Hlavní navigace

Konec DVB-T se blíží, Digital Broadcasting připravují zdarma semináře k přechodu na DVB-T2

27. 12. 2018
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc
Letošní rok byl přelomovým pro zavádění nového formátu televizního vysílání DVB-T2. Jediné, co chybí, je širší programová nabídka, ideálně v HD rozlišení.

Na přelomu roku tradičně rekapitulujeme, co důležitého a zajímavého se událo na českém internetu. Komu se dařilo a komu ne? Pohled na uplynulých dvanáct měsíců přináší Ročenka 2018

Ani před koncem roku se výstavba přechodových DVB-T2 sítí nezastavila, České Radiokomunikace zprovoznily v posledním prosincovém týdnu hned několik DVB-T2 dokrývačů. Mimo jiné operátor dokryl lokalitu Strání pro přechodový DVB-T2 multiplex České televize, který pro veřejnoprávní médium spravuje. 

Prostřednictvím dvojice dokrývačů pro okolí Blanska a Žamberka doplnily České Radiokomunikace vlastní přechodovou DVB-T2 síť s číselným označením 12, v níž vysílá osmnáct komerčních skupin, jako je Nova, Prima, Barrandov nebo Šlágr. 


Autor: ČRA

Páteřní vysílače Českých Radiokomunikací.

Kromě tří dokrývačů, které chtějí České Radiokomunikace zprovoznit začátkem příštího roku, má operátor ukončenou výstavbu dvou kompletních přechodových DVB-T2 sítí s pokrytím více než 99,6 procenta obyvatel. Během ledna by se tak zlepšeného pokrytí měli dočkat diváci přechodových sítí 11 a 12 v dosahu středočeských Chocerad. Česká televize pak plánuje během několika týdnů zprovoznit silnější dokrývač umístěný na kopci Praha poblíž Příbrami.

Nové lokality spouští i Digital Broadcasting

Nezahálel ani konkurenční operátor Digital Broadcasting. Ještě během letošního roku jsme intenzivně optimalizovali pokrytí DVB-T sítě s číselným označením 4, která je provozována v současném standardu DVB-T. Postupně se nám povedlo zprovoznit vysílání z dvanácti nových lokalit, rekapituluje aktuální vývoj Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů operátora.

Spuštění dvanácti nových lokalit DVB-T sítě 4 na příslušných kanálech
VRCHLABÍ ŠKOLNÍ 45 k
VOLARY CETIN 25 k
SLAVIČÍN 42 k
VIMPERK VODAFONE 56 k
PELHŘIMOV HODĚJOVICKÁ VODÁRNA 42 k
LIBEREC LANOVKA 25 k
BOSKOVICE 46 k
ROSICE KOMENSKÉHO NÁMĚSTÍ 44 k
ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 42 k
ŠLUKNOV 30 k
TACHOV 45 k
DAČICE URBANECKÝ VRCH 25 k

Vysílače DVB-T multiplexu 4

Celoplošná DVB-T síť 4 pokrývá 95,8 procenta obyvatel České republiky. Mezi celoplošnými programy je zařazena Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Prima Comedy Central, Joj Family, Relax a Rebel. Ve vybraných lokalitách pak síť šíří i regionální programy TV ZAK, Jihočeská televize, RTM plus, V1, Info TV, TV Morava, TV Slovácko, Polar a Rebel 2 Slušnej kanál.

Multiplex 4 jako základ pro finální DVB-T2 síť

Právě rozvoj multiplexu 4 je pro operátora důležitý i z pohledu následné výstavby finální DVB-T2 sítě, pro kterou získala společnost Digital Broadcasting číselné označení 24. Lokality přechodové DVB-T2 sítě 13 jsou shodné jak s lokalitami našeho současného multiplexu 4, tak i s naší definitivní sítí 24 ve standardu DVB-T2, vysvětluje Roztočil. 


