Hlavní navigace

Názor k článku Krátké vlny: Elektronické petice, zrušení povinnosti mít u sebe řidičák i automatické zřízení datové schránky od Filip Jirsák - Datová schránka je aktivována automaticky zřízením. Tohle by...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2021 16:09

    Filip Jirsák

    Datová schránka je aktivována automaticky zřízením. Tohle by naopak znamenalo, že bude člověku datová schránka zřízena automaticky a on si bude muset pohlídat, aby si ji deaktivoval.

    Přičemž ona dřívější povinnost podávat daňové přiznání elektronicky i pro majitele datových schránek zřízených na žádost plynula ze samotného faktu zřízení datové schránky – takže i pokud si někdo datovou schránku nechal zřídit a následně ji deaktivoval (takže ji nemohl používat), podle zákona měl povinnost podávat daňové přiznání elektronicky.

    Od letoška už to platí jen pro datové schránky zřízené ze zákona, takže zase bude nutné vyložit, že tyhle automaticky zřizované datové schránky nejsou zřizované ze zákona.

    Ve skutečnosti to ale nejspíš bude tak, jak píše Michal Kubeček – lidé se budou bát elektronickou identitu používat. V ČR se vždycky vymyslí nějaká divná služba, lidé ji moc nechtějí používat, protože je divná – tak stát vymyslí nějaké opatření na její podporu, čímž od používání odradí ještě víc lidí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).