Hlavní navigace

Koscom SDC 3550 VFD: satelitní set-top-box bez diakritiky

17. 3. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Jak charakterizovat tento přijímač? Má 6000 programových pozic pro televizi a rozhlas, podporu DiSEqC 1.2 a USALS, digitální audio výstup, displej pro zobrazování aktuálně sledovaného kanálu, TV modulátor, dvě scart zásuvky, rozhraní RS 232, EPG i podporu Firecryptu. Jeho minusem je určitě čeština. Ne, že by šlo o krkolomné luštění jednotlivých položek v menu, ale některým chybí úplná česká lokalizace a u EPG je problematická absence diakritiky.

Přední a zadní panel

Přední panel přijímače obsahuje několik tlačítek a odklopný panel s šachtou na karty a moduly. Zapomenout bychom neměli ani na displej, který se nachází přesně uprostřed, na němž se zobrazují jasnými zelenými písmeny názvy kanálů. Tlačítka konkrétně obsahují funkce zapnuto/vypnuto, velké kolečko, které je rozděleno na čtyři části – doleva, doprava, nahoru, dolů a uprostřed je ještě funkce OK na potvrzení voleb. Šipky slouží také pro pohyb v menu, které si vyvoláte vedlejším tlačítkem. Pokud se zrovna nenacházíte v menu, slouží funkce nahoru a dolů pro přepínání kanálů a možnost doleva a doprava pro hlasitost. Přední panel už na první pohled nic neobsahuje, ale to je pouze na oko. Pod víkem je pochopitelně skryta čtečka karet a šachta pro vložení modulu podmíněného přístupu. Konkrétně jde o 1× slot se čtečkou na karty CryptoWorks, a do šachty je možné vsunout modul CI, konkrétně jsou tu tyto pozice dvě.

Koscom SDC 3550 VFD přední

Poměrně slušně je vybaven i zadní panel. Najdete tu jak vstup pro anténu, tak i výstup IF OUT, přítomný je i modulátor. Dále tu nechybí cinche – červený a bílý pro audio, žlutý pro video a černý jako optický výstup. Přítomny jsou i dva scarty pro propojení s rekordérem a televizorem. Nahrání nového firmwaru, popř. jiné záležitosti, jako je úprava settingu, zajistí rozhraní RS-232. Nechybí ani další optický výstup, a to S/PDIF a také méně obvyklé S-Video. Na zadním panelu je přítomný i spínač pro zapnutí či vypnutí zdroje.

Koscom SDC 3550 VFD zadní

Funkce přijímače

Menu, které je označované jako Hlavní nabídka, obsahuje pět položek – Instalace, Správce kanálů, Nastavení systému, Nástroj a Conditional Access. Pod Instalací se skrývají další tři funkce – Hledá se služba, Zavedení databáze a Předvolba od výrobce. První položku využijete, pokud budete chtít naladit jakýkoliv kanál, či dělat úpravu satelitu apod. Jednotlivé družice jsou zde řazeny přehledně od východu na západ. Červeným tlačítkem je možné upravit parametry. Na výběr je pochopitelně přepínač DiSEqC 1.2 i možnost USALS. Obě možnosti jsme vyzkoušeli a fungovaly naprosto bez problémů.

Po stisknutí zeleného tlačítka můžete začít prohledávat kanály na satelitu. Na výběr jsou pak možnosti Vše nebo FTA. Možnost hledat pouze kódované kanály tu chybí. Klasicky je pak přítomné i síťové vyhledávání, které můžete zapnout nebo vypnout. Pod žlutým tlačítkem se pak skrývá seznam jednotlivých transpondérů, který obsahuje další volby – upravit, přidat, prohledat a odstranit. V této části menu se můžete opět pohybovat šipkami. Jsou tu ale i méně obvyklé funkce jako Vybrat a Smazat vše. Další položkou v Instalaci je Zavedení databáze. Tuto možnost volíte tehdy, propojujete-li přijímač s počítačem nebo dalším Koscomem. Data pak můžete jak přijímat, tak i odesílat. Pokud naladíte možnost Předvolba od výrobce, dostanete se do továrního nastavení.

