Hlavní navigace

Křemíkové nebe existuje. Podívejte se na největší prodejnu starých počítačů

14. 3. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Místo odpočinku všech robotů, kalkulaček, Kryťáka a všech možných starých počítačových komponent najdete v Seattlu. Uvnitř: GALERIE.

Asi pětačtyřicetiminutová procházka z centra Seattlu po 6th Avenue směrem na jih představuje takové typické scenérie amerického velkoměsta.

Projdete se pod dálničními sjezdy, pod kterými mají postavené stany bezdomovci. Omrknete místní Chinatown, kde se pomalu začínají usazovat startupoví hipsteři. Minete řady kol od bikesharingových služeb typu ofo a LimeBike. Projdete se částí s tradičními autodílnami, kde se se svojí prodejnou a servisem usídlila i Tesla. Vezmete to kolem autobusového parkoviště. A pak tam konečně jste.

Na celkem opuštěném okraji města toho vedle parkovišť a drátěných plotů není moc k vidění. Pohodlně lze dohlédnout pouze na sportovní stadion CenturyLink Field, na němž hraje tým amerického fotbalu Seattle Seahawks. Ten už nějakou dobu patří Paulu Allenovi, tomu méně známému z dvojice zakladatelů Microsoftu a jednomu z nejbohatších lidí planety.

Microsoft je v Seattlu vedle Amazonu nebo Starbucksu hlavní ekonomickou silou. Od svého založení má v nedalekém Redmondu centrálu a jeho stopa je v okolí metropole cítit všude. Hotely a restaurace těží z jeho návštěv. Letadlo, které míří z Evropy, je plné zaměstnanců Microsoftu. Poznat je lze podle mikin a triček s nápisy jako Azure. A také díky netypicky velké penetraci tableto-počítačů Surface.

Křemíkové nebe

Ale zpět mezi parkoviště a ploty. Mezi nimi stojí budova s modro-šedým zbarvením. Odhadem bude větší než ta největší česká datová centra. Servery nebo síťové prvky v ní sice také najdete, na dnešní software už by ale asi moc využitelné nebyly. Tato budova do města, které je díky Microsoftu spjaté s historií výpočetní techniky a rychlým rozvojem počítačů a služeb okolo, naprosto zapadá.

Jak to vypadá v RE-PC v Seattlu:

Toto místo se jmenuje RE-PC a je jedno ze dvou, které v oblasti Seattlu ve státě Washington najdete. Druhé, ještě o něco větší, je dál za městem. Jde o takové chrámy pro ty, kdo rádi vzpomínají na staré počítače, nebo si je dokonce stále staví a opravují. RE-PC je tak retro, že i oficiální web vypadá jako z éry dial-up modemů.

Společnost RE-PC vznikla už v roce 1994, když se její dva zakladatelé nemohli dívat na to, jak se lidé postupně zbavují starých počítačů. Začali těžit z toho, že v okolí Seattlu díky Microsoftu nebo superpočítačové firmě Cray žije řada ajťáků. Postupně od nich začali staré komponenty i celé přístroje vykupovat, nechávat si je darovat či je prostě brát na recyklaci. Obchodem nyní ročně projdou desítky tisíc zařízení všeho druhu.

Od počátků se aktivita rozšířila do dvou velkých hal, u kterých jsou jedny příjezdové dveře dokonce vyhraněny pro kamiony. RE-PC je jedno velké počítačové vetešnictví. Provozovatelé sbírají staré komponenty, rozebírají je na součástky, případně opravují, renovují a posílají dále do prodeje.


Autor: Jan Sedlák

Pokud si tedy například chcete postavit nabušený počítač, který byste si dejme tomu v roce 1998 nemohli dovolit, stačí přijít a začít prohledávat všude se povalující krabice. Myš pro port PS/2 si můžete odnést za dolar, grafickou kartu do AGP slotu za tři dolary, k dispozici je také řada monitorů, zvukových a síťových karet, mechanik, počítačových casů, ale i takové externí ZIP jednotky.

Koupit si můžete i prázdná CD na vypalování nebo původní software v originálním balení a s manuálem. Odmotat si lze síťový kabel. Prodavači v RE-PC slouží jako konzultanti, takže vám pomohou počítač poskládat a zprovoznit. Potřebný software (MS-DOS na disketách, Windows 98 na CD) pak k sestavenému počítači připojí. Přikoupit si lze i nějakou dobovou počítačovou literaturu. Plně funkční sestava se pak dá poskládat za takových 200 až 300 dolarů.

Koupit si lze i další a trochu nudnější věci, jako jsou jehličkové tiskárny, DVD přehrávače nebo faxy. Najít se dá také pár historických kusů od Applu, herní ovladače a mrtvé Xboxy. Vzít si na to všechno můžete pěkný košík nebo rovnou vozík. RE-PC také zajišťuje případné opravy.

UX DAy - tip 2

Součástí prostor RE-PC je také menší část vyhrazená pro muzeum. Nejde o obří sbírku, jakou lze třeba v případě herních strojů vidět v Berlíně, najdou se zde ale některé pěkné kusy včetně problematického počítače Apple Lisa nebo ne zrovna přenosného pevného disku od IBM.

Podívejte se také na retro stroje v Berlíně a elektronické tržiště v Šanghaji:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).