Hlavní navigace

Názor k článku Konec Internet Exploreru: další válka, nebo vleklé příměří? od Marek Mojzík - Já jsem ale netvrdil, že by se URI...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2003 4:23

    Marek Mojzík (neregistrovaný)
    Já jsem ale netvrdil, že by se URI kompletně odbouraly. Vždyť jde obě technologie úplně krásně skloubit dohromady - poruší se norma? Norma není zákon. Snad každý prohlížeč posílá serveru svůj User-Agent řetězec, ze kterého lze identifikovat, zda má návštěvník IE5.5+ či nemá - pro takového návštěvníka bych na místě autorů Lupy prostě použil takovou technologii, která je výhodná - a použil bych ji překvapivě právě proto, že je výhodná. Co by se stalo, kdyby tedy Lupa takto "zvýhodnila" uživatele IE? Jak by to ublížilo ostatním? Nijak. Naopak - názorně by viděli, že je v IE absence zbytečností, jako je tag ABBR, vyvážena mnohem užitečnějšími věcmi. Něco takového ale Lupa neudělá už jen z toho důvodu, že sídlí pod Internet Info, což je zarytý propagátor "OS" Linuxu. - Je to tedy záležitost vlastně politická. Myslím si, že kdybych s takovýmto návrhem naklusal do iDnesu a návrh se dostal do rukou racionálních lidí, kteří nehodnotí minulost WWW, ale využívají současnost, tak by se prosadil - to proto, že je prostě efektivnější. Když pomůžu i třeba jen 80% návštěvníků ušetřit 80% telefonních poplatků a nervů, tak se to vyplatí.

    Eyeline.cz a czech-ware.net nebudou fungovat pod open-source prohlížeči také z politického hlediska - uživatelé Linuxu jsou často obdařeni zvláštním (nenormálním) citem pro etiku, který jim dodává pocit dokonalosti kolektivu a také názor, že jejich názor je neotřesitelně svobodný a správný - a že je a musí být zdarma... a že všechno musí být zdarma. GNU GPL je licence tvořící nejpropracovanější formu beztřídní dokonale svobodné společnosti... přesně podle představ Karla Marxe. O tuto část potenciálních zákazníků ani nějak nemám zájem, nepovažuji ji za solventní.

    Monopol nutně nemusí zmrazit inovace - IE je také nezmrazil a právě ohromný skok mezi verzemi 5.5 a 6.0 je toho důkazem - v té době byla jeho pozice mnohem hůře otřesitelná, než je dnes, a přesto přišel se spoustou nových - užitečných - nápadů. A kdo tu tedy zmrazil inovace? Já se domnívám, že to byl právě onen čtyři roky starý HTML4 standard. Nový XHTML není v ničem převratný, také (pokud vím) nijak neřeší dynamické načtení nové části stránky. Nevycházím z předpokladu, že všichni budou používat jeden konkrétní prohlížeč, vycházím z předpokladu, že všichni budou používat prohlížeč, který podporuje stejné standardy, jako používám já na svých stránkách. Jaký je principiální rozdíl mezi MS standardem HTML a W3C HTML4? Ani jeden z nich není (pokud se nemýlím) normou ISO. Oba jsou jen výsledkem tvorby určité komunity. V současné době má na internetu větší uplatnění právě MS HTML, ať se Vám to líbí, nebo ne. Je to jediný standard, který bezchybně funguje v min. 90% prohlížečů. Nevidím důvod proč by se na tomto faktu mělo něco měnit - bylo by to akorát přelévání vlivu z jedné misky do druhé.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).