Hlavní navigace

Názor k článku Ke službám eGovernmentu se už přihlásíte i pomocí svého účtu u služby MojeID od TJ - Zdravím všechny diskutující. Poměrně nedávno jsem si založil datovou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 9. 2020 15:44

    TJ

    Zdravím všechny diskutující.

    Poměrně nedávno jsem si založil datovou schránku fyzické osoby (DS_FO), neb bych si rád vyzkoušel elektronickou komunikaci s úřady. Považuji se za začátečníka v oblasti eGovernmentu a stále nerozumím pár věcem, které byste mi snad mohli pomoci trochu osvětlit.

    Datovou schránku mám založenu a plně funkční. eObčanku nevlastním a do výměny ještě pár let zbývá, takže se do ní dobrovolně nehrnu.

    Ze zvědavosti jsem se přihlásil i na portál občana (PO) pomocí DS_FO. Některé výpisy nebyly ihned dostupné a požadovaly spárování DS_FO s PO. Párování proběhlo v pořádku a výpisy přes PO fungují.

    Nyní přichází na řadu mé otázky.

    Proč je dostupná služba Elektronický recept pouze s přihlášením NIA?

    Když si zřídím NIA ID ve formě jméno, heslo, SMS budu mít přístup přes PO k eReceptům?

    Proč autentizace pomocí DS_FO nezpřístupní všechny služby PO?

    Jaký je rozdíl v bezpečnosti přihlášení pomocí NIA ID ve formě jméno, heslo a SMS vs. přihlášení DS ve formě jméno, heslo a SMS?

    Může být příčinou nedostupnosti všech služeb PO při přihlášení přes DS_FO, že do mé DS mohou přistupovat i jiní uživatelé, kdežto přes NIA ID bych to měl být pouze já?

    Děkuji za odpovědi

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).