Hlavní navigace

Názor k článku Kmitočty Jaromíra Nováka: Jak je na tom Česko s broadbandem a další čísla o trhu od anonym - Ježíšmarjá, co jsou tohle od Balabaj za kydy....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2019 23:48

    bez přezdívky

    Ježíšmarjá, co jsou tohle od Balabaj za kydy. To jakoby psal placený manager PR oddělení velké korporace - kterépak asi, že jo. Na snůšku polopravd a keců se reaguje těžko - ale pokusím o to racionálně. Nejprve ke kmitočtové politice, což je asi ten nejpřímější argument anonymního influencera. Příděly pro 3,5 ghz (zmiňované mylně jako Wimax) byly už od začátku přidělené do roku 2020. Všichni to věděli a jestliže během roků LTE pohřbilo Wimax, vinit za to může ČTÚ jen ten, kdo považuje za viníka globálního oteplování Homera Simpsona. To samé platí k 60 GHz - tady se dokonce český regulátor ukazuje jako průkopník světlé stezky mezi evropskými, protože použití tohoto pásma pro outdoor použití je v Evropě spíše ojedinělé. Takže o čem safra onen informovaný maník vlastně mluví. No a pak přijde ten "zásadní" argument o regionálních přídělech pro 3,7 GHz pásmo. Mezi regionálními operátory o to nebyl žádný relevantní zájem. Sám jsem byl na jednání vícero větších regionálů o společném postupu ohledně 3.7 ghz v roce 2017 a nikdo to nebral jako téma, na kterém se "to" štípe. No a pak už je to v příspěvku p. Balabaj jenom informační balast.

    Nebudu ten, kdo tvrdí, že je ČTÚ a jeho předseda Novák bez poskvrny. Nicméně je dobře známo, že je oba podstatně více kritizují mobilní operátoři než regionální ISP. Mobiláci se snaží dostat ČTÚ pod tlak, protože ČTÚ prosazuje regulaci na mobilním trhu - mimochodem v naší slavné ochranitelské EU by ČR byla první a jediná, kde by k regulaci na mobilním trhu došlo. Takže se položme na otázku, komu ČTÚ a jeho předseda asi tak moc vadí ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).