Hlavní navigace

Klubový večer WebTop100: Experimenty, kozičky a video

10. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Škoda Auto
Klubové setkání WebTop100 přineslo pohled do zákulisí internetové televize Stream i do kuchyně marketingového oddělení Škoda Auto.

Ten večer byl nakonec hodně o kozičkách. A burleskové divadelní prostředí pražského kabaretu Royal, ve kterém klubové setkání WebTop100 minulý čtvrtek proběhlo, se k tématu internetového videoobsahu skutečně hodilo. 

Internetový videoobsah je dnes svatým grálem, který se snaží objevit, pochopit a využít média, marketingová oddělení firem i velké služby typu Facebook. Na večeru WebTop100 jsme mohli vidět přístupy dvou zcela odlišných tuzemských společností. 

První byla internetová televize Stream.cz, která se na internetu snaží konkurovat zavedeným terestrickým televizím, a tak experimentuje s videoobsahem, formáty i tvůrci. Internetový videoobsah je totiž pořád hodně neznámou krajinou, ve které s mapou zavedených televizních postupů spolehlivě zabloudíte. „Zdokonalujeme se tou nejtěžší možnou metodou pokus – omyl,“ přiznal šéfproducent Streamu Lukáš Záhoř

Lukáš Záhoř - Stream.cz
Autor: Karel Choc, Internet Info

Lukáš Záhoř – Stream.cz

Stream si podle něj musel najít nějaký způsob, jak se odliší od klasických televizí i online konkurence. „Nejlépe se vymezíte obsahem,“ popisoval Záhoř. Na internetu musíte pořád přicházet s novými nápady, být draví a nikdy nepodcenit kreativitu. „Dennodenně experimentujeme, jak v obsahu, tak v postupech,“ dodal Záhoř. Stream tak jednou zkouší zveřejnit všechny díly jednoho seriálu najednou, podruhé je naopak zveřejňuje díl po dílu a experimentuje také s teasery. 

Stream podle Záhoře produkuje asi 50 premiérových kusů týdně a nestaví na moderátorech, ale na profesionálech z určitých oborů, kteří mají silný názor a dokáží ho prezentovat. „Nad vrstvou zábavy a informací vždycky musí být názorová rovina,“ řekl. Stream si také snaží pěstovat vlastní agendu. „Je to lepší, než rešeršovat sociální sítě a lovit, co se děje. Ale je to také mnohem náročnější. Dodejme, že i na Streamu se různé „rešeršní pořady“ najdou – kupříkladu Darwinovy ceny nebo Mistři volantu, složené z uživatelských videí. 

Co nejcitlivější product placement

I tyto „menší“ formáty jsou ale podle Záhoře nezbytné. Na rozdíl od klasických televizí, kde nejvíce peněz vynáší prémiový obsah, je to na Streamu naopak. Výroba pořadů jako Kancelář Blaník stojí nejvíce peněz, ale v reklamních příjmech přinesou zhruba stejně peněz jako další, tzv. „výkonové pořady“. „Snažíme se najít rovnováhu. Matematika musí fungovat,“ popisoval Záhoř. Stream podle něj denně obsluhuje asi 200 – 300 tisíc lidí, asi 80 % z nich přitom přichází z titulní stránky Seznamu. 

Stream experimentuje také s různými reklamními formáty. Kromě spotů se tak můžete v pořadech setkat třeba s product placementem. V Kanceláři Blaník se pije Redbull, v Autobazaru Monte Karlo stojí v pozadí mobilní záchodky Toi Toi a v kuchařské sérii Žrouti se vaří na lince Oresi. „Snažíme se ale být co nejcitlivější,“ přesvědčoval Záhoř. Některé pořady Stream také natáčel na klíč pro komerční partnery – například pro Tesco, Hypoteční banku nebo pro Gambrinus (právě běžící seriál Strážci výčepu). 

Stream dbá na to, aby měl svůj obsah plně pod kontrolou a mohl jej monetizovat výhradně sám. Tvůrce platí fixními honoráři, a ne podíly z reklamních výnosů, jak to dělá třeba YouTube. Videoportál Googlu ale Stream využívá také, byť hlavně pro distribuci svých videí zahraničním divákům. I tady se přístup Streamu měnil. „Nejdřív jsme titulkovali náš obsah, ale nefungovalo to,“ přibližoval Záhoř. Naopak dobře funguje, když se obsah dělá přímo pro YouTube – jako například série Prague Guide, ve které Janek Rubeš v angličtině radí turistům, jak se v českém hlavním městě nenechat okrást. 

Škoda videa, které padne vedle

V titulku slíbené kozičky do debaty vnesla Martina Kadlecová, Digital Marketing Specialist ze Škoda Auto. Ve své prezentaci popisovala, jak automobilka změnila svůj přístup k používání videoobsahu v rámci online marketingu. A jedním z nejúspěšnějších videí Škodovky na YouTube byl první díl série Škoda nezeptat se, ve kterém moderátoři předváděli objem kufru Škoda Fabia Kombi na tom, kolik se do něj podaří nalákat malých koz:

Škodovka podle Kadlecové do online videa momentálně investuje pětinu rozpočtu na digitální marketing. Na YouTube vstoupila v roce 2012. „Měli jsme vlastní produkční tým a spoustu obsahu. Ale nikdo se na něj nekoukal,“ popsala důvody, proč podle ní Škodovka na konci loňského roku svou strategii změnila. „Většina českých značek na YouTube vytváří skladiště obsahu, ale neví, k čemu ho mají,“ dodala. 

Jako nový cíl si firma dala získání 10 tisíc odběratelů jejího profilu na YouTube (momentálně má 9105). „Vypadá to jako málo, ale je to dvojnásobek původního stavu,“ řekla Kadlecová. Základem nového obsahu podle ní jsou čtyři tematické řady: Škoda nezeptat se, Škoda experiment, Škoda není doma a Osobnosti představují. 

BRAND24

Martina Kadlecová - Škoda Auto
Autor: Karel Choc, Internet Info

Martina Kadlecová – Škoda Auto

Nejvíc ale zatím zafungovala videa z představení nového modelu Škoda Kodiaq, na které český marketingový tým mohl vyslat svého zástupce. Domluvil se na spolupráci s youtuberem Pedrem (Pedrosgame), který pak pro škodovácký kanál natočil sérii videí s novým vozem. „Využívejte maximálně možnosti YouTube a dívejte se na to, jak to dělají youtubeři,“ radí Kadlecová. 

Průměrný zákazník automobilky má podle ní asi 45 let, ale na YouTube firma cílí na jinou cílovou skupinu. „Snažíme se teď vytvořit ze škodovky cool auto pro mladou cílovou skupinu,“ řekla Kadlecová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).