Hlavní navigace

Názor k článku Konec webu přichází z Dánska od Martin Kopta - Je to asi rok, co jsem tu v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 7. 2002 0:52

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Je to asi rok, co jsem tu v jedné diskusi psal, že na světě jsou místa, kde lidé nechávají odemčená auta a klíčky v zapalování. Je to v těch částech světa, kde se můžete spolehnout, že v době vaší nepřítomnosti s vaším autem nebude nikdo taxikařit. (I kdyby vám nakrásně před vrácením auta doplnil olej, benzín, chladící a brzdové tekutiny a umyl přední sklo.)

    Podle mého není problém v "nedovoleném užívání cizí věci", ale v "neoprávněném obohacování". Newsbooster by se měl soustředit na to, aby prokázal, že informace přebíraná z novin neznamená téměř žádnou hodnotu, dokud ji nezpracuje. Podle AutZ nepožívají aktuální informace a zpravodajství ochrany zákona ve smyslu nedotknutelnosti bez svolení autora (jejich jednotlivé provedení ovšem ano) -- zpravodajství je totiž _odkazem_ na událost. Noviny nejsou autory událostí, pouze na ně odkazují.

    Takže hodnota událostí sama o sobě je nižádná. Teprve zpracováním v novinách, získává 64 stran MfD hodnotu 9,50 Kč.

    Proto i Newsbooster, pokud zdroje zpracovává, přidává jim hodnotu, již si pak nechává proplatit od svých klientů.

    Výstřižková služba PIS nekupuje pro každého svého klienta všechny noviny a časopisy. Koupí si jen od každého jeden kus (možná více), a z něj čerpá odkazy pro všechny své klienty.

    Jaká je hodnota zmínky o vaší firmě, pokud nevíte o tom, že vyšla? Podle mého, nulová. Teprve pokud vám někdo sdělí, že se o vás noviny zmínily, získává ta informace na hodnotě (X % za informaci, Y % za odkaz na ni).

    To, oč jde novinám, je sepsání smlouvy o odkazování, protože Newsbooster informace online umí prodávat přímo klientům, noviny nikoli. Otázkou, kterou by soud měl řešit -- má Newsbooster nést podnikatelské riziko i za novinové společnosti?

    Taoismus řešil tento problém již před mnoha staletími. Pokud v lese spadne strom, ale vy jste ho neviděli ani neslyšeli. Jak můžete tvrdit, že v lese spadl strom? (Protože to viděl robot Newsbooster, a když mě to bude zajímat, půjdu se na ten spadlý strom podívat tam, kde Newsbooster řekne, že leží.)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).