Autor: Digital Broadcasting

Vysílací lokality přechodové DVB-T2 sítě 13

Ještě tento týden by navíc měly do přechodové DVB-T2 sítě přibýt dvě nové vysílací lokality, zvyšující pokrytí v severních Čechách. O jejich spuštění budeme informovat hned po jejich úspěšném uvedení do provozu.

Vysílače přechodové DVB-T2 sítě 13 

Začátek roku ve znamení bilancování


Autor: Karel Choc

Radim Pařízek, jednatel společnosti Digital Broadcasting.

Na začátek roku připravuje server DigiZone vydání bilančního rozhovoru s jednatelem společnosti Digital Broadcasting Radimem Pařízkem o letošním, z pohledu DVB-T2 vysílání bezesporu turbulentním roku, o nejbližších plánech operátora pro příští rok, ale i o ostatních jeho projektech, jako jsou televize Relax a Rebel nebo rádio Dálnice.

DVB-T2 semináře v lednu a v březnu

Digital Broadcasting, připravuje v souvislosti s rychle postupujícím přechodem na nový vysílací standard DVB-T2 sérii vzdělávacích akcí určených nejen pro techniky, kteří servis přijímací techniky provádějí, ale i pro odbornou veřejnost, kterou problematika přechodu na DVB-T2 zajímá.

Registrujeme značný počet dotazů, a proto jsme se rozhodli od ledna v Praze a od března i v Brně pro sérii seminářů určených pro servisní techniky. Během diskuse i názorných ukázek budou probírány podrobnosti připravovaného procesu přechodu z DVB-T na DVB-T2 v rámci celoplošného multiplexu 4, přechodové DVB-T2 sítě 13 a definitivní DVB-T2 sítě 24, zve účastníky Roztočil.

Bývalý ředitel Úseku vysílacích služeb Českých Radiokomunikací Martin Roztočil působí nyní ve společnosti Digital Broadcasting jako šéf vnějších vztahů.
Autor: Ivana Dvorská

Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting.

Semináře jsou pro zaregistrované účastníky zdarma, ale protože zájem techniků se ukázal býti enormní a únorový pražský termín už je podle Roztočila dokonce plně obsazen, rozhodl se operátor postupně přidat i další termíny.

Akce je primárně určena servisním technikům zabývajícím se úpravami společných televizních antén STA, ale zvána je i odborná veřejnost zabývající se přípravou, projektováním, instalací a údržbou zařízení společných antén a televizních domovních rozvodů.

Zájemci mohou využít jednoduchý online registrační formulář, ve kterém stačí kromě jména zadat kontaktní mail a odpovědět na otázku, zda má respondent zájem o ukázku vysílacích technologií. Akce začíná v osm hodin ráno a trvá do dvou hodin odpoledne, v jejím průběhu je zajištěno i drobné občerstvení.

ANALÝZA: Bytová družstva a přechod na DVB-T2. Jak probíhá úprava společných anténních rozvodů?

Detail antén pro příjem televizního signálu z pražského Žižkova a Ládví.
Autor: Karel Choc

Detail antén pro příjem televizního signálu z pražského Žižkova a Ládví.

Aktuálně vypsala společnost Digital Broadcasting dva termíny seminářů:

Zájemci se mohou zaregistrovat prostřednictvím online formuláře

Program semináře:

  • současný stav legislativy
  • strategie přechodu na DVB-T2
  • vládní nařízení o technickém plánu přechodu
  • multiplex 4, přechodová síť 13, multiplex 24
  • podpora HelpDesku Digital Broadcasting
  • zkušenosti servisních firem 
  • ukázka vysílacích technologií

Prezentace pro servisní techniky DVB-T2

Součástí chystaných školení připravovaných společností Digital Broadcasting bude kromě praktických ukázek i odborná přednáška věnovaná případům, kdy je nutné provést potřebné úpravy v rámci systémů individuálních a společných antén pro příjem DVB-T2 vysílání v podmínkách bytových i rodinných domů.

K TÉMATU: Přechod na DVB-T2. Jak upravit společné antény v domech a kolik to stojí?

