Hlavní navigace

Názor k článku Krátké vlny: Elektronické petice, zrušení povinnosti mít u sebe řidičák i automatické zřízení datové schránky od Filip Jirsák - Je to ale lepší varianta, než jen záznamy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2021 16:02

    Filip Jirsák

    Je to ale lepší varianta, než jen záznamy o přístupech na serveru, které mohou být modifikovány.
    Stejně jako může být modifikován záznam o tom, že jste se přihlásil.

    Pečetí systému na serveru. Pro odpověď je to jasné, tu sestavil server. Ale je to lepší než žádný podpis i pro žádost, když se uživatel nemá čím podepsat. Pokud by s obsahem nesouhlasil, může to rozporovat jinou cestou ihned. Pokud souhlasí, má podepsaný doklad. Obdobné je to u obálek datových zpráv.
    Pak přijde správce serveru, do záznamů o přihlášení zapíše „Martin Pištora se přihlásil 14. 4.  2021 ve 22:55.“ Pak vytvoří dokument, vloží ho do systému s tím, že vy jste ho „podepsal“, systém dokument opatří pečetí. Pokud s dokumentem nebudete souhlasit, můžete ho rozporovat jinou cestou – teda až se o něm dozvíte.

    Připadá mi, že nechápete, že se tu bavíme o případu, kdy někdo, kdo má přístup k tomu systému, za vás „podepíše“ dokument. Tohle je ten problém, kterému „podepisování přihlášením“ nedokáže zabránit. Jenže přesně z tohohle důvodu se přece podpisy (i vlastnoruční) používají.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).