Hlavní navigace

Názor k článku Knihovna Václava Havla získala počítač, který bývalý prezident používal koncem osmdesátých let od Flasi - 1. je otázka kdy Havel ten počítač získal....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2012 23:41

    Flasi (neregistrovaný)

    1. je otázka kdy Havel ten počítač získal. Počítač je z roku 1982, ale Havel ho mohl mít třeba až o 5 let později.

    2. Neexistovalo žádné omezení vlastnictví počítačů pro civilisty. Kdo si co kde sehnal, to mohl mít. Pochopitelně v obchodech nebylo (skoro) nic. Ale to byl prostě nedostatek, nikoliv omezení.
    Havel byl velmi komerčně úspěšný autor divadelních her v okrajovém žánru zvaném absurdním drama. A kombinace literáta a disidenta mu na západě získala mnoho příznivců, kteří jeho i disent celkově podporovali.
    Takže to nejspíš bylo tak, že mu někdo z jeho přátel ten počítač ze západu dovezl. Možná mu ho daroval jakožto podporu špičkového literára (ve svém žánru), možná mu ho daroval jakožto podporu disidenta, možná jako příteli. A možná mu ho vůbec nedaroval, ale koupil ho za Havlovy peníze - které měl na západě (z těch her), ale nemohl s nima v ČSSR disponovat - a jenom mu ho přivezl.

    Jestli existovalo nějaké omezení týkající se počítačů, tak to byl tzv. COCOM - a jednalo se o to, že západní státy vyhlásily zákaz vývozu počítačů a počítačové techniky do komunistických států. Nebyl to zákaz plošný, něco se smělo, něco ne. A co se nesmělo, tak to se obcházelo např. přes Rakousko (rakouský překupník nakoupil např. počítače, nebo digitální osciloskopy a deklaroval jako zákazníka rakouské školství a potom to vyvezl do ČSSR). A pro individuální dovozy zřejmě existovala jiná pravidla, ale to nevím, to hádám.
    V každém případě z porušení/obcházení západního omezení namířeného proti RVHP vám v ČSSR opravdu nikdo problémy nedělal :-D

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).