Hlavní navigace

Koronavirus zrušil program sportovních stanic. ČT zavedla výuku pro školáky

16. 3. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: TV Prima
Média natáčejí pořady bez publika, představení české CNN muselo být zrušeno, na sportovních kanálech běží staré zápasy. Situace kolem koronaviru je ale i příležitost pro nové nápady. Třeba školní výuku na obrazovce.

Od pondělí 16. března 2020 se mění vysílací schéma ČT2. Přinejmenším na měsíc se z něj stane televizní škola. Česká televize zareagovala na aktuální dění kolem koronaviru, a protože školáci nemohou do svých tříd, přijde výuka za nimi. Každý den dopoledne se bude s pomocí zkušených učitelů probírat jeden předmět. 

Projekt dostal název UčíTelka. Začíná se češtinou – vždy půl hodiny pro jeden školní ročník od první do páté třídy. Přestávky vyplní vzdělávací pořady z produkce dětského kanálu Déčko. Vše bude dostupné zároveň prostřednictvím internetového archivu iVysílání a na Facebooku.

Schéma prvního pásma UčíTelka (16. 3. 2020)
1. ročník
 – Téma: Písmena kolem nás – zjistíme, co všechno už umíme, zopakujeme si písmena a uvolníme a procvičíme ruku pro psaní
Vyučuje: Mgr. Tereza Čtvrtečková
2. ročník – Téma: Zopakujeme si tvrdé a měkké souhlásky
Vyučuje: Mgr. Lada Nováková
3. ročník – Téma: Ukážeme si, jaké známe slovní druhy a jak je poznáme
Vyučuje: Mgr. Markéta Grigeľová
4. ročník – Téma: Procvičíme si vyjmenovaná slova po b, l, m
Vyučuje: Mgr. Dana Kešnerová
5. ročník – Téma: Vyzkoušíme si, co víme o shodě podmětu s přísudkem
Vyučuje: Mgr. Markéta Grigeľová

„Tak jako ve zpravodajství se snažíme informovat kompletně všechno obyvatelstvo a pomáhat všem lidem, aby věděli, co se děje, tak v tomhle případě jsme si řekli, že se pokusíme pomoct rodičům, dětem a pedagogům, aby přežili dobu, kdy děti nemohou do školy,“ prohlásil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Kromě češtiny přijde na řadu třeba matematika nebo tělocvik, s ním pomůže olympionik David Svoboda. Ve středu se bude podle dosud zveřejněného programu učit blok Člověk a jeho svět. Garantem odborné stránky výuky je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. 

Jak se natáčela UčíTelka:

Reakce České televize byla rychlá. „Projekt vzniknul na začátku minulého týdne a od té chvíle jsme se snažili ho zrealizovat,“ přiblížil generální ředitel. „To tempo je poměrně hektické. Diváci nám budou muset odpustit některé nepřesnosti,“ dodal.

Pro nejmenší diváky také veřejnoprávní televize připravila na webu Déčka speciální stránku, která jim srozumitelně zodpoví nejdůležitější otázky.

Vysílání a provoz České televize však koronavirus ovlivňuje i jinak. Minulý týden rozšířila informační servis tak, že se na programech ČT1 a ČT2 objevují zpravodajské lišty s nejaktuálnějšími událostmi. Počínaje minulou středou rovněž zajistila tlumočníky do znakového jazyka pro všechny tiskové brífinky.

„Zaměstnanci, kteří se vrátí ze zvláště rizikových zemí, v případě symptomů kontaktují lékaře a po případném lékařském nařízení karantény nedochází po stanovenou dobu na pracoviště,“ dodal generální ředitel při jednání Rady České televize. „Byla přijata zvýšená hygienická opatření ve společenských prostorách a sociálních zařízeních, zároveň bude omezen vstup exkurzí do České televize.“

Kvůli preventivním opatřením a omezování provozu na nějakou dobu odpadnou z vysílání také některé pořady. Přestávku bude mít třeba týdeník Věda 24. Upravena byla organizace služeb redaktorů.

Show bez publika, tiskovka bez novinářů

Český rozhlas musel v důsledku mimořádných vládních nařízení odložit původně plánované veřejné debaty v Českém Krumlově a v Olomouci. Měly se týkat například přeplněných center měst kvůli turismu anebo shromažďování osobních informací na sociálních sítích. Zrušeny byly veřejné nahrávky talk show Aleše Cibulky Tobogan, natáčí se bez publika. Veřejnoprávní rozhlas spustil tematickou stránku Koronavirus, na které soustředí informace ze svého vysílání.

Zakázány byly soukromé návštěvy v budovách Českého rozhlasu v Praze i v regionech, ruší se také zkoušky Dětského pěveckého sboru a Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Také televize Prima musela natáčet Show Jana Krause bez diváků. Stalo se tak vůbec poprvé za jedenáct let existence tohoto pořadu. Dorazil jen věrný fanoušek, pan Odvárka. Vzhledem ke karanténním opatření české vlády však na další natáčení nebude smět dorazit nejspíš ani on.

