Hlavní navigace

Konec bubliny po úmrtí Jobse, GoodData mezi cool firmami a další vývoj v Praze

26. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Huawei se vrhá do notebooků a otevírá obchod v Praze. Nvidia a Unity mají obří investice. HP sesadilo Lenovo v prodeji PC. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Po dřívějším oťukávání se čínský Huawei naplno pouští do notebooků. Firma představila tři nové modely přístrojů MateBook – X, E a D. První jmenovaný je tradiční laptop s 13" displejem, váhou jeden kilogram a velmi tenkým rámečkem. Model E je alternativa k Surface a přístroj D má 15,6" displej. Papírově slušná zařízení ještě nemají datum uvedení na českém trhu.

Huawei také v Česku otevírá první vlastní kamenný obchod. Najdete ho v obchodním domě Quadrio na Národní třídě, otevřeno je sedm dní v týdnu. Obchod tradičně slouží jako showroom, ale i prodejní, servisní a prezentační místo. Huawei podobná místa otevírá po celé Evropě a následuje podobné kroky Applu, Samsungu či v minulosti HTC.

Americká společnost Neoris v Praze otevírá vývojové centrum, konkrétně jednu ze světových Digital Laboratories. Sídlí na Plzeňské poblíž Seznamu a firma prozatím neuvádí větší detaily. Neoris je konzultantský IT hráč, hodně se zaměřuje na SAP, IBM, Cisco a další enterprise jména.

Funkční počítač Apple I se na aukci v Německu vydražil za 130 tisíc dolarů. To je méně, než se očekávalo (mezi 146 až 340 tisíci dolary), a výrazně méně, než za kolik se tyto stroje dražily v posledních letech (905 tisíc a 815 tisíc dolarů). Nižší cena údajně koreluje s tím, že opadl hype po smrti Steva Jobse.

Japonský SoftBank získal podíl ve společnosti Nvidia v hodnotě čtyř miliard dolarů, informuje Bloomberg. Japonci tak jsou čtvrtým největším akcionářem. Akcie Nvidie už letos narostly o 28 procent, hodnota je přes 80 miliard dolarů. SoftBank investici udělal skrze Vision Fund, ve kterém má k dispozici 100 miliard dolarů. Firma chce hrát zásadní roli v technologiích, i proto za 32 miliard dolarů koupila ARM.

Nvidia raketově roste díky svým grafickým čipům, které se využívají u strojového učení či umělé inteligence. Firmy je nasazují do svých cloudů a datacenter. The Register popisuje, že GPU čipů je nedostatek a nestíhají se dodávky.

CRN zveřejnil seznam 40 „nejvíce cool firem v oblasti business analytics“ a na patnáctém místě jsou čeští GoodData a zakladatel a výkonný ředitel Roman Staněk.

Unity Technologies, která stojí za stejnojmenným enginem využívaným ve hrách a virtuální realitě, získala investici 400 milionů dolarů od Silver Lake Partners. Značnou část akcií přitom prodali zaměstnanci včetně výkonného ředitele Johna Riccitiella (dřívější šéf Electronic Arts). Unity je dnes oceněno na 2,6 miliardy dolarů a na investicích už má téměř 690 milionů dolarů.

Microsoft za 100 milionů dolarů kupuje společnost Hexadite. Ta vyvíjí nástroje postavené na umělé inteligenci upozorňující na kybernetické hrozby. Microsoft v poslední době do kyberbezpečnosti výrazně investuje, mimo jiné oznámil na výzkum a vývoj v této oblasti vložit miliardu dolarů.

Prodej chytrých telefonů v prvním kvartálu podle Gartneru narostl o 9,1 procenta na 380 milionů kusů. Daří se zejména čínským značkám Huawei, Vivo a Oppo. Čínští výrobci už dohromady mají 24procentní globální podíl, v posledním čtvrtletí narostl o sedm procent. Jedničkou je stále Samsung (propad zhruba o dvě procenta) následovaný Applem (propad asi procento).

HP Inc. hlásí sedmiprocentní meziroční růst tržeb za druhý kvartál (12,4 miliardy dolarů). Pomáhá růst na počítačovém trhu a vedení tento kvartál označuje za přelomový. Akcie HP Inc. za poslední rok vyrostly o 28 procent.

Naopak Lenovo si pohoršilo. Za celý fiskální rok mu klesly tržby o 4,2 procenta na 43 miliard dolarů. Prodej počítačů poklesl, výrazně rostly pouze Chromebooky a herní zařízení. Lenovo tak ztratilo pozici světové počítačové jedničky právě na úkor HP Inc. Prodej serverů poklesl o 10 procent. Chytré telefony rostou, na celkovém trhu ale Lenovo hraje slabou roli. Firma už hlásí reorganizaci.

BRAND24

Vznikla nová nezisková organizace Open19 Foundation, která chce sdílet designy kolem datových center a hardwaru. Je to podobné jako Facebookem rozjetý Open Compute Project, ovšem s tím rozdílem, že Open19 chce podporovat i menší hráče. Zakládajícími členy jsou například LinkedIn a Hewlett Packard Enterprise.

Red Hat kupuje firmu Codenvy, která vyvíjí nástroje na vytváření kontejnerů a cloudových aplikací. Začleněny budou do middlewaru JBoss a OpenShiftu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).