemní politiky, nemá se Seznamem žádné materiální transakce ani žádnou účast manažerů. Teď svůj podíl, se kterým nemohla v Seznamu nic ovlivnit, úspěšně prodala.

Pro Seznam.cz ani pro mne osobně se nic nemění. Došlo k výměně minoritního akcionáře, což nemá vliv na chod firmy, komentuje dále vzniklou situaci v tiskové zprávě Ivo Lukačovič. Pokud je nyní překvapen, znamená to, že ani neměl na tento minoritní podíl předkupní právo (pokud by měl, neměl by proč být překvapen).

Kdo však koupil málo vlivný podíl ve firmě, která bude vyplácet dividendy, až o tom rozhodne Ivo Lukačovič? Kdo utratil skoro dvě miliardy korun, aby se jen díval, jak rozhodují druzí? V originální zprávě na stránkách tiskového centra Lycosu se píše, že podíl se odhodlaly koupit (dokončení transakce se ve zprávě uvádí během deseti pracovních dnů, takže ani není zřejmé, zda již Lycos peníze inkasoval a k dokončení operace skutečně došlo) společnosti Tiger Holding Four S.ŕ.r.l a Miura International S.ŕ.r.l. Ono „S.ŕ.r.l." je zkratka právní formy společnosti, používaná v Lucembursku. V tiskové zprávě, kterou vydal Seznam a následně např. i ve článku Američané prodali třetinu Seznamu.cz za 1,8 miliardy, který vyšel ve středečních Hospodářských novinách, je uvedeno novým majitelem 30 % akcií Seznamu se stala americká společnost Tiger Holding Four, Ltd. a japonská společnost Miura International Co, Ltd.

Jenže japonská společnost Miura International Co, Ltd. je veliký výrobce ohřívačů vody. Mezi „Miura International Co, Ltd.“, citovanou médii podle tiskové zprávy Seznamu, a „Miura International S.ŕ.r.l.“ v původní zprávě Lycosu je rozdíl v názvu (nejen ve zkratce formy společnosti, který je jeho součástí, ale i v „Co“). Původní zpráva Lycosu nic o japonském původu kapitálu neříká.

Požádali jsme proto 3. dubna Lycos Europe o bližší informace. Sascha Wittler, Senior Financial Controlling Manager, ve stručné a pramálo odhalující odpovědi (z důvodů zachování mlčenlivosti) píše: Both companies are European subsidiaries of two New York based Finance Investors, tedy v naší mateřštině, že obě společnosti jsou evropské dceřiné společnosti dvou newyorských finančních investorů. Lucembursko je v Evropě, to sedí. Japonský výrobce boilerů ale přece není newyorský finanční investor. Na webu Miura Group, matky Miura International Co, Ltd., je poslední zpráva z 26. března a pojednává o firemní budově v Osace.

Pokud dáme Googlu dotaz „Miura International“, na prvním místě se objeví firma Miura International Co, Ltd., výrobce boilerů, působící přes dceřinou společnost Miura International Co, Ltd. též v Kanadě a Spojených státech (na severoamerickém kontinentu vyrábí ohřívače). Jenže Miura je celkem běžné japonské příjmení. Asi tak jako např. „Johnson“ ve Spojených státech nebo „Černý“ v Česku. Miura bylo i jméno jednoho modelu vozů Lamborghini z let 1963 – 1977. Miura je i název japonského města. V Seznamu, překvapeném transakcí, patrně zkusili sami zjistit, kdo je kdo a z jedné místem nespecikované firmy se stala firma japonská.

DigiWeb ve webové verzi článku už suverénně odkazuje na japonský „ohřívačový web“.

Pro tzv. ready made společnosti, využívané investory, se „cucají“ názvy z prstu. V Lucembursku se takových společností pro investory připravuje veliké množství. Věříte, že by se společnost, která v roce 1968 přišla s heslem Making the least expensive, highest quality boilers in the world, vrhla po skoro čtyřiceti letech do nového odvětví a hned poprvé zamířila do Česka? A sama se tím ani nepochlubila?

Jan Beránek a Jan Cizner na DigiWebu píší: „i když se v pondělí přestěhoval menšinový podíl portálu Seznam za 1,8 miliardy korun do Spojených států a Japonska, většinový český majitel Ivo Lukačovič se o svou firmu nebojí.“

BRAND24

Kdybych psal tento článek 1. dubna, dovolil bych si spekulaci, že přes jmenované dvě firmy si 30% podíl koupil zpět sám Ivo Lukačovič, protože pro něj, jako držitele zbylého podílu, by měl největší hodnotu. Za několik desetinásobků sumy, kterou v roce 2000 Seznam za 30% podíl na svůj rozvoj dostal od Švédů. Bohužel je ale dubna pátého a zamotanou hlavu mají všichni kromě Lycosu. Ten má příjemné „téměř dvě v českých“ na stole.

O vyjádření jsme požádali i japonskou společnost, jakmile obdržíme rozuzlení, zveřejníme podrobnosti.

Kdo koupil podíl v Seznamu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje intenzivně s Internetem od roku 1993. Dlouhodobě se. Věnuje publikační činnosti, spolupracoval např.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).