Hlavní navigace

Názor k článku Konec problémů CZ.NIC? Kdepak! od Dan Lukes - Nasledujici zpravu nepisu z pozice osoby zajimajici se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2002 15:04

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Nasledujici zpravu nepisu z pozice osoby zajimajici se o CZ.NIC a o domenovy system - spise jako osoba, ktera si o sobe mysli, ze ma znacny prohled o funkcnosti a pravidel provozovani postovniho systemu

    Vychází najevo nepříjemná skutečnost, že neakceptuje MIME type zprávy, který používá server Viktora Bílka

    Dovolil bych si v teto souvislosti poznamenat, ze podle soucasnych platnych pravidel ZADNY system neni povinen zpracovavat MIME zpravy. Detaily by patrne mela poslouzit p. Puzmanova, protoze RFC jsou momentalne na Lupe jeji parketa, ale dovolim si ji castecne zastoupit. MIME format upravuje RFC2045 - jejiz status je, navzdory jejimu uctyhodnemu stari 7 let, pouze draft standart - jeji standardizace tedy jeste neni zcela ukoncena, ackoliv je na posledni pricce pred dokoncenim. Dulezite je take rozlisovat TS (Technical statement) - tedy popis protokolu a AS (Applicability Statement), ktera urcuje kdy a za jakych okolnosti ma nebo musi byt popsany protokol implementovan. Dokonce ani dokoncena standardizace (a MIME ji dokoncenou nema) totiz NENI zarukou, ze na nejakem konkretnim pocitaci bude takovy konkretni protokol implementovan. Zustaneme-li u posty, pak peknym ilustrativnim prikladem je RFC2920 (STD 60) - SMTP Service Extension for Command Pipelining - toto RFC jiz plne dokoncen standardizacni proces a presto neni zdaleka siroce implementovano (dokonce bych rekl, ze servery, ktere jej nemaji ciselne prevysuji ty, ktere tuto extenzi implementovanou maji) - a zatim jsem se nikdy nesetkal s nazorem, ze je takovy MTA chybny - je totiz zrejme, ze MTA proste NEMUSI implementovat vsechny existujici standardy (tim spise protokoly, jejichz standardizace jeste dokoncena NENI), pokud to nekterym platnym schvalenym standardem neni explicitne vyzadovano.

    Timto detailnim technickym uvodem se chci dostat k nasledujicimu prohlaseni - nikdo neni, alespon v teto chvili, povinen implementovat MIME format tela zprav. Zadny odesilatel tedy nemuze s jistotou predpokladat, ze prijemce takove zpravy zpracovavat umi - pokud se na tom s nim explicitne nedohodl. Domnivam se proto, ze vetsi cast viny za nezpracovani MIME zprav pada v tomto pripade na odesilatele. On predpokladal, ze je tento konkretni standard implementovan, ackoliv pro tuto domenku nemel zadny rozumny duvod - a tento chybny predpoklad se mu nevyplatil.

    Existuje takove obecne zvykove pravidlo na Internetu "Bud' liberalni v tom, co prijimas a konzervativni v tom, co odesilas". Toto pravidlo je zakladem siroke interoperability Internetu. Onen odesilatel pouzil MIME ackoliv nevedel, zda je na druhe strane implementovano - a pouzil ho prestoze tataz informace byla prenesitelna pomoci starsiho protokolu, kterym je RFC822 (STD 10) - ktery standardizacni proces ukoncen ma. Zachoval se tedy nekonzervativne, kdyz pouzil novejsi (navic nehotovy) protokol tam, kde bylo plne mozne pouzit protokol starsi aniz predem overil, ze protistrana je schopna takove komunikace. Naproti tomu, protistrana ma povinnost byt liberalni - coz ale dle meho znamena, ze nesmi bezduvodne prekazet, ne, ze je povinna explicitne neco implementovat a vyvinout konkretni aktivitu.

    Zaverem znovu podotykam, ze neni mym cilem v tomto konkretnim pripade obhajovat CZ.NIC - MIME by bud' melo byt implemenovano, nebo by (coz je dle meho lepsi) melo byt jasne napsano, ze zprava musi mit format dle RFC822. Chtel jsem jen poukazat na to, ze jsou to odesilatele MIME zprav, kdo tak cini na vlastni nebezpeci a nejsou legitimovani k jakymkoliv stiznostem, pokud je jejich zprava z titulu MIME zpracovana chybne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).