Hlavní navigace

Názor k článku Když praskne mrak, je po cloudu od kolemjdoucí - Přijde mi jako samozřejmé, že svá data mám...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2011 11:44

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Přijde mi jako samozřejmé, že svá data mám vždy uložena na více místech a tím lépe zabezpečena proti ztrátě těch dat. Pokud bych se rozhodl pro cloud, pak to nebude kvůli spolehlivosti, ale kvůli snadné dostupnosti odkudkoli. A rozhodně si k tomu zajistím i zálohu (replikaci, archivaci), abych nebyl v případě výpadku provozovatele cloudu odkázán na zálohy, o kterých nic netuším.

    IMHO celý spor o cloud je jen kvůli nepochopení toho, co si (potenciální) uživatelé od cloudu slibují. Pokud pominu naivní snílky, tak zatím u všech lidí, u kterých jsem se setkal s tím, že o nějakém cloudovém řešení vážně uvažují, byla důvodem k pořízení dostupnost odkudkoli a zajištění takové infrastruktury, která by při vlastním pořízení byla neúnosně drahá. Vždy bylo součástí úvah i vlastní zajištění dat v případě výpadku. V celém řešení je to velmi málo nákladná položka. Pochopitelně s nějakou rozvahou, jaký způsob zálohy zvolit, jestli se snažit o on-line replikaci, či stačí jen nějaký způsob plánované synchronizace x-krát za den a z toho vyplývající rizika ztráty x hodin práce apod.

    Osobně třeba tenhle výpadek Amazonu vítám, protože přišel velmi brzo a může pomoci mnoha lidem při rozhodování, nakolik důležitá je vlastní záloha dat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).