Hlavní navigace

Názor k článku Knižní pirátství může být také dobrá reklama od Elrol - Naprostý souhlas. Netvrdím, že to platí obecně pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 5. 2011 13:08

    Elrol (neregistrovaný)

    Naprostý souhlas. Netvrdím, že to platí obecně pro všechny, ale věřím, že pro valnou většinu běžné populace je kupování knih/hudby/filmů naprosto normální a přirozené, ale brání jim v tom právě překážky uměle kladené vydavateli.

    Snadnost získání legální kopie by měla být první a hlavní starostí vydavatelů. Ve chvíli, kdy si chci knihu (hudbu/film) koupit, ale je pro mě 10x snazší si stáhnout pirátskou verzi než zakoupit legální kopii, je v distribučním systému opravdu něco špatně. Pokud k tomu připočtu tradiční problémy s DRM, formáty pro různé čtečky, otravané protipirátské reklamy na *legálně zakoupených* DVD, které nejdou přeskočit a další - tedy všechny problémy, které pirátské verze NEMAJÍ, je naprosto jasné, jakou verzi si spotřebitel zvolí, i kdyby si nakrásně chtěl tu legální verzi zakoupit.

    Netvrdím, že to platí obecně. Jistě existuje skupina lidí, kteří raději budou celé odpoledne hledat na internetu pirátskou verzi něčeho, co by si mohli na jeden klik koupit za 10 Kč a do minuty číst/poslouchat/dí­vat se. Ale věřím že trend je dnes opačný - většina běžných lidí by si ráda věci koupila, ale musí to být SNADNÉ a NEOBTĚŽUJÍCÍ a BEZ STAROSTÍ. A i následně starosti nepůsobící.

    Potřebujeme iTunes pro knihy. A potažmo samozřejmě i ty iTunes konečně dostupné v ČR - což je další z mnoha stupidit dnešní distribuce zábavy v jakékoliv podobě, která podle mě nemá žádné racionální vysvětlení - dělení světa na regiony, neuvádění obsahu do oběhu globálně, atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).