Hlavní navigace

Kolik minut má minuta?

15. 12. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Odhad času zbývajícího do konce operace je jedním z těžkých oříšků při tvorbě počítačového softwaru a jeho přesnost umí uživatelé ocenit. Ale co když vám kvůli němu ujede vlak?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Začněme několika čísly. Kopírování velkého množství malých souborů ve Windows XP – 3,5. Kopírování jednoho velkého souboru ve Windows Vista na síťový disk – 2. Instalace operačního systému Mac OS X (Tiger) na postarší PowerMac – 5. Aplikace pro složitý matematický výpočet pod Ubuntu 7.04 – 8. Stahování velkého souboru pomocí klienta uTorrent – 4.

Pokud ještě netušíte, co výše uvedené hodnoty znamenají, pak vězte, že jde o čas, který danému produktu trvalo provést operaci, jež dle zabudovaného odhadu času měla trvat jednu minutu, nebo „méně, než minutu“. Přijde vám to normální? Mně ne. Na obranu autorů zmíněných aplikací je třeba říci, že odhad zbývajícího času byl, je a vždy bude pouhým odhadem. To, co je důležité, je jeho přesnost a ta závisí na celé řadě různých faktorů, s nimiž by autoři programu měli počítat.

Nechejme ale stranou teorii a problematiku složitosti výpočtů časových odhadů. Zapomeňme, že někdy trvá výpočet déle než samotná operace (specialita Windows Vista), nebo že v některých případech je de facto irelevantní (např. již zmiňovaný klient sítě bittorrent v případě, že není k dispozici žádný protějšek pro stahování). Napadlo vás už někdy, co to může způsobit? Já jsem to zjistil a své zjištění přináším i s odborným komentářem.

Na počátku byla časově vysoce náročná operace, jejíž odhad sliboval dokončení za asi jednu hodinu. Počítač spokojeně běžel a pracoval, já ho občas kontroloval a věnoval se něčemu jinému. Malým omezením bylo, že jsem potřeboval na vlak, ale dle onoho odhadu to vypadalo, že až se akce dokončí, stihnu si překopírovat její výsledek a vesele odejít. Vypadalo, do okamžiku, kdy se náš odhad dostal na úroveň pěti minut. Zde setrval poněkud déle, což mi bylo podezřelé. Přesto jsem se zabýval jinými věcmi a spoléhal na to, že akce skončí v době, kdy měla. Nestalo se. Minuta indikovaná na panelu aplikace totiž trvala přesně tak dlouho, abych nestihl, respektive nemohl stihnout svůj vlak, který mi nemilosrdně odjel.

BRAND24

Je snadné lamentovat, případně svádět vinu za svou vlastní neschopnost na tvůrce softwaru, mne však napadlo něco jiného. Totiž jak je možné, že dospělému střízlivému člověku něco ujede proto, že dlouhé minuty pozoruje indikátor, jež ukazuje minutu jednu? Odpověď je asi jednoduchá, ale překvapivá. Uživatel (v tomto případě já) má totiž tendenci ukazateli důvěřovat. Důvěra má svou toleranci, takže pokud ona minuta trvá již druhou hodinu, člověk u počítače se pěkně naštve a obviní tvůrce programu z natvrdlosti. Kratší úseky ale dovedou ošálit uživatelovy vnitřní hodiny tak dokonale, že na jednu minutu civí dost dlouho, aby pak musel čekat na další spoj.

Kdyby výše uvedené skutečně platilo, znamenalo by to jediné. Časové odhady v programech nejsou jen zpestřením jejich funkce. Stávají se potenciálně nebezpečnou zbraní v rukách programátorů. Zbraní, která dovede doslova zhypnotizovat. A napáchat škody. Na tom, kolik minut má jedna minuta, tak záleží více, než bychom si byli ochotni připustit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).