Názorná prezentace, kterou připravil jednatel společnosti DVB Servis a externí spolupracovník serveru DigiZone Jakub Melín, je určena nejen technikům, ale i klientům a ostatním účastníkům avizovaných vzdělávacích akcí, které v zájmu bezproblémového přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 připravují operátoři Digital Broadcasting a Progress Digital.

Jakub Melín s měřícím přístrojem pro analýzu síly přijímaného signálu.
Autor: Karel Choc

Jakub Melín s měřícím přístrojem pro analýzu síly přijímaného signálu.

ČRa vydaly seznam proškolených servisů

Během letošního roku uspořádaly v některých krajských městech podobná školení pro vybrané techniky i České Radiokomunikace. Aktuálně připravuje operátor druhé kolo těchto seminářů pro servisní firmy v dalších regionech. Na setkání chce společnost představit zájemcům aktuální rozvojové plány, upřesnit použité kanály a doporučit přítomným technikům vhodné technologie pro příjem tuzemského standardu DVB-T2/HEVC. 

Seminář v podání Českých Radiokomunikací trvá přibližně dvě hodiny a je stejně jako akce Digital Broadcasting zdarma. Součástí akcí bývá i oběd s možností navázání profesních kontaktů mezi přítomnými hosty. Bohužel na webu operátora nejsou uvedeny možná další data ani další podrobnosti k probíhajícím nebo chystaným seminářům. 

Majitelé bytových domů nebo větších obytných komplexů, kteří by chtěli v souvislosti s přeladěním nebo úpravou společné televizní antény pro příjem nového vysílacího standardu DVB-T2 oslovit ověřenou servisní firmu, která prošla příslušným školením u Českých Radiokomunikací, mohou ale využít podrobně zpracovaný seznam, dostupný na webu DVB-T2 ověřeno. Seznam je rozdělený podle jednotlivých krajů a u většiny firem i jednotlivců uvádí dostupné kontaktní údaje jako mail, mobilní telefon, nebo aspoň webové stránky.

SEZNAM FIREM PROŠKOLENÝCH ČRA PRO PŘECHOD NA DVB-T2

Přehled proškolených odborníků je možné stáhnout v podobě přehledné excelové tabulky s kontakty na téměř dvě stě firem a jednotlivců, které České Radiokomunikace pozvaly na školení věnované některým změnám hlavně ve společných anténních rozvodech. Jejich úpravy jsou v určitých případech nutné pro zachování zemského vysílání v anténních rozvodech nejen kvůli přechodu na nový standard DVB-T2, ale hlavně kvůli blížícímu se definitivnímu vypnutí původního DVB-T vysílání, ke kterému by mělo dojít nejpozději na konci roku 2020. 

Vypínání DVB-T začne už příští rok

Ale třeba veřejnoprávní Česká televize plánuje skončit se šířením signálu svých DVB-T programů z pražského Žižkova a středočeského Cukráku už v listopadu příštího roku, tedy dříve než za rok. Pomocí antény tak přímo ze vzduchu (a pomineme-li platbu koncesionářských poplatků, tak vlastně i zadarmo) budou moci obyvatelé Prahy a okolí chytat programy ČT pouze v novém formátu DVB-T2/HEVC, zato ale ve vysokém HD rozlišení obrazu, zvukovým systémem Dolby Digital a duálním zvukem u vybraných pořadů. 

V případě televize nebo set-top boxu (i když těch zatím na trhu moc není) připojeného k internetu navíc do hry vstupuje další technologická novinka HbbTV neboli hybridní televize. Ta sice nemá se standardem DVB-T2 jako takovým příliš společného, ale nedá se popřít, že zemská televize je ideální platformou pro distribuci HbbTV a výrazně tak napomáhá penetraci „červeného“ tlačítka. 