Doplněno 10:27: „Vzhledem k současné situaci přerušujeme až do odvolání natáčení premiérových dílů Show Jana Krause a nasazujeme reprízy oblíbeného pořadu,“ uvedl za marketing televize Prima Filip Budák.

Jak vypadala Show Jana Krause bez diváků:

Zrušena musela být také castingová kola show Česko Slovensko má talent. Letos měla být 21.–22. března na Slovensku a 28.–29. března v Česku. Až do odvolání jsou ale všechny castingy zrušeny. Televize Prima však s pořadem nadále počítá a až to situace dovolí, naplánuje jiné termíny.

Prozatím není jasné, jak to bude s natáčením dalších velkých akcí s diváky. Jednou z těch posledních před zpřísněním mimořádných opatření bylo vyhlášení filmových cen Český lev na ČT1. Letos na jaře by se měly například vysílat přímé přenosy hudební soutěže Superstar na Nově. Třeba v Polsku situaci při soutěžních přenosech Star Voice vyřešili tak, že účinkující vystupují před porotou bez diváků.

Televize Prima musela rovněž kvůli vládním nařízením zrušit velkolepé představení stanice CNN Prima News a hledá náhradní řešení, jak s tvářemi stanice, jejím programem a konceptem seznámit novináře. Prozatím stále není jasné datum startu, intenzivně se ale zkouší provoz zpravodajského kanálu.

Připomeňte si, jak se točily znělky CNN Prima News:

Šanci v krizi vycítil ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup. Na webu vyzval herce i další umělce, kteří v současné době třeba kvůli zastavení provozu divadel nemají žádné příjmy, aby se televizi ozvali. „Můžete u nás vystoupit se svou písničkou, scénkou… Jsem otevřený i vašim námětům na nové pořady. Pište na e-mailovou adresu vyzva@barrandov.tv. Nad všemi vašimi návrhy se poctivě zamyslím a zkusím najít řešení,“ uvedl na sociální síti. „Výhodou televize totiž je, že ji publikum sleduje v pohodlí a bezpečí svých domovů. Neplatí pro ně žádná omezení. A pozitivem také je, že hodně radosti tu lze vytvořit i s malým realizačním týmem,“ dodal.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání apelovala na všechny provozovatele televizního vysílání, aby v souvislosti s aktuální epidemiologickou situací zajistili dostupnost informací pro osoby se sluchovým postižením. „Je nezbytné, aby neslyšícím byla prostřednictvím televizního vysílání zpřístupněna všechna zásadní sdělení pro občany, zejména pak opatření přijatá Bezpečnostní radou státu. Ke zpřístupnění je vhodné přistoupit simultánním tlumočením do českého znakového jazyka nebo titulkováním,“ doporučil úřad.

Sportovní stanice bez sportu

Velkou ránou je aktuální situace kolem koronaviru pro sportovní kanály. V Česku i ve světě se ruší sportovní akce, ligové soutěže a mezinárodní klání. Exkluzivní obsah s draze zaplacenými právy najednou není k dispozici a stanice postavené na lákavých přenosech zápasů musí vyřešit náhradní program. Velmi pravděpodobně bude zrušeno třeba mistrovství světa v hokeji.

„Čeká nás dlouhé jaro se sportovním archivem,“ chmurně avizoval na Twitteru šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba. „Pracuju na záložní variantě Archivu Z, v kterém vracíme na obrazovku staré a většinou nikdy neopakované sportovní události,“ dodal. 

Po archivu sáhne také O2 TV Sport. „V programové knihovně máme za necelých pět let fungování dostatek kvalitního sportovního obsahu. Pro každou TV je archiv zlatou rezervou. Vybereme pro diváky ty nejlepší záznamy utkání a několik týdnů budeme vysílat touto formou. Přeji nám všem brzký návrat do normálu,“ napsal šéf stanice Marek Kindernay.

K reprízování je donucen rovněž Eurosport, jak oznámil na svém Facebooku. „Vzhledem k těžké situaci, která ve světě panuje, a zastavení sportovních akcí bude Eurosport vysílat od pondělí 16. března pouze záznamy starších událostí. Věříme, že se u nich diváci nebudou nudit. Čekají je pořady jako Best of Tour de France, výběr nejlepších závodů v alpském lyžování a sestřihy z tenisových grandslamů,“ slíbila česká verze stanice.

BRAND24

Vládní tiskovka formou videohovoru

Z mediálních událostí byl dále zrušen Den s digitálním rádiem, který byl v plánu na pondělí 16. března 2020 v Karlových Varech. Neuskuteční se ani tisková konference Digi TV k představení nové značky Telly, na niž byli novináři pozváni na 18. března 2020.

Vláda musela omezit přístup novinářů na tiskové konference po jednání kabinetu. Mohou se jich účastnit jen redaktoři České televize, Českého rozhlasu, ČTK, televize Nova a televize Prima. Agentura ČTK nabídla všem redakcím, jejichž redaktoři se nemohou účastnit osobně, zprostředkovanou možnost položit otázku na brífinku po jednání vlády. „Pracujeme na tom, abychom v nejbližších dnech spustili videohovor pro všechny akreditované novináře,“ oznámil Úřad vlády.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).