Hlavní navigace

Kolik bude vysílacích sítí DVB-T2, LG deklaruje kompatibilitu a Seznam konečně změnil úvodní obrazovku

11. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Představena ale byla i letní programová schémata a ředitel ČT prohlásil, že by o výši TV poplatku měla rozhodovat Rada ČT.

Start Seznam.cz TV pořádně rozhýbal české DVB-T

Posuzovat Seznam.cz, jak se Bohumilu Herwigovi kanál hlásil v DVB-T multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting, očima běžné TV stanice nejde. Nejedná se totiž o televizní vysílání jako takové, a pokud nepoužijete televizor s funkčním HbbTV, uvidíte jen jakousi šablonu stránky, točící se kroužek a titěrné oznámení: „Nedaří se Seznam.cz spustit? Mrkněte na www.seznam.cz/jaknaladit/“.

Oznámení bylo kupodivu titěrné jak na 61 cm, tak na 102 cm úhlopříčky. Na úvodní obrazovce není nikde ani slovo o využití technologie HbbTV, která by alespoň některým divákům mnohé objasnila. Nikde není ani slovo o Smart TV, nebo chcete-li chytrém televizoru, který nutně potřebuje, což by také něco objasnilo. Vše se konečně upravilo až ve čtvrtek.

Bohumil Herwig: Jaká je Seznam.cz TV?

Bohumil Herwig: Seznam změnil úvodní obrazovku. Je čitelnější a jasnější

Stále není jisté, zda ČR pokryje pět nebo šest celoplošných vysílacích sítí DVB-T2

Jeden multiplex pro Radima Pařízka, dva pro Českou televizi a tři pro České Radiokomunikace. Tak vypadá ideální plán rozložení sil operátorů sítí pro terestrické televizní vysílání po přechodu na nový standard DVB-T2, který prosazuje expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu vedená bývalým předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavlem Dvořákem. Naráží však na neochotu současného vedení ČTÚ hledat potřebné kmitočty pro šestou celoplošnou síť DVB-T2. Telekomunikační úřad prosazuje finální stav s pěti celoplošnými sítěmi DVB-T2. To by odpovídalo původní myšlence ražené Německem, která pro Evropu prosazovala národní plán 4+1 sítí.

Některé státy, jako například Slovensko nebo Maďarsko, dokonce po České republice chtěly, aby zkoordinovala kmitočty pro pouze čtyři celoplošné sítě DVB-T2. Ty by však garantovaly pouze možnost překlopení stávajících multiplexů DVB-T do nového vysílacího standardu. Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice, kterou připravila expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu, však počítá s možností dalšího rozvoje terestrického vysílání a zmiňuje vedle čtyř „substitučních“ i dvě „kompenzační“ sítě DVB-T2. I kdyby se podařilo tento záměr prosadit, ne všichni by museli být konečným stavem po přechodu na DVB-T2 spokojeni. Proč? Pojďme se podívat na očekávání jednotlivých operátorů a jak to s nimi pravděpodobně dopadne.

Jan Potůček: Česká televize chce v DVB-T2 dva multiplexy, na Pařízka by zbyl jeden


Autor: Čestmír Polák

Pro šéfa Českých Radiokomunikací Martina Gebauera se plány s přechodem na DVB-T2 vyvíjejí slibně.

Nova a Prima: představeny programové plány na prázdniny

Nova: Od konce června budou podvečery od pondělí do pátku patřit seriálu Hospoda, který během prázdninové pauzy nahradí nekonečnou Ulici. Ve čtvrtek večer bude Nova vysílat dva díly sitcomu Comeback za sebou. Pokračovat se bude s Kriminálkou Anděl, která dále poběží v hlavním vysílacím čase v neděli a úterý. Reprízovány budou také díly ze šesté řady reality show Výměna manželek. Poslední díl jarní sezóny Ordinace v růžové zahradě 2 se vysílá ve čtvrtek 16. června a Ulice v pátek 24. června. Poté oba oblíbené seriály vstupují do své tradiční letní pauzy.

Prima: V premiéře odvysílá televize posledních osm dílů vlastního seriálu Všechny moje lásky, kterému bude patřit nedělní prime time. Pondělní a středeční večery věnuje Prima reprízám první série Vinařů. V pondělí pak na Vinaře naváží speciální střihové díly Top Star magazínu a ve středu reprízy diskusní Show Jana Krause.

Jan Brychta: Prima představila programové plány na prázdniny, nové podoby se dočká Prostřeno

Jan Brychta: Nova představila letní programové schéma


Autor: FTV Prima

Všechny moje lásky.

Stručně

Televizory společnosti LG Electronics vyrobené v roce 2016 jsou plně kompatibilní s připravovaným novým standardem digitálního vysílání DVB-T2/S2/H.265/HEVC. Tolik úvod oficiální zprávy o situaci s televizory této značky. Dobře ji osvětluje i připojená tabulka s kompatibilitou, v níž najdete i výrobky z roku 2015.

Bohumil Herwig: LG jako první deklaruje kompatibilitu s HEVC. Pro TV bude mít i speciální logo


Autor: LG

Logo LG Electronics označující televizor kompatibilní s budoucím DVB-T2/H.265/HEVC.

Nikoli poslanci, ale Rada České televize by měla rozhodovat o výši televizního poplatku, pokud chceme, aby ČT byla opravdu nezávislá na politicích. Na pondělní debatě „Potřebujeme Českou televizi a Český rozhlas?“, kterou v Pardubicích pořádala místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, to prohlásil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Jan Potůček: Petr Dvořák – O výši televizního poplatku by měla rozhodovat Rada ČT

Petr Dvořák.

Počítačová hra Counter-Strike: Global Offensive je on-line střílečka, v pořadí čtvrtá hra z této série, kterou vyvinulo Valve Software ve spolupráci s Hidden Path Entertainment. Pro dlouho očekávaný projekt Eleague bylo v americké Atlantě postaveno speciální studio, které poslouží jako bitevní pole pro celkem 24 nejlepších týmů. O2 Sport přinese závěrečnou část soutěže, včetně finálového duelu

Bohumil Herwig: O2 Sport se pouští do počítačových her. Odvysílá Counter-Strike

Studio Eleague v americké Atlantě.
Autor: O2

Studio Eleague v americké Atlantě.

České Radiokomunikace navýší výkon v multiplexu 3 na vysílači Pardubice-Krásné, kanál 34. Vyzářený výkon bude navýšen z 10 kW na 50 kW ERP, což by mělo přinést lepší pokrytí multiplexu 3 v celé oblasti. Mělo by tak také dojít ke snížení dopadů rušení ze strany sítí 4G/LTE na diváky tohoto multiplexu.

Jan Brychta: České Radiokomunikace zvýší pokrytí třetího multiplexu v Pardubickém kraji


Autor: 115393

Vysílač Pardubice – Krásné.

V minulém týdnu zveřejnil server Hlídací pes nahrávku, která má dokládat, že vedení Primy chtělo po zaměstnancích zpravodajství, aby informace o migrační krizi vykreslovali jako riziko a ignorovali tak zásady objektivity.

Jan Brychta: RRTV si vyžádala další monitoring zpravodajství FTV Prima

Tipy C

Operátor O2 odstartoval spolupráci se světovou jedničkou v hudebním streamingu – hudební službou Spotify. Díky tomu O2 nabídne všem svým zákazníkům třicet milionů skladeb a k tomu navíc možnost poslouchat oblíbené písničky bez čerpání dat z jejich tarifu.

Jan Brychta: Poslech hudby přes Spotify nebude v síti O2 spotřebovávat žádná data

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).