Hlavní navigace

Názor k článku Konec papírových IT periodik v Česku II od ten, co zaspal dobu - Dvakrát dražší bez reklam? Kéž by... V současné době...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2008 16:51

    ten, co zaspal dobu (neregistrovaný)
    Dvakrát dražší bez reklam? Kéž by...

    V současné době vydavatelství financují naprostou většinu nákladů z inzerce. Zisk z předplatného a stánkového prodeje většinou nepokryje ani distribuční a tiskové náklady. Bohužel taková je realita.

    Pokud byste třeba takový Chip chtěl bez reklam, tipnul bych si, že při zachování rozsahu článků (tj. o třetinu méně stran - bez reklam), nákladu a prodaných kusů by jedno číslo vyšlo nejméně na 500 Kč a to se obávám, že jsem ještě stále pod cenou (navíc při takové ceně by nutně rapidně klesl prodej). Z té ceny musíte zaplatit nejen tisk (Chip může stát tak 40-60 Kč + případné vklady) a distribuci (cca 5-10 Kč na číslo podle způsobu distribuce), ale především mzdové náklady na redaktory, korektory, grafiky... Zaplatit techniku, prostory, energie. Zaplatit převzaté články, překladatele a další a další náklady.

    Další průser u prodeje periodik je mimo jiné ten, že nemáte předem zaručen odběr (vrácené kusy mohou být deset nebo také třicet procent), distribuční společnosti platí až s tříměsíčním zpožděním, potřebujete mít tedy dost velkou rezervu atd.

    Někoho z Chipu jsem v diskusi zahlédl, třeba se připojí a mé údaje vyvrátí či potvrdí.

    Buďte rád, že reklamy v časopisech (i na webu) existují. Financují provoz mnohem významněji, než by to byli ochotní financovat čtenáři (kromě velmi malého procenta výjimek).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).