Hlavní navigace

Kladivo na spekulanty?

2. 4. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Se zajímavým způsobem, jak vyřešit problém doménových spekulantů, přišla Globe Internet. Snaží se je porazit jejich vlastní zbraní a slaví první úspěchy. Společně s touto službou se však vynořují otázky, do jaké míry je tento způsob hodný následování. Jde totiž o další společnost, která přilévá olej do již tak dost rozpáleného ohně.

Přestože se za domény v české TLD .cz již nějaký ten pátek platí, existuje stále možnost, jak jejich velké množství neustále blokovat a tím pádem s nimi vesele spekulovat. Způsob je to vlastně jednoduchý. Po registraci nové domény totiž její nový vlastník získá jeden měsíc času na zaplacení potřebných poplatků. Po tuto dobu je také doména funkční standardním způsobem. Pokud tak neučiní, je jím registrovaná doména zablokována a má dalších 30 dní na to, aby doménu opravdu zaplatil. Pokud tak neučinní, je mu doména definitivně odebrána. Nic mu však nebrání provést tuto proceduru znovu a tak registrovat doménu neustále dokola.

Nejjednodušší způsob, jak toto provádět, je samozřejmě pomocí scriptů. Tímto způsobem může kdokoliv s minimální námahou vlastnit tisíce domén. Nejznámějším spekulantem tohoto střihu je Pavel Šimon, jeho úspěch pramenil především z toho, že jeho scripty byly nejlepší.

Velmi početnou složkou obětí těchto spekulantů jsou majitelé domén, kteří nezaplatili včas své domény a tak jim byly zrušeny. Spekulanti je obratem zaregistrují a původní majitel má problém. Je však nutno poznamenat, že je to především jeho chyba. Existuje však samozřejmě také početná skupina lukrativních či pseudolukrativních domén, které se staly obětí spekulantů. Způsoby, jak získat domény držené spekulanty, jsou v zásadě dva. První a nejjednodušší je doménu od nich koupit, druhý představuje zdlouhavou cestu sporu často s nejistým výsledkem. Proto řada především majetnějších společností volí první cestu, na to ostatně spekulanti spoléhají. S jistou alternativou pak přichází Globe Internet.

Tou alternativou je služba Hlídej, která je provozována v rámci serveru domeny.cz. Pracuje na jednoduchém principu, který je vlastně naprosto shodný se samotnými doménovými spekulanty. Pomocí scriptu hlídá požadovanou doménu a pokusí se ji registrovat rychleji než spekulant. Vyráží tak do boje proti spekulantům jejich vlastními zbraněmi. Hned na úvod je nutno poznamenat, že tento způsob funguje pouze proti spekulantům, kteří domény neplatí, pokud spekulant doménu opravdu zaplatí, je neohrozitelný.

Ceny, které si společnost Globe Internet za službu učtuje, jsou poměrně vysoké, a to 2.800 Kč za každý měsíc hlídání. Úspěšnost takového procesu také není zaručena, takže doba, za kterou se vám podaří doménu pomocí této služby skutečně získat, může být velmi dlouhá. Je totiž nutné si uvědomit, že každý neúspěch znamená další dva měsíce čekání (a placení).

Služba již zaznamenala několik úspěchů, např. domény kamnapivo.cz, profitaxi.cz, dracula.cz, notar-online.cz a především pak ceska-pojistovna.cz. Pojďme se na tento úspěch podívat trochu podrobněji. Původní registrace této domény byla zrušena 9. března v 15:45, úspěšná registrace ze strany Globe Internet pak byla provedena v 15:52. Požadavky na tuto doménu následovaly kolem této doby takto:

20010309-15:40:00.5 (GLOBE neúspěšný)
20010309-15:50:00.6 (GLOBE úspěšný)
20010309-15:50:00.43 (GLOBE neúspěšný)

Úspěšnost služby je podle Jakuba Ditricha kolem 95%, což by bylo velmi vysoké číslo. Ukazuje, že zběhlý registrátor zná procedury CZ.NICu velmi dobře. Ostatně v boji o „uloupení“ domény hraje největší roli volba vhodné metody, pokud by totiž pokus o registraci připomínal DoS útok, byl by takový subjekt velmi rychle zneškodněn ze strany CZ.NICu. Neustálé zlepšování scriptů je také názorně vidět na přelévání domén mezi jednotlivými spekulanty.

BRAND24

Uvedením této služby se však Globe Internet dostává na velmi tenký led. Otevírá tak další kolo souboje programátorů a vzhledem ke svému postavení a znalostem vstupuje na toto pole opravdu těžká váha. Existuje zde také jistá možnost zneužití. V případě zájmu o tuto službu je sice nutno popsat, jak zájemce o doménu přišel, společnost Globe Internet se však staví do pozice jistého soudce, což je velmi problematické. Na druhou stranu je provozovatel podobné služby něco jako detektivní kancelář, která se snaží pro svého klienta získat ztracený poklad, ta si také může zvolit, pro koho chce či nechce pracovat, navíc se právě vystavuje riziku zneužití, kterému musí sama čelit.

Celý systém je určitě jistým způsobem absurdní. Právě to by však mohlo dosáhnout jiného efektu – urychleného zavedení ochranných opratření přímo ze strany CZ.NICu. Změny jsou již nějakou dobu ohlašovány, uvidíme, kdy se s nimi setkáme.

Několik úspěšných registrací domén v čele s Českou pojišťovnou hovoří sice jasně, nelze však zastřít jisté pochybnosti o podobném řešení. Stěžuje však alespoň částečně úlohu doménovým spekulantům a některým společnostem přináší minimálně zajímavou alternativu. Domeny.cz pak názorně demonstrují, že jsou v současné době nejaktivnější podobnou službou, a také to, z čeho celý server těží – z neprůhlednosti CZ.NICu. Zatímco v případě registrace domén jako takové jistá tajemnost ze strany CZ.NICu rozhodně není na škodu, problém se spekulanty rozhodně je. Na jeho obranu je však nutno podotknout, že to zdaleka není problém pouze České republiky a jeho řešení je všude po světě více či méně problematické.

Zdá se vám služba Hlídej?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).