Hlavní navigace

Názor k článku Kladivo na spekulanty? od Ondřej Fryc - Rád bych shrnul, o co se tu jedná....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 4. 2001 16:16

    Ondřej Fryc (neregistrovaný)
    Rád bych shrnul, o co se tu jedná. Základní otázkou je, jak poznat unikátní osobu (právnickou nebo fyzickou), aby si nemohla registrovat více subjektů. Pokud se to podaří, bude možno určit, podle algoritmizovatelné definice, jestli je konkrétní subjekt spekulant nebo ne.

    Asi mě teďko všichni rozcupujou na hadry, ale přistoupil bych k tomu stejně jako při zakládání účtu v bance. Ani v eBance se to neobejde bez "off-line" potvrzení. Musí se podepsat podpisový vzor, musí se přidělit UID - to může, ale nemusí, být RČ, zase stejně jako v eBance. No a autorizace by byla zase stejná jako u eBanky. Buďto aplikace na SIM kartě, nebo nějaký komunikátor, nebo fax s ověřovacím podpisem. Jakmile už jednou budu mít "účet" založený, mohu si vesele registrovat co a kolik budu chtít. A nejenom, že to bude mnohem průhlednější a antispekulantní, ale taky to mnohem více umožní řešit sporné případy, kdy se vlastně neví, kdo je vlastníkem domény (viz třeba Linx, že).

    Nemyslím, že by to pro NIC bylo až tak strašné práce; bylo by to prostě nárazové na začátku (připomínalo by to asi dobu, kdy se všichni registrovali do Makra :). Pak by to naopak běhalo ještě více automaticky, než teď. A kdo nechce podstupovat tento proces, nemusí. Může si domény registrovat přes zprostředkovatele.

    PS: To jste mě dostal, s tím, že doména není "statek", ale "právo". Máte to určitě zmapované líp, ale fakt by mě zajímalo, podle čeho tak usuzujete.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).