Přesto ale někteří marketéři s oblibou zmiňují možnosti hybridního vysílání, jako je třeba archiv tuzemských stanic, některé doplňkové služby nebo hry a možnosti personalizovaného obsahu, jako jeden z dalších přínosů přechodu na nový vysílací standard DVB-T2

V lednu 2020 navíc vysílání ze Žižkova i Cukráku ukončí i oba celoplošné komerční DVB-T multiplexy Českých Radiokomunikací a DVB-T signál vypne na svých pražských vysílačích i čtvrtý celoplošný DVB-T multiplex společnosti Digital Broadcasting. Dá se tedy předpokládat, že by hitem příštích Vánoc v pražských obchodech mohly být DVB-T2/HEVC televizory nebo set-top boxy jako ekonomičtější varianta přechodu.

Praha sice přijde na řadu jako první, ale ani obyvatelé Krkonoš už moc času nemají. Česká televize vypne DVB-T vysílání svých programů z Černé hory k 20. lednu 2020, z lokality Ústí nad Orlicí ale bude ve formátu DVB-T vysílat až do konce června. Komerční multiplex 2 vypne DVB-T z Černé hory v únoru a z Ústí nad Orlicí koncem června. DVB-T multiplex 3 své vysílání ukončí na konci dubna 2020.

Velkou rezervu nemají ani obyvatelé Plzně, ladící veřejnoprávní DVB-T multiplex buď z Krašova, nebo Domažlic. Obě lokality vypne Česká televize začátkem února 2020. Velice brzy pak dojde i na zbylé komerční DVB-T multiplexy, DVB-T síť 2 skončí začátkem března, třetí síť na začátku dubna a DVB-T multiplex 4 společnosti Digital Broadcasting by neměl přežít konec února 2020.

Během jara později dojde i na Brno, kde se DVB-T vysílání České televize odmlčí v březnu 2020 ze všech tří lokalit, tedy vysílače Kojál, Hády a Barvičova. V květnu se pak přidají všechny tři komerční multiplexy, tedy 2 a 3 od Českých Radiokomunikací, stejně celoplošná DVB-T síť s číselným označením 4, provozovaná společností Digital Broadcasting.

UX DAy - tip 2

Ostravsko přijde o DVB-T kanály České televize na konci dubna 2020, a to ze všech tří vysílačů, tedy Hošťálkovic, Hladnova a Lysé Hory. Trojice celoplošných DVB-T komerčních multiplexů společnosti České Radiokomunikace, které využívají stejné lokality, se pak odpojí během června. Multiplex 4 společnosti Digital Broadcasting vysílá ze stanoviště Lanová a DVB-T vysílání by měl ukončit k dubnu 2020.

DVB-T2 u individuálních a společných antén

Kanálové vložky v bytovém domě. Modré jsou určeny pro přechodové DVB-T2 sítě, i když konstrukčně se od těch pro příjem DVB-T neliší.
Autor: Karel Choc

Kanálové vložky v bytovém domě. Modré jsou určeny pro přechodové DVB-T2 sítě, i když konstrukčně se od těch pro příjem DVB-T neliší.

Šíření a příjem signálu


Autor: Karel Choc, Internet Info

Televizní antény s horizontální a vertikální polarizací, v zadní části je pak umístěna anténa pro příjem digitálního rozhlasu DAB+.

Technické parametry přechodové DVB-T2 sítě 13 a finálního DVB-T2 multiplexu 24:

  • Kanály 21–46 (470–694 MHz) 
  • Převážné využití frekvencí 470–674 MHz
  • Přechodová DVB-T2 síť 13 využívá lokality celoplošného DVB-T multiplexu 4
  • Využití nižších kanálů zlepšuje pokrytí v členitých oblastech a dálkové šíření
  • Menší útlum kanálů v rozvodech
  • Širší oddělení od LTE a GSM pásma
  • Do budoucna menší rozsah UHF pásma – vyšší efektivita antén
  • Velké SFN sítě v některých oblastech a místech mohou být problematické
  • Nižší zisk některých antén, zejména módních „víceráhnových“ typů, na začátku UHF pásma

Úpravy anténních systémů pro příjem DVB-T2:

  • Všechny antény pro pásmo UHF pokrývající kanály 21–48 jsou využitelné pro DVB-T2
  • Neexistuje DVB-T2 anténa (stejně jako neexistuje anténa 3D, HEVC, UltraHD apod.)
  • Často platí, že čím více plastu a zbytečných log na balení antény je, tím je méně kvalitní

Čím více plastu a zbytečných log, tím obvykle horší anténa.

