Hlavní navigace

Názor k článku Konec Skype API pro desktop se odkládá, odstřižení alternativních klientů ale platí od Michal Kubeček - Jak je vidět, někomu nepomůže ani přečíst si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 11. 2013 9:52

    Michal Kubeček

    Jak je vidět, někomu nepomůže ani přečíst si článek, aby ten problém viděl. :-(

    Špatné je právě to, že je to uzavřený neveřejný protokol, takže je člověk odkázán na jeden jediný program. A když už se přesto nějaký alternativní klient objeví, Firma se bude aktivně snažit ho "odstřihnout". Když v Jediném Správném Klientovi bude chyba, musím čekat, až (a jestli) se Firma uráčí ji upravit. Když mi nebude vyhovovat uživatelské rozhraní nebo mi bude chybět nějaká funkce, tak mám prostě smůlu. Když se Firma rozhodne, že mou platformu podporovat nebude, mám smůlu. Když budu chtít "hardwarový telefon", musím počkat, až (jestli) ho Firma začne vyrábět nebo se s někým dohodne.

    Oproti tomu SIP je otevřený a zdokumentovaný protokol. Tři open source klienty mám přímo na DVD své distribuce a existují i další. Mohu si vybrat klienta, který mi nejvíc vyhovuje, opravy a rozšíření může psát kdokoli. Včetně mne. Nikdo nikomu nebrání ve vylepšování, nikdo nikoho neodstřihává. Když chci "hardwarový telefon", stačí se podívat po e-shopech a vybrat si z nabídky různých výrobců.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).