Hlavní navigace

Ceny Křišťálové Lupy 2006 uděleny

24. 11. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Anketa Křišťálová Lupa 2006 - Cena českého Internetu dospěla do svého finále. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen se uskutečnilo včera večer v restauraci Mánes na pražském Masarykově nábřeží. Který vyhledávač je podle čtenářů nejlepší? Kdo má nejzajímavější blog? Kdo dělá českému Internetu největší ostudu? Jak proběhlo samotné vyhlášení a kdo se jej zúčastnil?

Až do vzniku ankety Křišťálová Lupa 2006 na českém Internetu citelně chybělo podobné ocenění zajímavých projektů. Spolu se snahou o zviditelnění celého odvětví a uspořádání akce, na které se budou moci setkat všichni v tomto segmentu důležití lidé, bylo hlavním cílem akce Křišťálová Lupa poukázat na nejzajímavější projekty a osobnosti, které na českém Internetu existují. Tato myšlenky není samozřejmě zcela originální. Od předchozích anket se však Křišťálová Lupa přesto odlišuje. Volbu totiž převzali do svých rukou sami uživatelé, a to jak v případě nominace jednotlivých subjektů, tak i následného hlasování. Tento způsob byl zvolen proto, že právě odborná veřejnost čtenářů Lupy mohla do hlasování nejlépe a nejobjektivněji promítnout své vlastní zkušenosti a porovnat klady, či naopak zápory konkurenčních projektů.

Průběh hlasování

Nominační fáze byla spuštěna v září a každý uživatel měl až do 22. září možnost nominovat své favority v celkem 13 kategoriích. Od 1. října následovalo hlasování, do kterého postoupilo v každé kategorii pět nejúspěšnějších. Své nominace získala i řada poměrně neznámých projektů, což je potěšující ukázka toho, že uživatelé dokáží najít kvalitní a zajímavé služby bez ohledu na míru jejich propagace.

Uživatelé z řad odborné i širší veřejnosti měli možnost podpořit z jejich pohledu nejzajímavější a nejlepší projekty, instituce, služby a osobnosti českého Internetu do 31. října. Hlasování se zúčastnilo téměř 11 tisíc čtenářů a na základě jejich rozhodnutí byli zvoleni vítězové jednotlivých kategorií. Tomuto postupu se vymykaly pouze dvě kategorie: Projekt roku a Anticena, u kterých o pořadí rozhodovala odborná porota. Ta měla na výběr ze třiceti projektů nominovaných v předchozí fázi samotnými čtenáři. Hlasování poroty se zúčastnilo 57 internetových odborníků, od manažerů IT společností po publicisty a akademiky. Podívejme se rovnou na výsledky Křišťálové Lupy 2006.

Vítězové

E-shop

1. CzechCompu­ter.cz
2. VltavaStores­.cz
3. Alza.cz
4. Mall.cz
5. Kosmas.cz

Křišťálová Lupa 2006 - Czechcomputer

Historicky první Křišťálovou Lupu si odnesl Josef Matějka od Aleše Macháčka z firmy AEC

Webhoster

1. Český hosting.cz
2. Czechia.com
3. Pípni.cz
4. Ignum.cz
5. Onebit.cz

  Křišťálová Lupa 2006 - Webhoster

Vítěze kategorie Webhoster reprezentoval Pavel Zedník, cenu předal Ondřej Filip

Web veřejné správy

1. Justice.cz
2. Portal.gov.cz (Portál veřejné správy)
3. Czech.cz
4. Mpsv.cz (Ministerstvo práce a sociálních věcí)
5. Mvcr.cz (Ministerstvo vnitra)

  Křišťálová Lupa 2006 - Web veřejné správy

Od Jiřího Peterky si cenu převzal tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Staněk

Firemní web

1. Vodafone.cz
2. T-mobile.cz
3. Škoda-auto.cz
4. Cz.o2.com
5. Symbio.cz

Křišťálová Lupa 2006 - Firemní web

Cenu za nejlepší firemní web si od Petry Větrovské odnesl Jakub Hrabovský

Freemail

1. Email.seznam­.cz
2. Email.centrum­.cz
3. Gmail.com
4. Mail.volny.cz
5. Email.atlas.cz

  Křišťálová Lupa 2006 - Freemail

Křišťálovou Lupu za vítězství v kategorii Freemail si od Pavla Koláře převzal přímo zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič

