Hlavní navigace

Názor k článku Datové schránky: když už ani časové razítko nepomůže…. od admin. - Od samého počátku tvrdím, že průšvihem je to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2010 19:59

    admin.
    Od samého počátku tvrdím, že průšvihem je to, že kdysi kdesi někdo dal jisté elektronické pečeti název "podpis" a polovzdělaní jakobyodborníci se jali vymýšlet jakousi analogii, k podpisu fyzickému. Elektronický "podpis" v té podobě jak ho známe je pouze jakousi "pečetí" které má svoji určitou průkaznou hodnotu pouze a jedině v okamžiku doručení zprávy a nějaký krátký omezený čas po jejím doručení. Zároveň tím ale nikdo dokument "nepodepisuje" nýbrž je pouze potvrzeno, že obálka zprávy byla "podepsána" čísi pečetí. Jestli to byl opravdu onen člověk není jaksi jisté.

    Čili nechápu proč se do systému zaručených elektronických zpráv vůbec nějaké podpisy zbytečně pletou. Vždyť systém ví od koho (čím jménem) přijal zprávu, a jaký byl obsah zprávy v okamžiku přijetí. To by měl systém DS zcela bezpečně poskytovat a ručit za to a moci ověřit i po tisíci letech.
    Mezi tím se samozřejmě může měnit systém zajištění aktuálních dat i archivů dat mnoha způsoby, nicméně opírat platnost dokumentu o nějaký externí prvek je nesmysl non plus ultra.
    Samozřejmě interně by v dnesšní době bylo zajištění dat samozřejmě postaveno na systému časových razítek a digitálních otisků , nicméně díky tomu, že by šlo o interní procesy nebyl by problém s "legalizací" archivu, který by měl být za mamutí cenu per zpráva bez jakékoliv diskuze veden.
    Proč se do toho míchá ještě nějaký externí "podpis" mi připadá jaksi zbytečné..
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).