Individuální antény a malé bytové domy:

  • Kvalitní anténa je základem pro stabilní příjem
  • Je vhodné využít kvalitní, značkové antény renomovaných výrobců
  • Vyplatí se využít antény s dostatečným ziskem na začátku UHF pásma
  • V některých případech je nutná nebo vhodná výměna nekvalitních antén (typicky s vestavěnými zesilovači)
  • Instalaci antény je pro optimální výsledek vhodné přenechat profesionálovi s měřicím přístrojem

Rodinné domy:

  • Bez nutnosti úprav – pokud bylo možné sledovat DVB-T, lze i DVB-T2
  • V ojedinělých případech nutnost výměny laděných prvků

Menší bytové domy:

  • Pokud využívají širokopásmové zesílení, bez nutnosti úprav
  • V některých případech opět nutnost výměny laděných prvků
  • Nevýhoda: Při automatickém ladění naladění stejných programů vícekrát, i v horší kvalitě

Bytové domy s kanálovými prvky (např. kanálové systémy Alcad):

Detailnější pohled na instalované kanálové vložky.
Autor: Karel Choc

Detailnější pohled na instalované kanálové vložky.

  • Doplnění vložek pro přechodové DVB-T2 sítě
  • Následně přeladění na finální kanály DVB-T2
  • Lze plně využít pro DVB-T2
  • Výhody: 
    Stabilita, životnost, selektivita
  • Nevýhody: 
    Složité přeladění, cena

Odhadovaná cenová náročnost přechodu:

  • Doplnění přechodových DVB-T2 sítí do systému:
    10 až 12 tisíc Kč
  • Následná úprava po přechodu na finální DVB-T2 kanály:
    3 až 5 tisíc Kč

Bytové domy s programovatelnými zesilovači:

Programovatelný zesilovač značky Ikusi.
Autor: Karel Choc

Programovatelný zesilovač značky Ikusi.

  • Přenastavení pro přechodové sítě DVB-T2
  • Následně přenastavení pro finální kanály T2
  • Lze plně využít pro DVB-T2
  • Výhody:
    Snadné přeladění, cena
  • Nevýhody:
    Životnost, stabilita (některé typy)

Odhadovaná cenová náročnost:

  • Konfigurace pro přechodové sítě – 1 až 4 tisíce Kč
  • Konfigurace pro finální kanály – 1 až 4 tisíce Kč
Celkový pohled na instalované antény.
Autor: Karel Choc

Celkový pohled na instalované antény.

Co bude nutné po vypnutí DVB-T?


Autor: SXC

Rodinné domy a menší bytové domy:

  • Žádné úpravy, pouze přeladění přijímačů a TV
  • V některých případech seřízení zesilovačů (změny výkonů vysílačů)

Bytové domy – STA s KV/PZ:

  • Přeladění programovatelných zesilovačů
  • Přeladění a seřízení kanálových vložek
  • Následně přeladění přijímačů a TV
Bytový dům na Jižním městě s přibližně osmi desítkami bytů, který využívá systému kanálových vložek.
Autor: Karel Choc

Bytový dům na Jižním městě s přibližně osmi desítkami bytů, který využívá systému kanálových vložek.

Co bude nutné po spuštění LTE/5G sítí v pásmu 700 MHz

Rodinné domy a menší bytové domy:

  • Doplnění LTE 700 MHz filtru před zesilovač
  • Výměna nevhodných zesilovačů nebo antén s vestavěnými zesilovači

Bytové domy – STA s KV/PZ:

  • Žádné úpravy

Zdroj: Prezentace Jakuba Melína na webu Digital Broadcasting 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).