Koscom SDC 3550 VFD menu

Správce kanálů má dvě možnosti. Buď můžete kanály upravit nebo je přidat do oblíbené skupiny. Volba Upravit kanál obsahuje podobnou tabulku jako Instalace, jen s tím rozdílem, že máte k dispozici i náhled právě sledovaného programu. V této nabídce je k dispozici buď kanál odstranit, zamknout (ochrana kódem PIN), přejmenovat nebo přesunout. Stejná možnost se nabízí jak pro televizní, tak i rozhlasové stanice. Pauzou a Zoomem opět máte šanci vybrat, resp. mazat vše. Pod náhledem kanálu vidíte údaje o právě sledované pozici, transpondéru, polarizaci a datovém toku. Je-li kanál kódován, obsahuje tato část ještě název kryptovacího systému. Oblíbená skupina bohužel obsahuje pouze možnost vytvoření jednoho favoritního seznamu pro rozhlas a televizi.

Pod Nastavením systému, což je další položka Hlavní nabídky, je skryto šest voleb – Nastavení jazyka, Video Settings. Kanál RF/Typ RF, Nastavení času, Rodičovský zámek a Informace o systému. Přijímač sice neoplývá přílišnou vybaveností jazyky, ale mezi těmi osmi, které jsou k dispozici, je naštěstí i čeština. V Nastavení jazyka je pak možné zvolit ještě jazykový výstup, tedy preferovaný jazyk dialogů a jazyk titulků. Video Settings, jedna z položek, která ve svém názvu postrádá překlad, obsahuje, jak již z názvu vyplývá, obrazové nastavení parametrů Koscomu – formát, průsvitnost menu, Display Channel Info (zobrazení názvu kanálu na přijímač) apod. V části Nastavení času je pak možné nejen navolit přesný čas, ale i zapnutí a vypnutí Koscomu. Nechybí ani možnost zvolit automatické nastavení času při přechodu ze zimního na letní a naopak. Systém pak ještě nabízí rodičovský zámek a informace o firmwaru.

Možná trošku méně pochopitelná je možnost Nástroj, která je předposlední položkou menu. Nejde však o nic jiného než doplňkové aplikace, kterými byly v našem případě kalendář a hra Tetris. Conditional Access, která je další nepočeštěnou položkou, není nic jiného než informace o kartě, popř. o modulu.

Koscom SDC 3550 VFD EPG

Elektronický programový průvodce (EPG)

Průvodce programy, jak se u tohoto přijímače EPG označuje, má opět několik podob. V té základní, kterou vyvoláte stisknutím stejnojmenného tlačítka, se vám objeví tabulka se šesti nejbližšími kanály, kde uvidíte název aktuálně vysílaného pořadu a toho následujícího. Dále pak je možné zobrazit si plán, který se téměř neliší od klasických programových magazínů. Jde o seznam pořadů až na týden dopředu, seřazených podle času a pochopitelně i s možností nechat si zobrazit informaci o kterémkoliv z nich. V případě potřeby si můžete i pořad zarezervovat. Nastavení času ovšem musíte provést manuálně.

Koscom SDC 3550 VFD čeština

Čeština

Umí přijímač česky? Bohužel ne, a i když nebudou malé chyby ve firmwaru některým uživatelům na obtíž, jiným by určitě vadilo to, že jim chybí počeštění. Lokalizované položky však naštěstí gramatické chyby ani problémy s diakritikou neobsahovaly. Elektronický programový průvodce je pak český také jakoby napůl. Chybí mu totiž úplně diakritika. Náš jazyk je tedy zobrazen bez problémů, ale jakékoliv háčky nebo čárky byste tu prostě hledali marně. Ve výsledku tedy bohužel přijímač naši pečeť dostat nemůže.

Koscom SDC 3550 VFD
Celkové hodnocení 8 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil Pavel Langer, CSDXC

BRAND24

Orientační cena: 3300,– Kč

Foto a screeny: autor

Vadila by vám u EPG absence diakritiky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).