Hlavní navigace

"Když zasedá NIX, nikdo si nemůže být jist majetkem ani životem." Dnes zasedal

29. 4. 1998
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dnes odpoledne se konala dlouho očekávaná valná hromada NIXu. Jednání prý bylo místy napjaté, místy komické, celkově však veselé. Výsledky jsou každopádně docela významné - přijati jsou noví členové, změnena pravidla pro CZ.NIC, správce domény .cz, NIX se navíc chystá nastavit veřejnosti přívětivější tvář.

Taková schůze poslanecké sněmovny, to je vždycky událost. V jednací síni se toho sice moc neděje, maximálně občas zahlédnete nějakého poslance, jak si čte noviny, zato kuloáry vřou. Všude je zmatek a jakési podivné vzrušení, a do toho všeho tam poletují novináři, vyzbrojení diktafony či kamerami.

Když zasedá NIX, moc novinářů neuvidíte, kuloáry neřou a ani sympatická Jolana Voldánová vám o tom v Událostech nic nepoví; i tak to nepochybně Událost s velkým U je. Valná hromada NIXu se koná zhruba každé dva měsíce a vždycky je veselo. Podle toho, co jsem slyšel, tomu nebylo jinak ani na té dnešní. Pokusím se vám zprostředkovat základní informace o tom, co se vlastně dojednalo.

Mezi hlavní body programu nepochybně patřilo přijímání nových členů. Zájemců bylo požehnaně, tedy celkem 5. Vemu to podle abecedy: na vrata bušila společnost CZCOM, se kterou to již dříve vypadalo jako v pohádce o moudré horákyni – byla v NIXu a přitom tam nebyla. Vysvětlení je jednoduché, již před časem totiž do NIXu vstoupila firma Mopos, od níž CZCOM odkoupil sakumprásk její Internetovou síť. Získal tak i faktický přístup do NIXu, přestože pod cizím jménem. Dalším na pořadníku byla společnost Global One, která patří mezi velké hráče na mezinárodním poli a i u nás získává docela slušné pozice – připojuje již Bohemia.Net, NetForce a nejnověji i přímo brněnský SkyNet. Připojení poskytuje i dalšímu z uchazečů, společnosti INEC, která historicky patří mezi partnery IBM a tento měsíc zprovoznila další připojení právě přes Global One. Zapomenout nesmím ani na společnost Inway, která svůj vstup na trh teprve připravuje, ovšem má velmi dobré technologické zázemí – působí v ní totiž celá řada bývalých dlouholetých pracovníků CESNETu se slušnými zkušenostmi. Jako poslední uvádím firmu, která se za to na mne určitě nebude zlobit, protože jinak je téměř všude první: SPT TELECOM, který se do NIXu snažil dostat již počtvrté.

Nebudu vás déle napínat, ostatně na hlavní stránce Lupy v sekci krátkých zpráv už hezkou chvíli výsledek hlasování visí: kromě INECu, který zůstal za branami, se podařilo vstoupit všem uchazečům. Zvláště radostné okamžiky určitě prožívají u TELECOMu, čtvrtý neúspěch v řadě by však už byl více komický než tragický. Co se týče INECu, jeho nepřijetí se už předem očekávalo, takže nejde o velké překvapení. S vysokou pravděpodobností je na vině „bod 6,“ o kterém si můžete na Lupě přečíst několik komentářů z minulého týdne – a zítra k nim pod dojmem této skutečnosti nepochybně přibude další.

Legrační situace je u Global One, který také nesplňuje jeden z bodů provozního řádu – konkrétně bod 7, který požaduje po všech členech, aby byli přispívajícími členy RIPE NCC. Shodou okolností jsem o tomto víkendu toto pravidlo prověřoval a zjistil jsem půvabnou skutečnost: toto pravidlo totiž porušuje firma IBM, která je sice v celoevropském měřítku přispívajícím členem, ale nikoliv konkrétně IBM ČR, s.r.o. a nikoliv konkrétně pro doménu .cz. Chtěl jsem si tuto informaci nechat na nějaké to aprílové vydání, ale svou roli sehrála už dnes na NIXu. Global One je na tom totiž naprosto stejně (to jsem pro změnu nepostřehl já, protože jsem ověřoval jen stávající členy NIXu), a kolem jeho přijetí se tak rozpoutala mírná debata. Přítrž ji učinil až jeden z přítomných, který poukázal právě na IBM. Ale řekněte, nebylo by to veselé, kdyby třeba IBM bylo kvůli téhle věci vyloučeno? Do našeho Kocourkova by to docela zapadalo.

Zástupci přijatých firem už jistě někde bujaře oslavují, ale program valná hromada se tímto bodem rozhodně nevyčerpala. Podstatnou součástí byla totiž debata o připravovaném CZ.NICu, tedy sdružení, které by mělo převzít správu domény .cz. Už dříve jsem se na Lupě tomuto tématu věnoval, a zvláště jsem upozorňoval na vstupní poplatek ve výši 250 000 Kč, díky němuž se předem úvah o členství vzdala spousta zainteresovaných firem. Dnešní jednání v této věci přineslo poměrně velký průlom – nakonec byl totiž poplatek stanoven na pětinu, tedy 50 000 Kč, což je přeci jen snesitelnější.

BRAND24

Jedním z bodů programu byla také popularizace NIXu na veřejnosti. Nalijme si čistého vína (nikoliv soudruzi), NIX byl v minulosti více než co jiného tajemnou skříňkou, ze které se informace linuly jen velmi neoficialní cestou – ostatně už jen existence tohoto článku vás přece nemůže nechat na pochybách. V budoucnu by se to mělo změnit. Asi nejvýraznějším krokem, který byl přijat, je zveřejňování zápisů z valných hromad na WWW serveru NIXu. Je to věc, po které jsem dlouho volal, takže to musím hodnotit kladně. Na druhou stranu mám docela pěknou sbírku těchto zápisů a mohu vám s čistým svědomím říci, že to zajímavé, co se během jednání odehraje, se v zápisu nikdy neobjeví – zveřejněním tedy NIX věru nemá co ztratit. Ale ještě jednou opakuji, že je to nepochybně krok správným směrem a jsem rád, že se k němu členové NIXu odhodlali.

Podle účastníků jednání to tedy dneska bylo dosti veselé, ostatně sami vidíte, že program byl obsáhlý. K jeho výsledkům se ještě vrátím, zcela jistě v pondělí, ale možná už během nadcházejících svátečních dní.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).