Hlavní navigace

„Kotlíkové dotace na internet“: ministerstvo chystá vouchery na upgrade domácího připojení

9. 4. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Problémem investorů do těchto moderních technologií je nízká penetrace zákazníků, kteří by gigabitové sítě využívali. Ministerstvo průmyslu se to chystá změnit.

Podle sběru dat od operátorů, které provádí každý rok Český telekomunikační úřad (ČTÚ), máme vysoký počet přípojek založených na koncové technologii FTTH/B, které zůstávají nevyužité.

Investice do Fiber to the Home/Buidling jsou podpořené vysokým počtem operátorů a dobrým konkurenčním prostředím v České republice. Tedy, téměř výhradně ve městech a větších sídlech, v menších obcích budeme nadále budovat s problémovou návratností investic a nedostupností napojení na vyšší vrstvy sítě.

Problémem investorů do těchto moderních technologií je nízká penetrace zákazníků, kteří by gigabitové sítě využívali. Nemáme v EU takový problém jako jediní, proto se na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) zrodil nápad zkopírovat řecký model podpory poptávky po využití vysokorychlostních sítí.

Stejně jako v Řecku, i u nás je obtížné „donutit“ uživatele změnit technologii připojení. I starší technologie totiž spolehlivě doručí služby s dostatečnou rychlostí. Jenže takové chování nepodporuje výstavbu optických sítí. To se snaží MPO vyřešit, na podmínkách chystaného dotačního programu momentálně pracuje.

Jak to má fungovat?

„Kotlíková výzva“ na internet má docela dobré výchozí teze. V případě, že vaše domácnost je v dosahu disponibilní přípojky gigabitové sítě, budete mít podle plánu možnost pomocí internetových stránek zjistit, který z operátorů má možnost na dotčené adrese službu zřídit.

Disponibilní znamená, že přípojka už existuje, anebo je stavební připravenost pro zřízení přípojky natolik dobrá, že půjde přípojku zřídit s malým finančním a časovým vypětím. Definice ostatně používají operátoři při mapování několik let, nejsou nějak složité. Dotace ale MPO neplánuje směrovat na výstavbu sítí tam, kde vůbec nejsou.

Domácnost tedy požádá o zřízení přípojky, kterou bude financovat Evropská unie ze svých fondů. Ještě není zřejmé, zda bude nutná finanční spoluúčast operátora, ale spíše se s tím nepočítá. Spotřebitel tedy uzavře smlouvu, minimálně na 24 měsíců. Voucher půjde s největší pravděpodobností použít nejen na zřízení gigabitové přípojky, ale i na zaplacení části plateb za připojení. Odhadovaná částka osciluje v intencích 10–20 tisíc korun za přípojku a roční platby.

UX DAy - tip 2

Parametr služby musí být více nežli 100 Mb/s, s podmínkou možnosti upgradu na 1 Gb/s do velmi krátké doby po požadavku zákazníka. Dotace tedy budou pravděpodobně využitelné pouze pro sítě založené na optickém vlákně, nejmodernější sítě kabelových televizí s DOCSIS 3.1 a vyšší a pro gigabitové bezdrátové sítě založené na milimetrových pásmech. 

Po dlouhé době musíme ministerstvo průmyslu za dobrý nápad opatrně pochválit.

Chcete-li se dozvědět více o podpoře výstavby vysokorychlostních sítí v České republice, registrujte se na konferenci KKTS Sítě v Brně, kterou 17. dubna 2019 pořádá Výbor nezávislého ICT průmyslu. Program jarní konference českého telekomunikačního průmyslu doplní také další debaty a prezentace. Velkým tématem jsou technologie a jejich vývoj, kterého se zúčastní přední světoví dodavatelé. Výzvou bude jedinečná debata s Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost o kauze Huawei a ochraně investic českých providerů. Pro každého z oboru je klíčová otázka rekodifikace stavebního práva. Kromě dalších významných řečníků přivítáme vládního koordinátora Vladimíra Dzurillu, předsedu Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka. Změny ve stavební legislativě a možné dopady na telekomunikace představí předsedkyně sekce IT a telekomunikací při HK ČR Hana Továrková. Lupa.cz je mediálním partnerem akce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je prezidentem Výboru nezávislého ICT průmyslu, asociace českých telekomunikačních společností. V roce 2020 byl za ODS zvolen do zastupitelstva Středočeského kraje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).