Hlavní navigace

Kmitočty Jaromíra Nováka: Jak je na tom Česko s broadbandem a další čísla o trhu

23. 5. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu v pravidelném sloupku popisuje novinky ve světě telekomunikací a regulací. Vychází každý druhý týden.

Úvodem krátká rekapitulace jednání Hospodářského výboru, kde byly 15. května projednávány pozměňovací návrhy. Byl přijat komplexní pozměňovací návrh pánů poslanců Jiránka a Nachera.

O jejich dalším pozměňovacím návrhu, který posiluje kompetence ČTÚ ve spektru, nebylo hlasováno a má být předložen až na jednání pléna. Stejně jako další zamýšlený pozměňovací návrh pana poslance Nachera, kterým mají být do zákona o elektronických komunikacích zavedeny sankce za nedodržování cenového stropu pro volání v rámci EU (tzv. intraEU calls).

Ostatní pozměňováky Hospodářským výborem neprošly. Což ale neznamená, že nemohou být načteny na plénu Sněmovny. Pokud jste fandové legislativního procesu, zrození novely zákona o elektronických komunikacích můžete sledovat zde.

Zajímavá čísla o telekomunikačním trhu

Rada ČTÚ na svém zasedání schválila a včera jsme na web pověsili Výroční zprávu ČTÚ za rok 2018. Zpráva popisuje aktivity ČTÚ v roce 2018, popisuje vývoj na trhu elektronických komunikací a poštovních služeb a věnuje se i hospodaření Úřadu (tady prosím upozornění pro hejtry – ČTÚ nespotřeboval 2,488 mld. Kč za rok 2018, ale přes náš rozpočet protékají platby za univerzální službu v elektronických komunikacích a v poštovních službách. A protože v roce 2018 vydala Evropská komise notifikační rozhodnutí o ve věci financování úhrady čistých nákladů za poskytování základních služeb, mohli jsme České poště vyplatit úhradu čistých nákladů za roky 2015 až 2017 v souhrnné výši 1,3 mld. Kč.). No možná bude lepší si přímo nalistovat příslušný graf pro snadné pochopení.


Autor: ČTÚ

Na mobilním trhu se pohybují tři mobilní operátoři, 15 MVNE subjektů („mobile virtual network enabler“ – subjekt nabízející velkoobchodní služby dalším operátorům ve formě MVNO či značkových přeprodejců, tzn. bez vlastních účastnických smluv. Disponuje některými prvky mobilní sítě, nikoliv však mobilní přístupovou sítí (RAN)), 149 virtuálních operátorů a 15 přeprodejců („brand reseller“). Tržní podíl majetkově nezávislých virtuálů byl pak v roce 2018 obdobně jako v roce 2017 na úrovni 3,3 %.


Autor: ČTÚ

V porovnání s rokem 2017 došlo opět k mírnému nárůstu celkového počtu aktivních SIM karet. Aktuální číslo je více než 14,7 milionu SIM karet, tedy meziroční nárůst zhruba o 208 tisíc. Z toho počet aktivních SIM karet typu post-paid (paušální měsíční platby za používání) byl zhruba 10,2 milionů kusů a necelých 4,5 milionu kusů činily SIM karty typu pre-paid (předplacené karty).

Hlas v mobilních sítích ještě meziročně roste (21,67 mld. reálných minut), SMSky klesají (o 2 %, absolutně 8,21 mld. SMS zpráv za rok 2018).


Autor: ČTÚ

Rostl také počet aktivních SIM karet využívajících internet v mobilu. Dle odhadu ČTÚ se počet těchto SIM karet oproti roku 2017 zvýšil o více než 232 tisíc na hodnotu přibližně 7,98 milionu. Skokanem roku je fixní LTE a množství dat přenesených v mobilní síti, což už bylo předmětem článků po vydání výročky.


Autor: ČTÚ

Situace na trhu služeb vysokorychlostního přístupu v pevném místě se v roce 2018 oproti předchozímu období příliš nezměnila. Procentuální rozložení přístupů podle jednotlivých technologií nezaznamenalo žádné dramatické změny, a tak většinu i nadále tvoří přístupy prostřednictvím bezdrátových sítí v nelicencovaných pásmech nebo v jejich kombinaci s LAN sítěmi (Wi-Fi). Rozdělení tržních podílů na maloobchodním trhu vysokorychlostního přístupu v ČR je charakterizováno tím, že žádná z technologií výrazně nedominuje. To ukazuje na přetrvávající významnou úroveň soutěže na úrovni infrastruktury.


Autor: ČTÚ

Nový údaj zařazený do Výroční zprávy je seznam 20 poskytovatelů internetu podle jejich tržních podílů (str. 33):


Autor: ČTÚ

A už máme i inspirace na vylepšení výročky – Radek Zajíc navrhuje porovnávat i rychlosti upstreamu. Což dává smysl. Pokud třeba jen trochu pracujete s fotkami (byť jednou za rok vytváříte fotoknihu jako dárek pro své blízké), můžete snadno narazit na strop své připojky (a proskočit jím v zoufalém rozčílení, jak je ten „krám pomalý“).

BRAND24

Pokud si najdete čas na prolistování výročky, najdete v ní spoustu zajímavých dat. V podstatě je v ní materiálu na několik „Kmitočtů“. Ale doba je hektická a přináší každý den něco nového. Třeba konferenci LAW FIT 2019, o které jste si mohli přečíst tady na Lupě a pak litovat, že jste se nezúčastnili. Letošní téma – Digitální realita – spojilo zajímavé řečníky z oblasti práva a technologií a výsledný mix ukázal úžasný potenciál, který Česko má v oblasti rozšířené a virtuální reality. Velký dík panu Zdeňku Kučerovi a dalším organizátorům za uspořádání této konference.

No a příště již o aukci…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborník na regulace telekomunikací. Pracuje pro sdružení CZ.NIC a NIX.CZ, od roku 2022 je poradcem ministra průmyslu a obchodu. V letech 2013 až 2020 byl předsedou Rady ČTÚ. Seriál Krátké vlny vychází současně také na blogu sdružení CZ.NIC.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).