Vyhledávač

1. Google.cz
2. Seznam.cz
3. Centrum.cz
4. Jyxo.cz
5. Atlas.cz

Křišťálová Lupa 2006 - Vyhledávač

Cenu za nejlepší vyhledávač si z rukou Vlastimila Ježka odnesl Google a Lukáš Morávek

Obecné zpravodajství

1. iDnes.cz
2. Aktuálně.cz
3. Novinky.cz
4. iHNed.cz
5. ČeskéNoviny.cz


  Křišťálová Lupa 2006 - Obecné zpravodajství

Z ceny z kategorie Obecné zpravodajství se raduje Jaroslav Kábele, cenu předal Zdeněk Šámal

Specializované zpravodajství

1. Rodina.cz
2. Hoax.cz
3. Víra.cz
4. Moje-rodina.cz
5. Běhej.com

  Křišťálová Lupa 2006 - Miloš Čermák

Miloš Čermák předává Jiřímu Pavlínovi cenu za první místo v kategorii Specializované zpravodajství

Zábava a bulvár

1. Super.cz
2. Bleskově.cz
3. Blesk.cz
4. Sga-project.com
5. Prison-break.cz

Křišťálová Lupa 2006 - Zábava a bulvár

Přes jisté peripetie se cena v kategorii Zábava a bulvár nakonec od Tomáše Baldýnského dostala do správných rukou Lucie Fumfálkové

Blog

1. Ostravak.blo­guje.cz
2. Cuketka.cz
3. Reality-show.panacek.com
4. ilblog.cz
5. Marigold.cz

  Křišťálová Lupa 2006 - Blog

Křišťálovou Lupu za nejlepší blog od Jana Kanzelsbergera nepřebírá Ostravak, ale Alan Piskač

Osobnost

1. Ivo Lukačovič
2. Dušan Janovský
3. Jiří Peterka
4. Patrick Zandl
5. Petr Staníček

Křišťálová Lupa 2006 - Osobnost

Ivo Lukačovič získává ocenění Osobnost roku z rukou Marka Antoše

Anticena

Peprnet.cz

Křišťálová Lupa 2006 - Anticena

Ján Simkanič a Aleš Miklík čekají na zástupce Peprnetu marně, ochotný Kompost však nakonec znovu přispěchá na pomoc

Projekt roku

Aktuálně.cz

Křišťálová Lupa 2006 - Projekt roku - Unger

Křišťálovou Lupu za Projekt roku si odnáší Jakub Unger, výsledky vyhlásil portálový a provozní ředitel Tiscali Matthew Barrett

Slavnostní vyhlášení

Křišťálová Lupa 2006 - Ján Simkanič

Ján Simkanič představuje cenu Kříšťálové Lupy.

Večerní setkání při vyhlašování výsledků plynule navázalo na celý den probíhající a s anketou Kříšťálová Lupa úzce související konferenci Czech Internet Forum 2006 (informace o průběhu této konference se dočtete v článku O čem se hovořilo na Czech Internet Forum 2006?). Uskutečnilo se v příjemném prostředí restaurace Mánes, které se ukázalo být pro akci podobného druhu ideální, ačkoliv jeho kapacita byla skutečně téměř zcela naplněna. Velmi hrubým odhadem se večera mohlo zúčastnit přes sto internetových osobností.

Křišťálová Lupa 2006 - Jakub Železný

Moderátor večera Jakub Železný.

Vzhledem ke kalamitní dopravní situaci v Praze (a tedy i nepřítomnosti řady lidí) bylo nutné začátek programu jemně posunout. Celý večer moderoval Jakub Železný, který se svého úkolu zhostil velmi úspěšně. Podle bezprostředních ohlasů po skončení akce se většina účastníků dobře bavila, vyhlašování probíhalo svižně, bez nudných proslovů a dlouhých mezer. Rozdávání cen probíhalo v civilním duchu, který vhodně podtrhával hudební doprovod. Ve čtyřech vstupech účastníkům zazpívala první slovenská Superstar Katarína Koščová.

