Hlavní navigace

klikni.idnes.cz

9. 3. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tento týden se, zejména zde na Lupě, rozhořela diskuze okolo kvality nového webového katalogu Klikni, který vznikl pod křídly zpravodajského portálu iDnes. Jedni tvrdili, že obsahuje spoustu chyb a nevyhledává relevantní odkazy, jiní naopak argumentovali, že nabízí regionální členění a je obsažný. Hodnotí Pavel Kolesnikov a Michal Kašpárek.

377

Pavel Kolesnikov


Bonton Online
pavel@bonton.cz

Michal Kašpárek


ad pepper media
mkasparek@adpep­per.com
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Konektivita je zjevně vyhovující. Protože iDnes se svými tabulkovými orgiemi se v mém linuxovém Netscape zobrazuje neskutečně dlouho, byl jsem mile překvapen, že strukturu stránek Klikni autoři pojali o něco střízlivěji. No comment.
POUŽITELNOST
Pokusím se nehodnotit obsah, kterému je v této rubrice vyhrazen samostatný bod.
Výrazné plus si zde pochopitelně zaslouží členění odkazů podle regionální příslušnosti, mírně matoucí mi ale přijde, že aktuální region je označen pouze znakem – efektní, ale heraldicky nevzdělanému uživateli to dvakrát nepomůže.
Zaujala mě přítomnost slovníku, ten mi ale přijde nefunkční – nepodařilo se mi přeložit jediné slovo, neobjevila se hláška, která by mi sdělila, zda se jedná o technický problém, nebo zda překládané slovo není v databázi, navíc je zde trochu nepříjemné, že mi po odeslání zadaná kritéria nezůstanou předvyplněná.
Nepříliš použitelné mi přijde rovněž vyhledávání, jednak proto, že nalezené stránky mi ani zdaleka nepřišly setříděné podle relevance, navíc se mi zdá, že Klikni vyhledává nejen podle slov obsažených na stránce, ale i podle slov v URL, díky čemuž jsem například na dotaz „pruvodce“ získal záplavu stránek umístěných v doméně pruvodce.cz, které hledané slovo vůbec neobsahovaly. Neuškodilo by prohledání rozšířit o volbu hledání ve zvolené sekci či celém katalogu, případně o rozšířené hledání s možností kombinovat více klíčových slov.
Přečetl jsem si celou řadu negativních názorů na tento nový „katalog“. Myslím si, že bude asi nejdůležitější, co na to řeknou uživatelé Internetu – „normální“ – a ne profesionálové, kteří vidí chyby, které jsou běžnému uživateli naprosto vzdálené a ani ho nenapadnou.
GRAFIKA A DESIGN
Nejsem grafik, takže jen tiše poznamenám, že použité barvy mi prostě nesedly.
Jako konzervativní uživatel bych uvítal, kdyby stránky vypadaly o něco lépe i v jiných prohlížečích než MSIE, ale uznávám, že v dnešní době tato výtka valnou váhu nemá :-)
U klikni.idnes.cz se mi zdá vcelku přijatelná a vzhledem k vlastníkovi nemůžeme očekávat nějaké přílišné „odvazy“, ale to je správné. Trocha serióznosti jistě Internetu neuškodí.
OBSAH
Některé problémy s obsahem (vyhledávání, slovník) jsem zmínil už v části o použitelnosti.
Zaměřím-li se na samotný katalog, musím bohužel dát v mnohém za pravdu některým výtkám zmíněným v nedávném článku Libora Nováčka. Například při hledání stránek Olomoucké webdesignérské firmy Redigy jsem adresu www.redigy.cz obdržel hned dvakrát, a k tomu návdavkem několik nesouvisejících či nefunkčních stránek, které možná kdysi vedly na stránku firmy, ale zjevně nebyly hlavní firemní adresou – toto bych chápal u čistě fulltextového vyhledávače, ale nalezené duplicity jsou očividně přímo součástí katalogu.
Rovněž nepotěší, že editoři zjevně neopatřovali stránky klíčovými slovy v prvním pádě či alespoň se v tomto směru nepokusili psát použitelné anotace, takže při hledání slova „dymk“ jsem obdržel jen velmi chabou část relevantních stránek zahrnutých v sekci „Tabákový průmysl“ (mezi nimiž mi neodpustitelně chybí stránky jednoho z předních českých výrobců pana Jirsy, jehož výrobek mi zpříjemňoval sepisování tohoto hodnocení – ale to už je, uznávám, zanedbatelný detail :-).
Na druhou stranu zde rozhodně nemohu opomenout jednoznačné plus, kterým je již zmíněné regionální členění katalogu.
Největší problém, z mého hlediska, je „hustota“ informací na stránkách. Myslím si, že by stálo za zvážení udělat všude trochu větší mezery pro přehlednost, zvětšit pár písmenek a bylo by to.
ORIGINALITA
Začínám se silně opakovat, ale na tomto místě rozhodně musím pochválit myšlenku regionálního členění odkazů. Jako další plus mi přijde propojení uživatelů portálu iDnes s uživateli vkládajícími data do katalogu Klikni. Je vidět, že autorům služby bylo jasné, že v přeportálovaném českém Internetu bude záhodno se něčím odlišit. Oceňuji možnost výběru regionu, mimopražští budou jistě potěšeni.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Jak je vidět, Klikni v současné době trpí přehršlí dětských nemocí. Přesto jej považuji za velmi slibný projekt a věřím, že mé hodnocení brzy nebude aktuální. Nezbývá než popřát tvůrcům, aby se jim podařilo jeho možného potenciálu využít.
K celkovému hodnocení bych dodal, že jsem se snažil vycházet z toho, jak byly v této rubrice hodnoceny jiné obdobné servery.
Pak jsem se koukal, jak to všechno funguje a… funguje. Takže opravdu ten jediný problém vidím v kvantitě textu na straně, doporučoval bych tedy odlehčení. V tomto stavu se mi to zdá nepřehledné.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
3/10 6/10

Líbí se vám klikni.idnes.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).