Hlavní navigace

Kolik vydělávají provozovatelé mikroplateb?

29. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ambice, naděje, plány a sny vkládali do svého projektu před dvěma lety provozovatelé prvního mikroplatebního systému spuštěného v prosinci roku 2000. V současné době máme na českém Internetu mikroplatební systémy dva. Jak se jim daří? Neukončí v lednu jejich život nový zákon o platebním styku?

Prodělky či výdělky poskytovatelů obsahu na mikroplatebních systémech jsme na Lupě rozebírali několikrát, naposledy v článku BonusWeb zveřejnil výsledky předplatného. Ještě nikdy jsme se však nevěnovali výsledkům mikroplatebních systémů samotných, třebaže společnost Villusion, provozovatel mikroplatebního systému I Like Q, při jeho spuštění v prosinci roku 2000 odhadovala, že zisk začne generovat od dubna následujícího roku. Provozovatel mikroplatebního systému Monetka, firma Computer Press, sice podobný odhad nikdy neučinil, zato ale v září letošního roku zveřejnil tiskovou zprávu Monetka zrychluje tempo, jež nás na celý nápad přivedla.

Pro snazší srovnání jsme si nechali poslat údaje za poslední uzavřený měsíc, tedy září. I Like Q má 120 tisíc účastníků, z nichž 25 procent je aktivních. Computer Press počet uživatelů nezveřejňuje, takže jediným hodnotícím kritériem je obrat. Ten v případě I Like Q činí 1.303.614 korun, v případě Monetky pak 400.225 korun. Z toho vyplývá, že I Like Q je přibližně trojnásobné. Ani jeden z provozovatelů nechtěl uvést, kolik jeho mikroplatební systém vydělává. Villusion nicméně tvrdí, že I Like Q je v zisku již od začátku roku a příjem lze odhadnout z marže obsažené v smlouvách (asi čtyři až pět procent). V současné době si vydělá na jednoho člověka, jenž se o něj stará.

Při spuštění testovacího provozu Monetky předseda představenstva Computer Press Jiří Hlavenka v diskusi na Lupě napsal: „Villusion není náš konkurent. Nemáme žádný produkt sebeméně konkurující produktu I Like Q od Villusionu.“ Současnost pravdivost těchto slov pouze potvrzuje. Zatímco v rámci I Like Q bylo v září uskutečněno 68 tisíc transakcí, Monetka jich provedla 715, což znamená přibližně 560 korun na průměrnou platbu. To z Monetky děla namísto mikroplatebního systému systém „makroplatební“. U I Like Q připadá na průměrnou transakci 19 korun, pouze čtyři tisíce jich bylo větších než 200 korun, 12 tisíc než čtyři koruny (články, hry, loga), zbylé platby jsou opravdu mikro.

Cesty obou mikroplatebních systémů se vlastně ani nikdy nesešly. Monetka začínala s ročním zpožděním a jejím tvůrcům se podařilo odfiltrovat řadu dětských nemocí, jimiž trpělo I Like Q. Například vždy fungovala jako regulérní platební systém a nenabízela „věrnostní platby“. I Like Q věrnostní platby nabízelo a předseda představenstva Villusion Nikola Rafaj tvrdí, že to byla chyba, protože řada lidí si pak I Like Q pletla s Fazolemi. Stejně tak myšlenka placeného obsahu mohla dle jeho názoru ještě dva roky počkat. V současně době si I Like Q nechávají implementovat především úzce specializované společnosti, zatímco Monetka je jakýmsi interním nástrojem Computer Pressu.

BRAND24

Monetka však měla proti I Like Q od začátku ještě jednu výhodu, a tou byla neanonymita. Při zakládání účtu musíte zadat své jméno, příjmení a bydliště, telefonní číslo, a dokonce je tento účet pevně svázán i s vaším bankovním účtem. Tato skutečnost bude důležitá v lednu roku 2003, kdy vstoupí v platnost nový zákon o platebním styku, který zasáhne oba provozovatele mikroplatebních systémů. Ani jeden z nich sice nemá bankovní licenci, ale to je věc, která by úředníkům z České národní banky vadila až v druhé řadě. V první řadě jim překáží anonymita. Monetka ji, jak již bylo řečeno, řešit nemusí. I Like Q bude nějaké řešení muset vymyslet a budou jím patrně doporučené dopisy ověřující správnost zadaných údajů.

Nejasná situace kolem zákona o platebním styku je také důvodem, proč ani jeden z provozovatelů nepřichází s novými nápady. Villusion má jako variantu připraven odprodej I Like Q blíže nespecifikovanému bankovnímu domu za blíže neurčenou osmimístnou cifru, která však má být údajně nižší, než kdyby si podobný systém banka vyráběla sama. Bankovní dům pak I Like Q napojí na ostatní finanční služby a bude jej používat jako „marketingový nástroj“. Villusion by ve vztahu k bance figuroval jako technický správce. Podobný krok má v záloze i Computer Press, ale podrobnosti odmítl prozradit. Ovšem Computer Press se bankovním partnerem vytahoval již při spuštění Monetky a kde nic, tu nic…

Který mikroplatební systém považujete za úspěšnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).