Hlavní navigace

Názor k článku Konec youtuberů, aplikace pro děti sbírají osobní data a který je nejlepší telefon Applu od Niemand - Tohle se vážně učí na univerzitách? To dobře...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2018 7:25

    Niemand (neregistrovaný)

    Tohle se vážně učí na univerzitách? To dobře ukazuje, proč je tak často cokoliv ohledně práv (dnes zejména tzv. lidských práv) spojeno s demagogií a manipulací. Jak zmínil kolega, v oborech STEM se učí něco zásadně jiného. Právě kvůli takovým "tvárným lidem" z práv se dějí nespravdlivá odsouzení, ve který hraje větší důraz apelace na city než důkazy (například případ Charles Chaplin vs Joan Barry, soud o určení otcovství a vůbec celková štvanice na Chaplina v té době, která má významně podobné prvky s dehonestačními kampaněmi současnosti).

    Obory z oblasti STEM se snaží co nejvíce přiblížit té "univerzální vesmírné pravdě" a pak příjde právník a od boku něco střelí podle nálady, případně podle názoru chlebodárce. Například kolik stoleti se matematici snažili zpřesnit výpočet pí (neboli co nejvíce se přiblížit v tomto ohledu jediné pravdě - více pravd ohledně hodnoty pí prostě není) a pak si na konci devatenáctého století příjde v Americe chytrák a ustanoví hodnotu pí zákonem (Indiana pi bill).

    Dříve jsem se divil, proč je tolik vtipů o právnících, teď už se ani tak moc nedivím. Třeba tenhle mi před pár lety připadal hodně drsný ... Jste v zavřené místnosti se lvem, grizzlym a právníkem. Máte pušku se dvěma náboji. Jak ji použijete? Správná odpověď je ... střelím právníka ... dvakrát ... pro jistotu. Já bych takový vtip nevymyslel, ale dokážu si představit, že člověk, který ho vymyslel, mohl být hodně frustrovaný z elementárního potlačování logiky a vítězství manipulace, diky které nějaký právník někoho "přesvědčil" o své pravdě a ten člověk jen neměl dostatečné schopnosti, aby obhájil stanovisko bližší pravdě, než bylo stanovisko právníkovo.

    Nalezení pravdy (nebo alespoň přiblížení se pravdě) by mělo být otázkou objektivního zkoumání, nikoliv řečnických dovedností konkrétního subjektu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).