Křišťálová Lupa 2006 - Katarína Koščová

Superstar Katarína Koščová.

Ze zajímavých momentů při předávání cen stojí za zmínku hned několik. Po vyhlášení blogera roku, jímž se stal Ostravak, se napjatě očekávalo, zda se z publika nevynoří samotný Ostravak a neodhalí tak konečně svou identitu. Když se pak skutečně kdosi zvedl a dokráčel si pro cenu, řada lidí skutečně se zájmem natahovalo krk, jak že ten Ostravak nakonec vypadá. Překvapení se však přesto nekonalo, v zastoupení Ostravaka si pro cenu došel Alan Piskač z Popron Music. Ten však alespoň přinesl Ostravakovo poděkování napsané jeho charakteristickou ostravštinou.

Děkuju všeckim svojim věrnym čtenařum, že mě dostali až tu a že diki nim se budu mět v letě čim prohližať bruki. Přyapadně im upalovať krovki. Eště raz diki!

O hlavní a neočekávané zpestření a naboření programu večera se však postarala dvojice zakladatelů magazínu černého humoru Kompost – Tomáš Baldýnský a František Fuka. Tomáš Baldýnský měl předat cenu v kategorii Bulvár a zábava. Před přečtením výsledků upozornil na to, že Kompost získal dvě ceny dříve fungující ankety Český zavináč, jeho tvůrci jsou ovšem tři, a tak jim jaksi stále jeden kousek chybí. Ač letos Kompost vůbec nebyl mezi nominovanými, jakýmsi nevysvětlitelným způsobem Tomáš Baldýnský z výsledkového papíru přečetl, že se vítězem v této kategorii stal právě Kompost. Předal tedy cenu sám sobě a spolu s Františkem Fukou si ji vítězoslavně odnesl. Podle jiných zdrojů se však měl vítězem stát server Super.cz, dvojice tvůrců Kompostu se proto rozhodla do konce večera svou cenu zástupkyni šéfredaktorky tohoto projektu (Lucii Fumfálkové) zapůjčit.

BRAND24

Nebyla to však poslední cena, kterou dvojice Baldýnský-Fuka na Křišťálové Lupě 2006 ukořistila. Přes původní příslib si pro Anticenu vyjádřenou rozbitou lupou autor projektu Peprnet Slávek Boura nakonec nepřišel. Náhlé příležitosti se opět pohotově chopili Tomáš Baldýnský s Františkem Fukou, jejichž Kompost byl v této kategorii neúspěšně nominován. A těm také tato cena nakonec skutečně zůstala, jelikož její převzetí odmítl i Pavel Kolář, bývalý náměstek na ministerstvu informatiky, které za dotaci tomuto pochybnému projektu odpovídá. Peprnet, který byl odbornou porotou přesvědčivě označen za nejskandálnější událost roku, se také stal jediným vážnějším tématem jinak uvolněného večera plného oceňování. Pavel Kolář k tomuto poznamenal, že někteří lidé z komise, která dotaci udělila, dokonce seděli přímo na předávání Křišťálových Lup, odmítl však pomoci s jejich identifikací.

Většina účastníků se po skončení programu ještě zúčastnila následného rautu, který umožnil neformální diskuse v užších kroužcích. Akce tak za pozvolného vytrácení hostů pokračovala až do pozdních hodin. Jako symbolická tečka za konferencí Czech Internet Forum 2006 i za celým uplynulým obdobím na českém Internetu Křišťálová Lupa uspěla, což lze usuzovat z velmi pozitivních reakcí účastníků i z pohodového a nekřečovitého průběhu celé akce. Veliký dík patří partnerům akce v čele s Tiscali, bez jejichž pomoci by zůstalo pouze u dobrého nápadu. Vzhledem k úspěchu prvního ročníku se z Křišťálové Lupy velmi pravděpodobně stane pravidelná akce. Do kalendáře si tak můžeme zapsat nový svátek – svátek českého Internetu.

Shodují se vaše tipy se skutečnými výsledky Křišťálové Lupy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).